Πλήρης εναρμόνιση με την Οδηγία της ΕΕ περί αιμοδοσίας

22:07 6/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σήμερα το απόγευμα νόμο, με τον οποίο εναρμονίζεται η κυπριακή νομοθεσία και με την Οδηγία 2002/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Ιανουαρίου 2003 για τη θέσπιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για τη συλλογή, τον έλεγχο, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρωπίνου αίματος και συστατικών του αίματος.

Με την τροποποίηση αυτή προστίθενται στις απαιτήσεις επισήμανσης που προβλέπονται στο Παράρτημα ΙΙΙ του βασικού νόμου για

την αιμοδοσία των ακόλουθων δύο νέων στοιχείων: του μοναδικού αριθμητικού, ή του αλφαριθμητικού κωδικού της αιμοδοσίας και του ονόματος του κέντρου αίματος παραγωγής.

Τα δύο αυτά στοιχεία, τα οποία προβλέπονται και στο σχετικό παράρτημα της Οδηγίας, εκ παραδρομής δεν περιελήφθησαν στον περί Αιμοδοσίας Τροποποιητικό Νόμο του 2004 [Ν. 161(Ι) του 2004], με τον οποίο έγινε η μεταφορά της Οδηγίας στο κυπριακό Δίκαιο.

Τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρθηκε στη Βουλή, λαμβάνουν όλα τα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι το αίμα και τα συστατικά του αίματος ελέγχονται, υποβάλλονται σε επεξεργασία, αποθηκεύονται, απελευθερώνονται ή/και διανέμονται στη δημοκρατία και είναι δυνατό να ανιχνεύονται και να εντοπίζονται ο δότης, η μετάγγιση και ο αποδέκτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα