Πρέπει να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, λέει ο Λιλλήκας

17:21 4/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Συμμαχία Πολιτών δεν μπορεί να αποδεχθεί τη λογική κάποιων θεσμών να εξυπηρετούνται μόνο οι τράπεζες και πάντα εις βάρος των απλών πολιτών, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε σχέση με την ψήφιση της νομοθεσίας για προστασία της πρώτης κατοικίας.


Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο περιοδείας υποψήφιων ευρωβουλευτών της Συμμαχίας Πολιτών στη Λεμεσό, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως είναι κατανοητό ότι οι τράπεζες

μας θα πρέπει να γίνουν βιώσιμες για να μπορέσουν να στηρίξουν την οικονομία, “δεν είναι όμως αποδεκτό, τουλάχιστον για τη Συμμαχία Πολιτών, η επιβίωση των τραπεζών να γίνεται πάντα σε βάρος των απλών πολιτών, των οικογενειών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.


Σύμφωνα με τον Γιώργο Λιλλήκα, ήταν γνωστό από όλους ότι η αποδοχή του μνημονίου και η ένταξη της Κύπρου στη λογική των μνημονίων, θα οδηγούσε και σε εκποίηση της πρώτης κατοικίας και υποστήριξε ότι “είναι η Κυβέρνηση και η Βουλή που με νομοθεσία απλοποίησαν και επιτάχυναν τις διαδικασίες εκποίησης της πρώτης κατοικίας”.


“Τώρα μπαίνει ως προτεραιότητα να μην προστατευθεί η πρώτη κατοικία, για να προστατεύσουμε πρώτα τις τράπεζες”, είπε και διαμήνυσε ότι η Συμμαχία Πολιτών επιμένει στην προστασία της πρώτης κατοικίας και στην άποψη ότι για να προστατευθούν οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στη μείωση των επιτοκίων για να διευκολύνουν τους δανειζόμενους, στην επιμήκυνση των δανείων και στη μείωση της δόσης των δανείων, που να μην ξεπερνά το 30% των εσόδων κάθε νοικοκυριού και κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης.


Μόνο έτσι, συνέχισε, θα μειωθεί το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών, θα μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά ταυτόχρονα θα προστατευτεί και η πρώτη κατοικία, ενώ προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση “ελλοχεύει και είναι πραγματικά ενώπιον μας να ζήσουμε στην Κύπρο το φαινόμενο των άστεγων, που δεν είχαμε σήμερα ως κοινωνικό φαινόμενο”.


Δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό με ΜΟΕ

Σχολιάζοντας τις συνομιλίες στο Κυπριακό, ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την ανησυχία της Συμμαχίας Πολιτών για “το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή” και για το γεγονός ότι αποτέλεσμα αυτού είναι να στρέφεται η προσοχή σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.


Ο κ. Λιλλήκας τόνισε πως με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό, προειδοποιώντας πως “η επικέντρωση σε αυτά τα μέτρα, θα επιτρέψει στην Τουρκία να επαναφέρει το θέμα της νομιμοποίησης του αεροδρομίου της Τύμπου, το οποίο παραπέμπει έμμεσα σε αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας μέσα από τον εναέριο χώρο”.


“Ταυτόχρονα, οι προτάσεις που καταθέτει ο κ. Έρογλου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είναι προτάσεις που αφήνουν εκτεθειμένη την Κυπριακή Δημοκρατία στον αμυντικό τομέα και εξυπηρετούν μόνο την τουρκική πλευρά”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, σημειώνοντας παράλληλα πως “η συντήρηση του θέματος των Βαρωσίων, ενώ είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία μόνο με λύση του Κυπριακού θα επιστρέψει το Βαρώσι, αποτελεί εμπαιγμό και απαράδεκτη εκμετάλλευση των συναισθημάτων των προσφύγων”.


Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “να σεβαστεί τους πρόσφυγες και να τοποθετηθεί, λέγοντας τους την αλήθεια, τόσο για τις τουρκικές απαιτήσεις, όσο και για το θέμα της Αμμοχώστου”.

Keywords
Τυχαία Θέματα