Πλήρης η εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ιδιωτικών γραφείων εξεύρεσης εργασίας

20:19 28/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σήμερα το απόγευμα νόμο και ενέκρινε κανονισμούς, με τους οποίους επέρχεται πλήρης εναρμόνιση της ισχύουσας στην Κύπρο νομοθεσίας περί ιδιωτικών γραφείων εξεύρεσης εργασίας με τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά και με τον εναρμονιστικό νόμο περί ελευθερίας εγκατάστασης παροχέων υπηρεσιών και της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών.

Υπέρ της ψήφισης

σε νόμο του σχετικού κυβερνητικού νομοσχεδίου και της έγκρισης των νέων κανονισμών τάχθηκαν 20 Βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, Συμμαχία Πολιτών και ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας) και 18 Βουλευτές (ΑΚΕΛ) τήρησαν αποχή. Δεν υπήρξαν ψήφοι εναντίον, ενώ το ΚΣ ΕΔΕΚ απουσίαζε από τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας.

Προτού παραπεμφθούν στην Ολομέλεια για την τελική συζήτηση και ψηφοφορία τα νομοθετήματα αυτά, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενσωμάτωσε στο κείμενο του νομοσχεδίου πρόνοια που αποτυπώνει τη δέσμευση του Τμήματος Εργασίας για διενέργεια ελέγχων σε κάθε αδειούχο ιδιωτικό γραφείο εξεύρεσης εργασίας τουλάχιστον μία φορά ετησίως.

Με την προσθήκη αυτή συμφώνησαν οι εκπρόσωποι του Τμήματος Εργασίας, οι οποίοι δεσμεύθηκαν όπως ανά έτος ενημερώνουν γραπτώς την Επιτροπή της Βουλής για τους ελέγχους που διενήργησαν.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο διασφαλίζει την αυτόματη ανανέωση της άδειας λειτουργίας των ιδιωτικών γραφείων εξεύρεσης εργασίας, νοουμένου ότι ο υφιστάμενος αδειούχος θα υποβάλει αίτηση προς την αρμόδια Αρχή για ανανέωση της άδειας και θα καταβάλει το προβλεπόμενο τέλος.

Η επαλήθευση της τήρησης των προϋποθέσεων για ανανέωση της άδειας θα γίνεται με επιτόπιους ελέγχους των επιθεωρητών, οι οποίοι είναι εξουσιοδοτημένοι να ζητούν τα απαιτούμενα έγγραφα οποιαδήποτε στιγμή στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται.

Η ανάγκη για αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει τη λειτουργία των γραφείων αυτών επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους της Τρόικας, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την παράγραφο 5.1 (Οδηγία Υπηρεσιών-Νομοθεσία κατά Τομέα) του Μνημονίου Συναντίληψης.

Σημείο διαφωνίας αποτέλεσε η πρόνοια για ανανέωση της άδειας λειτουργίας ενός εκάστου των γραφείων κάθε τριετία και μέσα από διαδικασία υποβολής αίτησης, η οποία συνοδεύεται από φάκελο που περιλαμβάνει διάφορα έγγραφα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε όπως το σύστημα αδειοδότησης των γραφείων αυτών αναθεωρηθεί και όπως η άδεια ανανεώνεται αυτόματα.

Υπήρξε, επίσης, εισήγηση όπως ο παροχέας της υπηρεσίας να μη χρειάζεται να υποβάλει ξανά στην αρμόδια Αρχή όλα τα έγγραφα που χρειάζονταν κατά την πρώτη αίτηση, ωστόσο έγινε αποδεκτό τα έγγραφα αυτά να είναι δυνατό να ζητούνται στο πλαίσιο επιθεώρησης των γραφείων.

Στην Κύπρο λειτουργούν 135 αδειούχα ιδιωτικά γραφεία εξεύρεσης εργασίας και για σκοπούς εφαρμογής των προνοιών της νομοθεσίας έχουν τοποθετηθεί δώδεκα επιθεωρητές στα επαρχιακά γραφεία εξεύρεσης εργασίας.

Κατά το 2013 διενεργήθηκαν 57 επιθεωρήσεις και, με βάση το έως τώρα υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, έλεγχοι διενεργούνται από τους επιθεωρητές συνήθως πριν κάθε ανανέωση άδειας λειτουργίας γραφείου, δηλαδή κάθε τριετία.

Επίσης, διενεργούνται έλεγχοι στις περιπτώσεις καταγγελιών, καθώς και στις περιπτώσεις νέων γραφείων για σκοπούς ικανοποίησης των προϋποθέσεων για την αναγκαία κτιριακή υποδομή και τον τεχνικό εξοπλισμό.

Με τη νέα νομοθεσία, δεν θα απαιτείται πλέον η διενέργεια επιτόπιου ελέγχου από τους επιθεωρητές κατά την ανανέωση της άδειας, ωστόσο θα υπάρχει η ευχέρεια διενέργειας ελέγχων οποτεδήποτε κριθεί αναγκαίο.

Επίσης, το Τμήμα Εργασίας δεσμεύθηκε να διενεργεί τέτοιους ελέγχους σε ανύποπτο χρόνο, τουλάχιστον μια φορά ετησίως, σε όλα τα εγκεκριμένα ιδιωτικά γραφεία εξεύρεσης εργασίας και για το σκοπό αυτό ετοίμασε σχετική εγκύκλιο προς όλους τους επαρχιακούς λειτουργούς εργασίας, η οποία θα κυκλοφορήσει αμέσως μετά την ψήφιση της νομοθεσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα