Πρέσβης του Κατάρ: Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών

09:21 17/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης του Κατάρ

Το Κράτος του Κατάρ παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή Κυβέρνηση για επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων που στοχεύουν στην εξεύρεση δίκαιου, βιώσιμου και αποδεκτού συμβιβασμού από τις δύο κοινότητες στο νησί, διαβεβαίωσε ο Πρέσβης του Κράτους του Κατάρ στη Λευκωσία Hussain Ahmad Al-Homaid.

Σε

συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρέσβης σημείωσε ότι διαρκής ελπίδα της Κυβέρνησης του Κατάρ είναι ότι εκείνες οι προσπάθειες θα ευοδωθούν, και ότι μια λύση, στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, θα επιτευχθεί για επανένωση του νησιού και διασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων των δύο κοινοτήτων.

Είπε, επίσης, ότι μια δίκαιη και αποδεκτή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετικό αντίκτυπο στη σταθερότητα και ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι η συνεργασία στον πολιτικό τομέα και τις διεθνείς εκδηλώσεις μπορεί να μεταφερθεί σε άλλους τομείς, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η υγεία και ο τουρισμός, και ότι υπάρχουν, επίσης, πολύ μεγάλες δυνατότητες για συνεργασία στην οικονομία και τις κοινές επενδύσεις που θα περιλάμβαναν έργα στον οικοδομικό και ενεργειακό τομέα.

Επίσης, αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Κατάρ και στις συμφωνίες συνεργασίας που αναμένεται να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη θα ανοίξει μεγάλους ορίζοντες για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο φιλικών χωρών.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ε. Άρχισε πρόσφατα μια ανανεωμένη προσπάθεια για τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να επαναρχίσουν συνομιλίες για λύση του πολιτικού προβλήματος του νησιού. Πώς βλέπετε τη διαδικασία να προχωρεί και πώς θα μπορούσε το Κατάρ να βοηθήσει;

Α. Το Κράτος του Κατάρ παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή Κυβέρνηση για επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων που στοχεύουν στην εξεύρεση δίκαιου, βιώσιμου και αποδεκτού συμβιβασμού από τις δύο κοινότητες στο νησί. Διαρκής ελπίδα της Κυβέρνησης του Κατάρ είναι ότι εκείνες οι προσπάθειες θα ευοδωθούν, και ότι μια λύση, στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, θα επιτευχθεί για επανένωση του νησιού και διασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων των δύο κοινοτήτων.

Ε. Πώς θα μπορούσε μια θετική έκβαση των συνομιλιών για λύση να επηρεάσει το Κατάρ και την περιοχή, από πολιτικής, οικονομικής και ενεργειακής απόψεως;

Α. Μια δίκαιη και αποδεκτή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετικό αντίκτυπο στη σταθερότητα και ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Η οικονομική ανάπτυξη και οι επενδύσεις στον τομέα των φυσικών πόρων απαιτούν ειρήνη και σταθερότητα. Ως εκ τούτου, η επέκταση του χώρου ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή θα διευρύνει την ολοκληρωμένη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της περιοχής στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, καθώς και στην ενεργειακή αρένα.

Ε. Πώς βλέπετε τις πρόσφατες εξελίξεις στον Αραβικό Κόσμο και πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία των συνομιλιών; Ως μία από τις πιο ειρηνικές χώρες στην περιοχή και 19η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο, και με την εμπειρία σας σε προσπάθειες για γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ισλαμικών και μη-ισλαμικών κρατών, ποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα μπορούσατε να εισηγηθείτε;

Α. Η σοφή ηγεσία του Κράτους του Κατάρ αποδίδει μεγάλη σημασία στις υποθέσεις του αραβικού και ισλαμικού κόσμου, αφού το Κατάρ είναι μέλος τόσο του αραβικού όσο και του ισλαμικού κόσμου ιδιαίτερα, και της διεθνούς κοινότητας γενικά. Το Κράτος του Κατάρ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει ειρηνικούς προσανατολισμούς ώστε να επιλύσει υφιστάμενα προβλήματα στον αραβικό κόσμο, και προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε εκείνους που επηρεάστηκαν από τα πρόσφατα γεγονότα. Αυτό βασίζεται, βεβαίως, στην αρχή της προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας στον αραβικό κόσμο ιδιαίτερα και ολόκληρο τον κόσμο γενικά. Αυτή η στήριξη πηγάζει από την πεποίθηση ότι οι κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις χρειάζονται πρώτα και κύρια σταθερότητα και ειρήνη.

Όσον αφορά τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ισλαμικών και μη-ισλαμικών κρατών, η ηγεσία του Κατάρ προσπαθεί να ασκήσει πρακτικές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, με το να απευθύνει έκκληση για δια-θρησκευτικό και δια-πολιτισμικό διάλογο.

Το Κατάρ φιλοξένησε κατά τα τελευταία χρόνια έναν αριθμό από φόρα για τον δια-θρησκευτικό και τον δια-πολιτισμικό διάλογο. Η Πρεσβεία του Κράτους του Κατάρ έχει προσκαλέσει εξέχουσες προσωπικότητες από την Κύπρο να συμμετάσχουν σε τέτοιες συναντήσεις, περιλαμβανομένων πολιτικών, οικονομολόγων, δημοσιογράφων και ερευνητών, με την πεποίθηση ότι ένας ειλικρινής διάλογος θα συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών και πεποιθήσεων.

Ε. Ποιές είναι οι προοπτικές αυτή τη στιγμή για την προώθηση της συνεργασίας με την Κύπρο και σε ποιους τομείς θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις και/ή κοινοπραξίες;

Α. Υπάρχουν μεγάλοι ορίζοντες για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ του Κράτους του Κατάρ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και οι δύο χώρες έχουν βαθιά ριζωμένη συνεργασία και φιλικές σχέσεις. Σε όλα τα φόρα και τις διεθνείς εκδηλώσεις, συναντά κανείς εκπροσώπους από τις δύο χώρες να συνεργάζονται πλήρως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στη βάση τούτου, η συνεργασία στον πολιτικό τομέα και τις διεθνείς εκδηλώσεις μπορεί να μεταφερθεί σε άλλους τομείς, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η υγεία και ο τουρισμός. Υπάρχουν, επίσης, πολύ μεγάλες δυνατότητες για συνεργασία στην οικονομία και τις κοινές επενδύσεις που θα περιλάμβαναν έργα στον οικοδομικό και ενεργειακό τομέα.

Ε. Ποια σχέδια υπάρχουν για την υπογραφή συμφωνιών μεταξύ του Κατάρ και της Κύπρου, και με ποιους τρόπους θα μπορούσαν τέτοιες συμφωνίες να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις;

Α. Στο παρόν στάδιο, η Πρεσβεία του Κράτους του Κατάρ και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου προετοιμάζονται για την επίσημη επίσκεψη της Α.Ε. του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην Ντόχα. Ένα από τα θέματα που συζητούνται είναι η προοπτική συμφωνιών διμερούς συνεργασίας, που αναμένεται να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίσκεψη θα ανοίξει μεγάλους ορίζοντες για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο φιλικών χωρών.

Ε. Το Κατάρ έχει μεγάλη πείρα στον τομέα της ενέργειας, με την ανακάλυψη πετρελαίου, και επίσης έχει τα τρίτα μεγαλύτερα στον κόσμο αποθέματα φυσικού αερίου, που καθιστούν τη χώρα πολύτιμη πηγή εμπειρογνωμοσύνης για μια χώρα, όπως την Κύπρο, που μόλις τώρα αρχίζει μιαν τέτοια επιχείρηση με την ανακάλυψη φυσικού αερίου. Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει ζητήσει οποιανδήποτε βοήθεια και με ποιους τρόπους θα μπορούσε το Κατάρ να βοηθήσει; Ποιές προοπτικές υπάρχουν για το Κατάρ στην Κύπρο στον τομέα της ενέργειας;

Α. Το Κράτος του Κατάρ είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με όλες τις φιλικές χώρες, όπως την Κύπρο, σε όλους τους τομείς στους οποίους το Κατάρ έχει πείρα, καθώς και να δώσει βοήθεια στους φίλους του, που προέρχεται από την εμπειρία του στον τομέα της ενέργειας. Το Κράτος του Κατάρ δεν θα απέχει από το να δώσει οποιανδήποτε δυνατή βοήθεια.

Ε. Το Κατάρ, μια χώρα με πληθυσμό κάτω από 2 εκατομμύρια άτομα, με μόνο το ένα όγδοο να είναι πολίτες, είναι η πλουσιότερη χώρα κατ` αναλογία πληθυσμού και έχει πετύχει την ψηλότερη ανάπτυξη στον αραβικό κόσμο και την 36η παγκόσμια. Τί συμβουλές θα μπορούσε το Κατάρ να δώσει στην Κύπρο όσον αφορά τη διαχείριση των φυσικών της πόρων;

Α. Η σοφή ηγεσία του Κράτους του Κατάρ δουλεύει πάνω στην ανάπτυξη και προώθηση όλων των ικανοτήτων της, και πρωταρχικά επενδύει στον πολίτη του Κατάρ ώστε να συνεχίσει την πορεία της ανάπτυξης, καθώς και στην άνθηση της υποδομής, της παιδείας και του πολιτισμού, που πετυχαίνει απτή πρόοδο καθημερινά. Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό με την παροχή ευκαιριών για παιδεία και ανώτερη εκπαίδευση, και η παροχή κοινωνικής και υγειονομικής πρόνοιας στους πολίτες, καθώς και η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη συνεχή ανάπτυξη που βασίζεται σε γερά θεμέλια και προηγμένη υποδομή. Μέσω των μορφωμένων ατόμων που κατέχουν πείρα και γνώσεις, μια χώρα μπορεί να διαχειριστεί τους φυσικούς της πόρους, και η Κύπρος δεν έχει έλλειψη τέτοιου ανθρώπινου δυναμικού που να έχει και γνώσεις και πείρα.

Ε. Με ποιους τρόπους συνεργάζονται οι δύο χώρες και πώς θα μπορούσε αυτή η συνεργασία να βελτιωθεί σε τομείς όπως η παιδεία (μεταρρυθμίσεις RAND), ο πολιτισμός (ένα από τα καλύτερα μουσεία στον κόσμο), η υγεία (εξειδικευμένα και εξελιγμένα νοσοκομεία), και ο αθλητισμός (φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων), τομείς στους οποίους το Κατάρ έχει εκτεταμένη πείρα;

Α. Η συνεργασία με το Κράτος του Κατάρ βασίζεται στην εξυπηρέτηση των υψηλότερων συμφερόντων των δύο φιλικών χωρών. Ελπίζουμε και επίσης επιθυμούμε αυτή η συνεργασία να καλύψει όλους τους τομείς, ιδιαίτερα επενδύσεις, τουρισμό, παιδεία, πολιτισμό και υγεία. Το Κράτος του Κατάρ καλωσορίζει, επίσης, οποιεσδήποτε πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να διεξαχθούν από τις αρμόδιες κυπριακές αρχές στη χώρα μας.

Ε. Τί αναζητούν άτομα από το Κατάρ ως τουρίστες και πώς θα μπορούσε η Κύπρος να βελτιώσει το προϊόν της και να το καταστήσει πιο ελκυστικό και προσβάσιμο για αυτούς;

Α. Ο πολίτης του Κατάρ αναμένει να βρει ηρεμία, άνεση και καλή φιλοξενία σε οποιονδήποτε προορισμό για διακοπές. Κατά την άποψή μου, αυτά υπάρχουν στην Κύπρο. Ο κυπριακός λαός φημίζεται για την καλή του φιλοξενία και γενναιοδωρία, και η Κύπρος είναι μία χώρα που απολαμβάνει ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και προηγμένα ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, που παρέχουν όλες τις ανέσεις. Παρά ταύτα, θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να γνωρίσουν οι τουρίστες από το Κατάρ και τον Κόλπο γενικά όλα τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει η Κύπρος ως γνωστή τουριστική χώρα.

Ε. Ποιά είναι τα σχέδιά σας για τη θητεία σας ως Πρέσβη στη Λευκωσία, όσον αφορά την προώθηση της συνεργασίας και την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και λαών;

Α Όπως έχω διαβεβαιώσει τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν επέδωσα τα διαπιστευτήριά μου, και όλους τους Κύπριους αξιωματούχους και φίλους, δεν θα φεισθώ κόπων για χάρη της ενδυνάμωσης των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και λαών μας. Πάντοτε θα υποστηρίζω και θα υιοθετώ οποιανδήποτε εποικοδομητική ιδέα που στοχεύει στο να ενισχύσει και να αναπτύξει τη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο φίλων χωρών μας σε πιο ψηλό και ανεπτυγμένο επίπεδο. Επίσης, καλωσορίζω όλες τις εποικοδομητικές ιδέες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα