Περισσότερο εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας τα παιδιά στην ΕΕ

14:04 18/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Περισσότερο εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, απ` ό,τι ο γενικός πληθυσμός, είναι τα παιδιά στην ΕΕ. Σήμερα από το σύνολο των 115,7 εκ. (23,4%) ανθρώπων στην ΕΕ που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού τα 25,4 εκ. (27%) είναι παιδιά.

Οπως καταγράφεται σε ανεξάρτητη έκθεση που ετοιμάστηκε για λογαριασμό της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, με την υποστήριξη το Προγράμματος της ΕΕ 2007-2013 για την εργασία και την κοινωνική αλληλεγγύη (PROGRESS), μόνο σε τέσσερα κράτη – μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η

Κύπρος, τα παιδιά βρίσκονται σε λιγότερο κίνδυνο από το σύνολο του πληθυσμού. Τα άλλα τρία κράτη – μέλη είναι η Δανία, η Σλοβενία και η Φινλανδία.

Από τα 24,5 εκ. παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, τα 19,2 εκ. ζουν σε νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, 9 εκ. είναι σοβαρά υποβαθμισμένα και 8,6 εκ. ζουν σε πολύ χαμηλής έντασης εργασίας νοικοκυριά. Ως ιδιαίτερα ανησυχητικό σημειώνεται το γεγονός ότι το 12,4% του παιδικού πληθυσμού της ΕΕ είναι σε παρατεταμένο κίνδυνο φτώχειας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε σήμερα σε Συνέδριο της Κυπριακής Προεδρίας που πραγματοποιήθηκε στο «Φιλοξενία» με θέμα «Επενδύοντας στα παιδιά: Αποτρέποντας και Αντιμετωπίζοντας την παιδική φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, προωθώντας την παιδική ευζωία» και τονίζει την αυξανόμενη επίπτωση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης στα παιδιά και τις οικογένειές τους σε πολλά κράτη – μέλη, η οποία είναι διττή: από τη μια η αύξηση της ανεργίας έχει μειώσει σημαντικά τα εισοδήματα και έχει αυξήσει τον κίνδυνο της φτώχειας σε κάποιες οικογένειες και από την άλλη η αυξημένη έμφαση στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η εισαγωγή των μέτρων λιτότητας έχει οδηγήσει σε μείωση των υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των παιδιών και την ευζωία τους και σε ορισμένες χώρες, οδήγησε σε περιορισμούς ή μείωση του επιδόματος που δίνεται για βοήθεια σε οικογένειες με παιδιά.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Στρατηγική Ευρώπη 2020 για την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη, που υιοθετήθηκε το 2010, θέτει ως στόχο τη μείωση κατά 20 εκ. των ατόμων που ζουν ή κινδυνεύουν να ζήσουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, μέχρι το 2020, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει συγκεκριμένο στόχο σε ό,τι αφορά την ιδιαίτερη κατάσταση των παιδιών, παρά το γεγονός ότι κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν υιοθετήσει στόχους σχετικά με τα παιδιά σε εθνικό επίπεδο.

Με αυτά τα δεδομένα, η ανάγκη αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού καθίσταται επιτακτική, όπως τόνισαν στο συνέδριο ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την κοινωνική ένταξη Λάσλο Άντορ και η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε βιντεογραφημένο μήνυμά του, το οποίο μεταδόθηκε στο συνέδριο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι η μελλοντική  ευημερία της Ευρώπης εξαρτάται από την ι

Keywords
Τυχαία Θέματα