Περίγραμμα λύσης της κρίσης χρέους συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

08:05 24/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης καθόρισαν το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες, ένα περίγραμμα πέντε σημείων της συνολικής απάντησης στην κρίση δημόσιου χρέους, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη σε μια νέα συνάντηση κορυφής. Στη συνεδρίαση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Οπως δήλωσε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών,

ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, ώστε να προετοιμαστεί η συνολική συμφωνία. Δήλωσε αισιόδοξος ότι μέχρι την Τετάρτη θα επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα εκκρεμή θέματα.

Αναφορικά με την Ελλάδα, είπε ότι η εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης αποτελεί μια από τις πέντε προτεραιότητες, ενώ καλωσόρισε τα τελευταία μέτρα που υιοθέτησε η Κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι συζητούνται τα διάφορα σενάρια για τη βελτίωση της βιωσιμότητα του χρέους.

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η δέσμευση όλων των χωρών για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, ορισμένες χώρες, κλήθηκαν να αποδείξουν στη συνεδρίαση της Τετάρτης την αποφασιστικότητά τους προς αυτή την κατεύθυνση. Μία από αυτές είναι σύμφωνα με τον κ. Βαν Ρόμπει η Ιταλία.

Η τρίτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των πόρων του ΕΤΧΣ και η μεγαλύτερη ευελιξία του. Οπως ανέφερε ο κ. Βαν Ρόμπει, υπάρχουν δύο σενάρια που εξετάζονται τα οποία θα μπορούσαν να συνδυαστούν μεταξύ τους. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται με «εποικοδομητικό τρόπο».

Τέταρτη προτεραιότητα η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπου εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία την Τετάρτη το πρωί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ECO-FIN, ενώ η πέμπτη είναι η περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κομισιον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε ότι το «εργοτάξιο προχωρεί καλά», αναφέρθηκε στην ανάγκη συνολική απάντηση την Τετάρτη, ενώ για την Ελλάδα υπενθύμισε την απόφαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τη νέα στήριξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πρόσθεσε ότι η απόφαση θα ληφθεί στη βάση της έκθεσης της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ερωτηθείς εάν αποκλείεται η συμμετοχή με οποιοδήποτε τρόπο της ΕΚΤ στη ΕΤΧΣ, απάντησε ότι υπάρχει μια σειρά επιλογών, αλλά είναι λάθος να ισχυριστεί κάποιος ότι η ΕΚΤ δεν έχει να παίξει κανένα ρόλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα