Πίεση στην Τουρκία για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκουγιου, ζητά ο Περδίκης

18:52 26/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να ενεργοποιηθούν δραστικά προς την ΕΕ και να εγείρουν το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της Ανατολικής Μεσογείου και εγκατάλειψης των τουρκικών σχεδίων για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκουγιου ως προϋπόθεση για την περαιτέρω προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του θέματος «Το αίτημα των λαών της Μεσογείου για μια αποπυρηνικοποιημένη Μεσόγειο»,

στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οπως ανέφερε, κάτι ανάλογο έκανε η Αυστρία για τους πυρηνικούς σταθμούς της Σλοβενίας.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, θα αγωνιστεί για ένα καθαρό περιβάλλον με καθαρές πηγές ενέργειας και ενάντια στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκιουγιου, απέναντι από την Κύπρο.

«Αναγνωρίζουμε το κοινό πεπρωμένο που ενώνει το περιβάλλον μας και καλούμε όλους τους αντιπυρηνικούς ακτιβιστές από Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία σε κοινό αγώνα ενάντια στο οικολογικό αυτό έγκλημα που προσπαθεί να επιβάλει η τουρκική κυβέρνηση», είπε.

Αναφερόμενος στις συνέπειες από την προγραμματιζόμενη ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκιουγιου, ο κ. Περδίκης είπε ότι η ραδιενέργεια από ένα πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση διαρροής θα καταστρέψει τη ζωή των ανθρώπων αλλά και κάθε ζωντανού πλάσματος στην περιοχή.

« Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα γιγαντιαίο και αλληλεξαρτώμενο οικοσύστημα. Μια πιθανή απώλεια ραδιενέργειας πλήττει άμεσα εκτάσεις πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Το ατύχημα στο Τσερνομπίλ ακόμα βασανίζει τους ανθρώπους και το περιβάλλον σε όλες τις χώρες γύρω από τον Εύξεινο Πόντο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο πυρηνικός κίνδυνος που αντιμετώπισε πρόσφατα η Ιαπωνία μπορεί να επαναληφθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου και ειδικά στο Ακουγιου, που βρίσκεται πολύ κοντά σε επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο θέμα των πυρηνικών αποβλήτων, που όπως είπε αποτελούν από μόνα τους πυρηνική απειλή που θα διαρκέσει για αιώνες.

«Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι υπάρχει ασφαλής φύλαξη τους, αφού ο κίνδυνος των διαρροών θα είναι πάντοτε παρόν. Το κόστος της διαχείρισης των αποβλήτων είναι πολύ μεγάλο και αυτό διαψεύδει τις θεωρίες ότι τα πυρηνικά αποτελούν φτηνή πηγή ενέργειας. Είναι γιατί δεν υπολογίζουν το κόστος αυτό, ούτε το κόστος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ποια αλήθεια περιοχή θα θέλει να φιλοξενήσει για μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια πυρηνικά απόβλητα θαμμένα στο έδαφός της;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Περδίκης είπε επίσης ότι η ανθρωπότητα δεν έχει άλλη επιλογή από το να στραφεί στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Εξήγησε ότι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τους ανθρώπους σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας που είναι άφθονη και αβλαβής, μαζί με τη χρήση άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι η μόνη σίγουρη και ασφαλής μέθοδος κάλυψης των ενεργειακών αναγκών.

Keywords
Τυχαία Θέματα