Προεδρία και Κυπριακό έχουν παράλληλη πορεία

11:02 5/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, καθώς και για το Κυπριακό πρόβλημα και το πώς επηρεάζεται η πορεία επίλυσής του από την παράλληλη άσκηση της Προεδρίας, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Προεδρίας Αντρέας Μαυρογιάννης στην ομιλία του στο σεμινάριο  «Κυπριακή Προεδρία: Η πρόκληση για τους δημοσιογράφους».

Όπως τόνισε ο κ. Μαυρογιάννης, η Κυπριακή Δημοκρατία σκοπεύει να προσεγγίζει τα δύο μεγάλα θέματα ως παράλληλα, τα οποία για έξι μήνες θα έχουν παράλληλη πορεία.

«Δεν θα χρησιμοποιήσουμε την προνομιακή μας θέση ως Προεδρεύουσα χώρα του

Συμβουλίου για προώθηση των εθνικών μας θέσεων. Θα εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της Ένωσης σε σχέση με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της Τουρκίας, με αντικειμενικότητα και ουδετερότητα, ως εκφραστές των κοινών θέσεων του Συμβουλίου», είπε ο κ. Μαυρογιάννης και πρόσθεσε: Από την άλλη, δεν αποδεχόμαστε να είμαστε δεύτερης κατηγορίας Προεδρία λόγω της ύπαρξης του κυπριακού».

«Απαιτούμε», τόνισε, «ο θεσμικός μας ρόλος να είναι θέσφατο για όλους και η τυχόν αμφισβήτηση του ρόλου αυτού να εκλαμβάνεται ως ύβρις κατά της Ένωσης, και να μην περνά απαρατήρητη και χωρίς τις πρέπουσες συνέπειες.

Και βεβαίως, συνέχισε, «δεν σημαίνει ότι ‘κρύβουμε κάτω από το χαλί’ τα προβλήματα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και της μη επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος. Ο Πρόεδρος έχει διαμηνύσει στα Ηνωμένα Έθνη και στο διεθνή παράγοντα, την ετοιμότητά του για συνέχιση των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου της Κυπριακής Προεδρίας.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως οι καλοθελητές είναι πολλοί, εκείνοι που περιμένουν να μεροληπτήσουμε εναντίον της Τουρκίας και να επικεντρωθούμε στην προβολή εθνικών θέσεων. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διακρίνουμε και να διαχειριζόμαστε ενδεχόμενες πολιτικές παγίδες που συνδέονται με το εθνικό μας πρόβλημα. Η προσέγγιση θα πρέπει να είναι καθαρά στάση προεδρεύοντος και να αποδίδει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε ως κράτος μέλος την άσκηση των καθηκόντων μας και ταυτόχρονα να αντικατοπτρίζει το κοινό συμφέρον της ΕΕ. Ασπίδα μας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου για την Τουρκία, όπου η τελευταία καλείται να επιδείξει πλήρη σεβασμό στο θεμελιώδες θεσμικό στοιχείο, αυτό του ρόλου της Προεδρεύουσας χώρας», σημείωσε.

Οσον αφορά στις προτεραιότητες και στα μεγάλα θέματα τα οποία αναμένεται να βρίσκονται στην Ατζέντα της Κυπριακής Προεδρίας ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε αρχικά στο μείζον θέμα της οικονομικής κρίσης και στις προσπάθειες εξόδου από αυτήν.

«Θα προωθηθούν, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, η υλοποίηση της Στρατηγικής Ευρώπη 2020, και η περαιτέρω εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς. Στόχος μας θα είναι επίσης η επίτευξη βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης, η οποία απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση των πολιτικών κλιματικής αλλαγής, περιβάλλοντος και ενέργειας. Βαρύτητα θα δοθεί στην ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το

Keywords
Τυχαία Θέματα