Πούτιν: Ύστατη επιλογή, αλλά νόμιμη ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία

21:47 4/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίστηκε σθεναρά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία την Τρίτη και είπε ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος στην Ουκρανία θα γίνει μόνο ως έσχατο μέτρο, αναφορά που λειτούργησε καθησυχαστικά για τους φόβους στις αγορές ότι οι εντάσεις Ανατολής – Δύσης για την πρώην σοβιετική δημοκρατία μπορεί να οδηγήσουν σε πόλεμο.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters,

η ένταση συνεχίστηκε επί του εδάφους.

Οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν προειδοποιητικά σε μια στιγμή έντασης με Ουκρανούς στρατιώτες σε αεροπορική βάση και τα πλοία του ρωσικού ναυτικού φέρονται να έχουν αποκλείσει τη διώρυγα που χωρίζει την ουκρανική χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία.

Στην πρώτη του διάσκεψη Τύπου από τότε που άρχισε η κρίση, ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλες τις επιλογές στη διάθεσή της για να προστατεύσει συμπατριώτες της που ζουν μέσα στον «τρόμο» στην Ουκρανία, αλλά ότι η στρατιωτική ισχύς δεν είναι απαραίτητη για την ώρα.

Οι δηλώσεις του, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τέθηκε ένα τέλος στα ρωσικά παιχνίδια πολέμου κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ώθησαν προς τα πάνω τα ρωσικά ομόλογα και τα χρηματιστήρια ανά το παγκόσμιο μετά που τη Δευτέρα κυριάρχησε μια κατάσταση πανικού.

Ο κ. Πούτιν αρνήθηκε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προχωρούν στην αναίμακτη κατοχή της Κριμαίας, λέγοντας ότι τα ένστολα στρατεύματα με εθνικά διακριτικά είναι «τοπικές δυνάμεις υπεράσπισης».

«Όσον αφορά την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν ένοπλες δυνάμεις, για τώρα δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, αλλά μια τέτοια πιθανότητα υπάρχει», είπε.

«Για πιο λόγο θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς;», διερωτήθηκε, απαντώντας την ίδια ώρα ότι «φυσικά θα ήταν η έσχατη επιλογή, οπωσδήποτε η έσχατη».

Οι κυρώσεις της Δύσης που μελετούνται εναντίον της Ρωσίας θα είναι αντιπαραγωγικές, σημείωσε.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να τις επιβάλει ως θέμα ημερών όχι εβδομάδων.

Στην Ουάσινγκτον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε ότι η Ρωσία έχει νόμιμα συμφέροντα στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν δίνει στον κ. Πούτιν το δικαίωμα της στρατιωτικής επέμβασης.

Ο Πρόεδρος Πούτιν φαίνεται να έχει διαφορετικές ομάδες δικηγόρων που δίνουν διαφορετικές ερμηνείες, είπε ο κ. Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «δεν νομίζω όμως ότι αυτό ξεγελάει κανένα».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόν Κέρι, που επισκέπτεται το Κίεβο για πρώτη φορά μετά την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία Βίκτορ Γιανούκοβιτς, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ψάχνει για αφορμή για να εισβάλει στην υπόλοιπη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα