Πλημμελής χειρισμός της Αστυνομίας σε υπόθεση απαγωγής ανηλίκου

11:29 13/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πλημμελή χειρισμό εκ μέρους της Αστυνομίας σε υπόθεση απαγωγής ανήλικου παιδιού από τη μητέρα του, εντοπίζει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά.

Σε έκθεση της Επιτρόπου, ημερομηνίας 12 Δεκεμβρίου, η οποία διαβιβάστηκε στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας, η κ. Κουρσουμπά αναφέρει ότι «η Αστυνομία δεν ενήργησε, ως όφειλε, με γνώμονα την Αρχή Διασφάλισης του Συμφέροντος του Παιδιού και απέτυχε

να λάβει τα δέοντα μέτρα για να προστατεύσει το παιδί».

Εγείρονται παράλληλα προβληματισμοί γύρω από τα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και επιμόρφωση των μελών της Αστυνομίας για το χειρισμό τέτοιας φύσεως υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, τον Απρίλιο του 2013 υποβλήθηκε παράπονο, σε σχέση με τους χειρισμούς της Αστυνομίας κατά την εξέταση καταγγελίας πατέρα, για κλοπή και απαγωγή του ηλικίας τεσσερισήμισι ετών παιδιού του από την πρώην σύζυγό του και μητέρα του παιδιού.

Προστίθεται ότι σύμφωνα με επιστολή του δικηγόρου του πατέρα προς το Γενικό Εισαγγελέα, η μητέρα μετέφερε το Σεπτέμβριο του 2012 το παιδί στην Αγγλία, μέσω του παράνομου αεροδρομίου των κατεχομένων, εν αγνοία και χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα και ενώ το όνομα του παιδιού βρισκόταν στον κατάλογο απαγόρευσης εξόδου από την Κύπρο.

Μετά την εξαφάνιση του παιδιού, ο πατέρας προέβη σε σχετική καταγγελία στην Αστυνομία με αποτέλεσμα την έκδοση εντάλματος σύλληψης της μητέρας.

Αγγλικό Δικαστήριο εξέδωσε, τον Φεβρουάριο του 2013, διάταγμα με το οποίο η μητέρα διατάσσετο να επιστρέψει το παιδί στην κυπριακή δικαιοδοσία, ενώ ο πατέρας, δεσμευόταν μεταξύ άλλων για απόσυρση ποινικής δίωξης εναντίον της μητέρας για απαγωγή.

Προστίθεται ότι η μητέρα με την άφιξη της στην Κύπρο μαζί με το παιδί παρέλειψε να τηρήσει τους όρους που τέθηκαν από το Αγγλικό Δικαστήριο, ενώ η Αστυνομία δεν προχώρησε στη σύλληψη της μητέρας, στη βάση των δεσμεύσεων που περιλαμβανόταν στο διάταγμα του Αγγλικού Δικαστηρίου.

Ο πατέρας υπέβαλε εκ νέου αίτηση γονικής μέριμνας, διεκδικώντας την αποκλειστική κηδεμονία του παιδιού και στις αρχές Απρίλιο του 2013 εκδόθηκε από το Οικογενειακό Δικαστήριο διάταγμα που του ανέθετε τη φύλαξη του παιδιού.

Στα τέλη του ίδιου μήνα ο πατέρας και η γιαγιά του παιδιού υπέβαλαν νέο παράπονο στο Γραφείο της Επιτρόπου για το χειρισμό της Αστυνομίας, καθώς ο πατέρας έχασε εντελώς τα ίχνη του παιδιού.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Αστυνομία αδυνατούσε να βεβαιώσει τον πατέρα κατά πόσο το παιδί του ήταν με τη μητέρα του στην Κύπρο, σε ασφαλές περιβάλλον, ενώ κατά την άποψή της Δύναμης, εφόσον δεν ήταν γνωστό το κατά πόσο το παιδί μεταφέρθηκε εκτός Κύπρου, δεν στοιχειοθετείτο το αδίκημα της απαγωγής και δεν μπορούσε να λάβει καμία ενέργεια.

Το παιδί εντοπίστηκε ξανά στην Αγγλία με τη μητέρα του, τυχαία, καθώς ο πατέρας κλητεύθηκε από Αγγλικό Δικαστήριο να παρουσιαστεί, ενόψει αίτησης που υπέβαλε η μητέρα για να αναγνωριστεί ως τόπος διαμονής του παιδιού η Αγγλία.

Ο πατέρας υπέβαλε για μια ακόμη φορά αίτηση επιστροφής του παιδιού ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 εκδόθηκε απόφασης πλήρους αφαίρεσης των γονικών δικαιωμάτων της μητέρας και αποκλειστικής ανάθεσής τους στον πατέρα.

Στα τέλη του ίδιου μήνα, το Αγγλικό Δικαστήριο αποφάσισε την επιστροφή του παιδιού στην Κύπρο για να παραμείνει με τον πατέρα, κάτι το οποίο και έγινε.

Στην έκθεση της κ. Κουρσουμπά αναφέρεται ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεσμεύει τη Δημοκρατία με αυξημένη ισχύ έναντι οποιουδήποτε εθνικού νόμου, επιβάλλοντας ότι πρέπει να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη το συμφέρον του παιδιού.

Προστίθεται ότι «η Αστυνομία παρέβλεψε, κατά την εξέταση της εν λόγω υπόθεσης, τις υποχρεώσεις της Δημοκρατίας, όπως αυτές απορρέουν από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αναφορικά με τη διασφάλιση του δικαιώματος του παιδιού στην τήρηση επικοινωνίας και με τον άλλο γονέα του και εντός της Δημοκρατίας».

Η Επίτροπος εκφράζει στην έκθεσή της έντονη απαρέσκεια διότι «ενώ υπήρχε υποψία για διάπραξη εγκληματικής πράξης εις βάρος του εξαφανισθέντος παιδιού, η διερεύνηση του αρμόδιου ΤΑΕ για την υπόθεση, όχι μόνο δεν έγινε στη βάση όλων των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, αλλά και οι ενέργειες που καταβλήθηκαν έγιναν με πρωτοφανή βραδύτητα».

Συμπληρώνεται ότι «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, γιατί η Αστυνομία δεν διερεύνησε τη διάπραξη του αδικήματος της κλοπής παιδιού με το αιτιολογικό ότι πιθανόν να βρισκόταν με τη μητέρα του και ότι δεν ήταν γνωστό κατά πόσο το παιδί είχε μεταφερθεί εκτός Κύπρου».

«Για πέντε ολόκληρους μήνες, με βάση τη μαρτυρία του πατέρα, το παιδί ήταν εξαφανισμένο, όπως και η μητέρα, χωρίς οποιοσδήποτε να βρίσκεται σε θέση να γνωρίζει το χώρο διαμονής του παιδιού και τη σωματική και/ή ψυχολογική κατάστασή του» προστίθεται.

Η κ. Κουρσουμπά αναφέρει συμπερασματικά ότι υπήρξε πλημμελής χειρισμός της υπόθεσης από την Αστυνομία, ενώ χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την ανεύρεση του παιδιού.

Στις εισηγήσεις της «με σκοπό την ενίσχυση των μελών της Αστυνομίας, σε ότι αφορά το χειρισμό υποθέσεων εξαφάνισης/απαγωγής/κλοπής παιδιών από τους γονείς τους» η κ. Κουρσουμπά αναφέρει ότι είναι επιτακτική η εκπαίδευση των Αστυνομικών και η επιμόρφωσή τους σε ότι αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού.

Εισηγείται επίσης την κατάρτιση ενός πρωτοκόλλου για τις διαδικασίες που επιβάλλεται να τηρούνται σε ανάλογες περιπτώσεις και ζητά από τις εμπλεκόμενες Αρχές να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε ο χειρισμός τέτοιας φύσεως υποθέσεων να βασίζεται στις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και στις πρόνοιες της Σύμβασης των ΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα