Πόσο αθώο είναι το συχνό ζύγισμα;

08:17 15/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το τακτικό ζύγισμα αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη τακτική για την απώλεια και τη διατήρηση του βάρους. Συγκεκριμένα, φαίνεται να βοηθάει στη μεγαλύτερη απώλεια ή τη μικρότερη επαναπρόσληψη κιλών, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και η λογική στην οποία βασίζεται γίνεται εύκολα αντιληπτή: η συνεχής ανατροφοδότηση του ατόμου, του δίνει τη δυνατότητα να αξιολογεί καθημερινά την πρόοδό του και να κάνει προσαρμογές στη διατροφή και τη φυσική του δραστηριότητα, προκειμένου να έρθει πιο κοντά στο στόχο του.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Μαρκέλλα Συμεοπούλου, οι

συμπεριφορές που προκαλούν αυξημένη προσοχή στο σώμα, έχουν κατηγορηθεί πως μπορεί να συντελέσουν στην ανάπτυξη ψυχοπαθολογικών καταστάσεων -ιδιαιτέρως στις γυναίκες- με τρανταχτά παραδείγματα τις διαταραχές λήψης τροφής και την κατάθλιψη. Σε αυτό το πεδίο κινούνται και οι ενστάσεις επιστημόνων για το ψυχολογικό αντίκτυπο του τακτικού ζυγίσματος, που αλλιώς αναφέρεται και ως αυτοπαρακολούθηση βάρους.

Έρευνες έχουν δείξει πως μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο στην ψυχολογία του ατόμου, ιδίως όταν ο στόχος του βάρους δεν επιτυγχάνεται, και μάλιστα πιθανώς να συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης μη υγιών μεθόδων ρύθμισης του βάρους. Επιπλέον, έχει συσχετιστεί με μειωμένη…

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα