Πέρασε το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις (Upd)

15:09 4/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Είδηση 14:42

Με 30 ψήφους υπέρ και 26 εναντίον, το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις ψηφίστηκε σε νόμο.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, ο Δημήτρης Συλλούρης από το ΕΥΡΩΚΟ και ο Ζαχαρίας Κουλίας.

Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων.

Τοποθετήσεις

Συλλούρης:

Ψηφίζουμε για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι «σήμερα ψηφίζουμε την έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης των Ημικρατικών Οργανισμών βελτιώνοντας την ορολογία που είχε η προηγούμενη Κυβέρνηση και ψηφίζουμε να αρχίσει αυτή η διαδικασία για να μας δώσουν και την τέταρτη δόση».

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών ο κ. Συλλούρης είπε πως το να ψηφίσουμε υπέρ της αποκρατικοποίησης «είναι αντιμετώπιση της πραγματικότητας και της ανάγκης που μας οδήγησε η χρεοκοπία, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης της οποίας έχει η προηγούμενη Κυβέρνηση».

Επομένως, είπε ο κ. Συλλούρης, «ας φύγουμε από τους δογματισμούς, ας κάνουμε διάλογο, και εγώ πιστεύω ότι εάν κάνουμε σωστό διάλογο χωρίς λαϊκισμούς μπορούμε, και την αποκρατικοποίηση εάν δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, τουλάχιστον να μην είναι ξεπούλημα όχι όμως με το να μένουμε την τελευταία στιγμή, να βγάζουμε την ουρά μας έξω και ‘ψηφίστε εσείς, εμείς δεν φταίμε σε τίποτα, και ποιοι εμείς, εμείς που φέραμε την Τρόικα, εμείς που φέραμε το Μνημόνιο’».

Πρόσθεσε πως «είναι παραπλάνηση να λέμε ότι εάν δεν ψηφίσουμε σήμερα, επειδή δεν ψηφίσαμε την Πέμπτη, έχει να κάνει με τον Συνεργατισμό. Είναι ξεκάθαρα γραμμένο ότι αυτή η ψηφοφορία δεν έχει να κάνει με τον Συνεργατισμό αλλά με την τέταρτη δόση και εάν δεν ψηφίσουμε σήμερα δεν θα πάρουμε την τέταρτη δόση», επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε ότι «υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι την ώρα της ιδιωτικοποίησης, υπάρχουν δύο και τρία χρόνια που επαναλαμβάνω αντί να λαϊκίζουμε αντί να δογματίζουμε. Kαι δεν θέλω να κάνω το δικηγόρο του ΔΗΣΥ, αλλά επειδή τον κατηγορήσατε ότι δογματικά θέλει την ιδιωτικοποίηση, θα έπρεπε να καταψηφίζει τα Νομοσχέδια για τον Συνεργατισμό, που κρατικοποιήθηκε ο Συνεργατισμός και οι Τράπεζες μέσω της χρεοκοπίας που μας οδηγήσατε;» διερωτήθηκε.

Για τις τροπολογίες, ο κ. Συλλούρης είπε πως «και για την περασμένη βδομάδα να εξηγήσω ότι δεν ψηφίσαμε τις τροπολογίες γιατί δεν ήταν προϊόν διαβούλευσης, διαλόγου, συναίνεσης και συνεννόησης και με τους δανειστές μας, αφήνω πίσω που και οι σημερινές ασχολούνται και παραπέμπουν στην εφαρμογή του Συντάγματος».

Απευθυνόμενος στο ΑΚΕΛ και στον Γενικό του Γραμματέα Άντρο Κυπριανού και στον συσχετισμό τους αναφορικά με τα εθνικά θέματα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την οικονομία είπε ότι «είναι σύγκριση ανόμοιων αλλά θέλω να ελπίζω ότι το ΑΚΕΛ εκείνη τη στιγμή δεν είναι με εκείνους που θα δεχθούν τον εκβιασμό».

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι σήμερα οι του ΑΚΕΛ «νιώθουν την άνεση ότι σήμερα κάποιοι θα ψηφίσουν» τα μνημονιακά Νομοσχέδια και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα ήταν ευτυχέστερος εάν η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ «δεν έφερνε 28 μνημονιακά Νομοσχέδια που έστρωναν τον δρόμο, εάν με εισάκουε τότε η Κυβέρνηση ότι θα έπρεπε να συζητήσουμε το πολιτικό πλαίσιο διαβούλευσης με την Τρόικα και εάν αντί μετά το ελληνικό κούρεμα πηγαίναμε στην Ευρώπη αντί να καλέσουμε την Τρόικα».

Περδίκης: Το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις δεν είναι προς το συμφέρον του λαού

Το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις δεν είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού, δήλωσε ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Περδίκης είπε αρχικά ότι οι Οικολόγοι ούτε θεοποιούν ούτε δαιμονοποιούν την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και από την άλλη, δεν «έχουν κανέναν έρωτα με τον δημόσιο έλεγχο των ημικρατικών οργανισμών ούτε κανένα πάθος με ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας, δηλαδή την κομματικοποίηση, την κουμπαροκρατία, την έλλειψη αποτελεσματικότητας και σωστής διαχείρισης».

Ο κ. Περδίκης είπε ότι δεν είναι δεσμευμένοι με το παρελθόν, όμως προσβλέπουν σ’ ένα μέλλον «που θα εξυπηρετεί τον ένα και μοναδικό έρωτα, το συμφέρον του κυπριακού λαού. Και αν», συνέχισε, «το συμφέρον του κυπριακού λαού προϋποθέτει και απαιτεί κάποιας μορφής παρουσία του ιδιωτικού τομέα στους ημικρατικούς οργανισμούς, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε, να το μελετήσουμε και να το δεχθούμε».

Ο κ. Περδίκης ανέφερε στη συνέχεια πως ενώπιον της Βουλής βρίσκεται ένας νόμος πλαίσιο, που κατά τους Οικολόγους, δεν επιτρέπει να ελπίζουμε ότι εξασφαλίζονται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Πρόσθεσε πως οι Οικολόγοι σε συνεργασία με την ΕΔΕΚ και τη Συμμαχία Πολιτών έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και έχουν προκληθεί να απαντήσουν στο κατά πόσον θα αποδεχθούν το νομοσχέδιο αν γίνουν δεκτές οι προτάσεις αυτές. «Απαντούμε ναι, ιδού η Ρόδος για την πλειοψηφία της Βουλής», είπε και αναφέρθηκε στις 9 τροπολογίες που προτάθηκαν από κοινού από τα τρία κόμματα.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων είπε πως το θέμα είναι «το μωρό θα το πλύνουμε ή θα το πουλήσουμε, και κατ’ ακρίβεια θα το ξεπουλήσουμε», και διερωτήθηκε τί θα γίνει με τα χρέη των ημικρατικών οργανισμών.

Ο κ. Περδίκης είπε στη συνέχεια πως παρά τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο, η άποψή του παραμένει ότι δεν έχουμε ένα νόμο πλαίσιο για τη διαχείριση του θέματος των αποκρατικοποίησεων που να είναι προς το συμφέρον πρώτα και κύρια του κυπριακού λαού και μετά του κεφαλαίου, των εργαζομένων και της ιδεολογίας του οποιουδήποτε.

«Πρώτα και κύρια πρέπει να μπαίνει ο κυπριακός λαός, και δυστυχώς, η στάση των κομμάτων στις τροπολογίες που έχουμε καταθέσει ως Κίνημα Οικολόγων, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών, αποδεικνύει ότι άλλες είναι οι προτεραιότητες και δεν είναι η προτεραιότητα και αυτού του νόμου και όσων άλλων πρακτικών θα έρθουν στη συνέχεια, το καλό του κυπριακού λαού στο σύνολό του», κατέληξε ο κ. Περδίκης.

Α. Κυπριανού: Έκκληση για επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα

Το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει και σήμερα το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ απεύθυνε έκκληση στην Κυβέρνηση να ξεκινήσει επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα, όπως έγινε με το ΓΕΣΥ.

Την κάλεσε επίσης να εμπλακεί σε διάλογο με τα κόμματα για να βρεθεί συλλογικά η εναλλακτική πρόταση για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικικών οργανισμών.

Ανέφερε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση κώφευσε στις εκκλήσεις του ΑΚΕΛ να εμπλακεί σε διάλογο και τώρα προσπαθεί να εκβιάσει ότι πάμε σε στάση πληρωμών. Ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχτεί υπό καθεστώς εκφοβισμού, πολιτικές οι οποίες θα αποβούν σε βάρος του κυπριακού λαού.

Παράλληλα ανέφερε ότι αν η Κυβέρνηση σεβόταν το Κοινοβούλιο τότε η κίνηση που θα έκανε την περασμένη Παρασκευή ήταν να επιδιώξει ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα και να καλέσει τα κόμματα να διαβουλευτούν από κοινού για να μελετηθούν εναλλακτικοί τρόποι για να εξευρεθεί το 1,4 δις ευρώ. Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου προς αυτή την κατεύθυνση γιατί υπήρχε μια προδιαγεγραμμένη πορεία και διερωτήθηκε πώς ενώ η Τρόικα δεν δεχόταν τις τροπολογίες του ΔΗΚΟ, όπως λέχθηκε, «ως δια μαγείας» μετά τους δέχτηκε.

Αναφέροντας ότι η διαφωνία του ΑΚΕΛ είναι με το ξεπούλημα ως πράξη, υπενθύμισε ότι ήταν προεκλογική δέσμευση του Προέδρου του ΔΗΣΥ με επιστολή προς τους εργαζόμενους στους ημικρατικούς, ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι και ότι δεν θα αποδεχτεί το ξεπούλημα.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι μετά την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε μια προσπάθεια εκφοβισμού, τρομοκρατίας της κοινής γνώμης, ότι θα μείνουν απλήρωτοι δημόσιοι υπάλληλοι και μια προσπάθεια να υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζομένων των ημικρατικών και των δημοσίων υπαλλήλων.

Διερωτήθηκε πώς από την λογική του οικονομικού θαύματος που η Κυβέρνηση καλλιεργεί μέσω του κρατικού καναλιού και άλλων ΜΜΕ, πήγαμε τώρα στην στάση πληρωμών. Μίλησε επίσης για κινδυνολογία που υπήρξε στο θέμα της υπογραφής συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, αν δεν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο, κάτι που δεν έγινε.

Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσον σε περίπτωση που υπάρξουν απειλές από την Τρόικα για επίλυση του Κυπριακού, αυτές θα γίνουν αποδεχτές.

Αν μπούμε, είπε, σε αυτή τη λογική ότι μας φέρνει η Τρόικα να το αποδεχόμαστε είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι εμείς έχουμε χρεοκοπήσει και αποφασίζει πλέον η Τρόικα για όλα.

Είπε επίσης ότι είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητα ότι το ΑΚΕΛ έφερε την Τρόικα, αφού αυτό που έφερε την Τρόικα, όπως είπε, ήταν η τρύπα στον τραπεζικό τομέα που δεν μπορούσε να κλείσει.

Είπε επίσης ότι δεν υπογράφτηκε κανένα πρώτο μνημόνιο από την Κυβέρνηση Χριστόφια αλλά μια καταρχήν συμφωνία μεταξύ Τρόικας και Κυβέρνησης που απορρίφθηκε από το Eurogroup γιατί δεν δεχόταν η τότε Κυβέρνηση τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ η τότε η αντιπολίτευση συστρατεύονταν με την Τρόικα και ένωνε τη φωνή της να πιεστεί η Τρόικα να δεχτεί τις ιδιωτικοποιήσεις. Στην καταρχήν συμφωνία, είπε, έλεγε ότι αν το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο τότε θα μελετηθούν και οι ιδιωτικοποιήσεις. Αναμενόταν, ανέφερε, η εκλογή Αναστασιάδη γιατί θα ήταν πιο έτοιμος να συνεργαστεί μαζί τους για αυτά τα θέματα.

Είπε επίσης ότι το 1999 ο ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση για πώληση της CYTA για 125 εκ. ευρώ.

Πρόσθεσε ότι αυτοί οι οργανισμοί στήριξαν το κράτος όποτε τους είχε ανάγκη και είπε ότι αν στην τραγωδία του Μαρί η ΑΗΚ δεν ήταν οργανισμός δημόσιας ωφέλειας δεν θα ανταποκρινόταν άμεσα στις ανάγκες.

Ν.Παπαδόπουλος: Η βουλή θα έχει λόγο σε σχέση με το τί θα γίνει

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στην ομιλία του σήμερα ενώπιον της Βουλής αναφέρθηκε στις αλλαγές που έφερε το κόμμα του στο αρχικό νομοσχέδιο με την εισαγωγή σημαντικών διαφοροποιήσεων, όπως είπε, που “εμείς θεωρούμε ότι βελτίωσαν τις διαδικασίες αλλά και την ουσία των προνοιών που έχουμε μπροστά μας”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως “με δική μας πρωτοβουλία έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος και ο λόγος της Βουλής των Αντιπροσώπων σε αυτή τη διαδικασία”, σημειώνοντας ότι “από την αρχή ως το τέλος η Βουλή θα έχει λόγο σε σχέση με το τί θα γίνει”.

Εξήγησε ότι έφυγαν τα υπουργικά διατάγματα και μπήκαν οι κανονισμοί της Βουλής και είναι η Βουλή που θα συμφωνήσει και θα εγκρίνει τα περιουσιακά στοιχεία σε περίπτωση που αυτά θα πωληθούν.

“Σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία πιθανόν να περιλαμβάνουν και ακίνητη περιουσία, φυσικό αέριο, μετοχές ή και οτιδήποτε άλλο. Ούτε μια καρέκλα δεν θα μπορέσει να πωληθεί είτε να μεταβιβαστεί σε τρίτο πρόσωπο αν δεν το εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων. Εμείς το βάλαμε μέσα στο νομοσχέδιο αυτό το πράγμα”, είπε.

“Διασφαλίζονται με τις νέες τροπολογίες, τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων που απορρέουν από το Σύνταγμα, την κείμενη Νομοθεσία και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Διασφαλίζονται ακόμη και δικαιώματα σε περίπτωση που καταργούνται θέσεις”, ανέφερε.

Ρυθμίζονται, διευκρίνισε, οι υποχρεώσεις των ημικρατικών οργανισμών και όχι μόνο η μεταβίβαση των περιουσιακών τους στοιχείων

“Εμείς 8 ψήφους έχουμε στην Βουλή και διερωτώμαι γιατί κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν ότι εμείς έχουμε την αποκλειστική ευθύνη για το τί γίνεται σε σχέση και με αυτό το νομοσχέδιο αλλά και σε ότι αφορά την υιοθέτηση, εφαρμογή, και τήρηση των υποχρεώσεων μας έναντι των Ευρωπαίων εταίρων μας”, σημείωσε.

Η δική μας θέση, πρόσθεσε, είναι ότι αυτά που εισηγούνται οι σεβαστοί συνάδελφοι διασφαλίζονται εν μέρει με τις δικές μας τροπολογίες αλλά θα μας δοθεί και η ευκαιρία να τα συζητήσουμε, να τα ξεκαθαρίσουμε και να τα διασφαλίσουμε στις επόμενες νομοθεσίες που θα έρθουν ενώπιον μας και στους κανονισμούς που εκ των πραγμάτων θα φέρει η εκτελεστική εξουσία στην Βουλή των Αντιπροσώπων εάν είναι να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες.

Εμείς, συνέχισε, εκφράσαμε τη θέση μας από την αρχή – αυτό το νομοσχέδιο είναι μόνο η αρχή και δεν είναι το τέλος της πορείας, τώρα ξεκινά η συζήτηση και επί της ουσίας και των σημαντικών πτυχών που θα φέρει η αποκρατικοποίηση αν προχωρήσει σε ότι αφορά τους θεσμούς που έχουμε ενώπιον μας.

ΤΟ ΔΗΚΟ, είπε ο Πρόεδρος του, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουμε ως λαός τις επιλογές μας. “Συμφωνούμε με την επαναδιαπραγμάτευση, θέλουμε να διαπραγματευτούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να έχουμε ενώπιον μας και άλλες επιλογές αλλά για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε δεν μπορούμε να το πράξουμε με το πιστόλι στον κρόταφο”, σημείωσε.

Εμείς, συνέχισε, θα συνεχίσουμε να προσπαθήσουμε να περιφρουρήσουμε τα εθνικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά τα θέματα εθνικής ασφάλειας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως πάντα.

Νικολαΐδης: Χωρίς τις τροπολογίες της ΕΔΕΚ θα ακολουθήσουν αδιάκριτες ιδιωτικοποιήσεις

Χωρίς τις τροπολογίες τις οποίες η ΕΔΕΚ κατέθεσε από κοινού με το Κίνημα Οικολόγων και τη Συμμαχία Πολιτών επί της ουσίας του νομοσχεδίου των αποκρατικοποιήσεων το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα καθορίσει οριστικά και αμετάκλητα μια πορεία αδιάκριτων και καθολικών ιδιωτικοποιήσεων, δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης.

«Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να ικανοποιεί την Τρόικα και τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς της Κυβέρνησης, θα είναι ενάντια όμως προς το εθνικό συμφέρον, τον τόπο και τον λαό» είπε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ.

Σύμφωνα με τον Νίκο Νικολαΐδη οι τροπολογίες που κατέθεσαν από κοινού τα τρία κόμματα αφορούν συνταγματικές πρόνοιες που πρέπει να τύχουν σεβασμού, κατοχύρωση δικαιωμάτων των εργαζομένων, το ρόλο της Βουλής, το καίριο ερώτημα του ελέγχου των ημικρατικών οργανισμών και τα πολύ ευαίσθητα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας.

Όταν ένα νομοσχέδιο υποβάλλεται από μια κυβέρνηση με δεδηλωμένο στόχο τις πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις και όταν το νομοσχέδιο αυτό αφήνει το Υπουργικό Συμβούλιο ελεύθερο να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή, είναι λογικό και επιβαλλόμενο ένα κόμμα που διαφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις να θέλει να υπάρχει πρόνοια στο νόμο που να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό έκανε η ΕΔΕΚ με την τροπολογία που κατέθεσε.

Συμπλήρωσε ότι είναι λογικό και επιβαλλόμενο να ζητηθεί να καθοριστούν και να εξαιρεθούν εκ των προτέρων από το νομοσχέδιο οι ευαίσθητες για την εθνική ασφάλεια υποδομές και υπηρεσίες, και αυτό έκανε η ΕΔΕΚ με την άλλη της τροποποίηση.

Η ΕΔΕΚ δεν παίζει πολιτικά παιχνίδια, είπε. «Δεν είναι η ΕΔΕΚ που δέχθηκε ιδιωτικοποιήσεις είτε στο πρώτο είτε στο δεύτερο μνημόνιο. Ούτε είναι η ΕΔΕΚ που άλλα υποσχόταν προεκλογικά και άλλα κάνει μετεκλογικά» ανέφερε ο Νίκος Νικολαΐδης.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε ότι για να μπορέσει να επιβιώσει η Cyta, η Αρχή Ηλεκτρισμού και η Αρχή Λιμένων χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν, αλλά και να επενδύσουν σε νέες υποδομές και τεχνολογίες για να είναι ανταγωνιστικοί, τόσο στην εσωτερική, όσο και στη διεθνή αγορά.

Αυτά, είπε στη συνέχεια, δεν μπορούν να γίνουν μόνο με τη συμβολή του κράτους γιατί το κράτος μας δεν έχει ούτε τη δυνατότητα για τις απαιτούμενες οικονομικές επενδύσεις, ούτε τη δυνατότητα για τις απαιτούμενες διοικητικές και εταιρικές βελτιώσεις αυτών των οργανισμών, και συνεπώς είναι απαραίτητη η συμμετοχή σοβαρών επενδυτών οι οποίοι με την τεχνογνωσία και τα κεφάλαιά τους θα μπορέσουν να βάλουν αυτούς τους οργανισμούς σε μια νέα πορεία.

Ανέφερε ακόμα ότι για τον κάθε οργανισμό θα πρέπει να ακολουθηθεί το ανάλογο μοντέλο.

Στην Αρχή Λιμένων, είπε, το μοντέλο ανάπτυξης θα πρέπει να περιλαμβάνει την ανάθεση υπηρεσιών διαχείρισης των λιμανιών σε επενδυτές με τις πολύ σημαντικές υποδομές να παραμένουν κάτω από την ιδιοκτησία του κράτους. Για τη Cyta και την Αρχή Ηλεκτρισμού θα πρέπει η συμμετοχή των στρατηγικών επενδυτών να γίνει μέσα από τη μετοχοποίησή τους, με το πλειοψηφικό πακέτο και τον έλεγχο να παραμένουν στο δημόσιο.

Εύκολα, ανέφερε, μπορεί κάποιος να δει το ρόλο της Cyta στις διεθνείς τηλεπικοινωνίες ή το ρόλο της Αρχής Ηλεκτρισμού όταν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ντόπιου φυσικού αερίου, αλλά και μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταφοράς ενέργειας σε γειτονικές χώρες.

Α. Νεοφύτου: Θα στηρίξω την αγορά των ημικρατικών από τα ταμεία συντάξεων, αν υπάρξει ενδιαφέρον

Aν υπάρξει ενδιαφέρον από τα ταμεία συντάξεων των ημικρατικών για αγορά των οργανισμών, δεν θα δεχθεί ο εθνικός πλούτος να ξεπουληθεί στο κεφάλαιο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε αρχικά γιατί στην αποκρατικοποίηση, εκτός από τους εργαζομένους και τα ταμεία συντάξεώς τους, να μην λάβουν μέρος και οι καταναλωτές. Όπως είπε, αν υπάρχει πλούτος αυτόν δεν τον δημιούργησαν μόνο οι πέντε χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά οι καταναλωτές, ολόκληρη η κοινωνία, τα κυπριακά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Νεοφύτου είπε στη συνέχεια πως δεν έχει κανένα πρόβλημα στην πορεία προς την αποκρατικοποίηση να εφαρμόσουμε το σοσιαλισμό και να αποκτηθούν αυτοί οι οργανισμοί από τους ίδιους τους εργαζόμενους, προσθέτοντας πως μόνο τα ρευστοποιημένα αποθεματικά των ταμείων συντάξεων των τριών οργανισμών (ΑΗΚ, ΑΤΗΚ, ΑΛΚ), είναι 1 δις 231 εκ ευρώ. «Άρα, πεδίον δόξης λαμπρό, γιατί να δοθούν στους κεφαλαιοκράτες, στους ξένους και τους τρίτους; Θα είμαι ο πρώτος που θα στηρίξω και νομοθετική ρύθμιση αν χρειαστεί», είπε.

Πρόσθεσε πως αν υπάρξει ενδιαφέρον από τα Ταμεία Συντάξεων των εργαζομένων δεν θα δεχθεί να ξεπουληθεί αυτός ο εθνικός πλούτος στο κάθε κεφάλαιο, αλλά η προτεραιότητα θα αποτελούν τα ταμεία συντάξεων, στους εργαζομένους και στην κυπριακή κοινωνία.

Ο κ. Νεοφύτου σχολίασε στη συνέχεια στην αναφορά που είχε κάνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πως όταν ήταν Υπουργός κατέθεσε πρόταση για πώληση της ΑΤΗΚ για 125 εκ. ευρώ το 1999. Ο κ. Νεοφύτου θα αναμένει όσες βδομάδες θέλει ο κ. Κυπριανού μέχρι να βρει στοιχεία για να αποδείξει αυτό που έχει πει. «Αν βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτό, εγώ δηλώνω ότι δεν μπορώ να είμαι ηγέτης του ΔΗΣΥ», είπε, και συμπλήρωσε πως θα αναμένει μια απολογία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε στη συνέχεια πως το Φεβρουάριο του 2001 αποφασίστηκε από το τότε Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ, και με το δικαίωμα οι εργαζόμενοι να πάρουν μέχρι και 6% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με την αριστερή ιδεολογία όπως εκφράστηκε από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ. «Διαφωνώ με αυτά που ακούω, σέβομαι ότι εκφράζουν μια ιδεολογία», είπε, προσθέτοντας πως δεν μπορείς να κοινωνικοποιείς τις ζημιές και να ιδιωτικοποιείς το κέρδος. Την ίδια ώρα, διερωτήθηκε τι πράξαμε τον Ιούνιο του 2012 με νομοσχέδιο της αριστερής κυβέρνησης. «Δεν κοινωνικοποιήσαμε τις ζημιές 1,8 δις ευρώ της Λαϊκής Τράπεζας; Είναι αριστερή αυτή η ιδεολογία», διερωτήθηκε, επίσης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωνε έτοιμος να υπογράψει Μνημόνιο από το Νοέμβριο του 2012, το οποίο περιελάμβανε, σύμφωνα με τον τότε Διοικητή της ΚΤ και τον Υπουργό Οικονομικών ιδιωτικοποιήσεις. «Έχω ψευδαίσθηση ότι ο Χριστόφιας έγινε καπιταλιστής; Ποτέ, ήταν και παραμένει αριστερός. Αλλά, ως αριστερός που κρατούσε το τιμόνι μιας χώρας με ελεύθερη οικονομία όντας στην Ευρώπη έπρεπε να είναι πραγματιστής», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι πραγματιστικά λειτουργούμε σήμερα έστω και αν κάποια πράγματα δεν μας αρέσουν και σημείωσε ότι βρέθηκε και ο ίδιος στο δίλημμα αν πράττει σωστά. Όμως, όπως είπε, αυτά τα διλήμματα δεν μπορούσαν να υπερισχύσουν της υποχρέωσης μας να σώσουμε τον τόπο.

Keywords
λαικη τραπεζα, δηκο, ευρωκο, ακελ, εδεκ, βουλη, χρεοκοπια, τροικα, ψηφοφορία, τραπεζες, κουρεμα, ροδος, δις, μμε, μνημονιο, χρεος, cyta, αηκ, συνταγμα, συμμετοχή, νέα, δίλημμα, διλήμματα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, νίκος αναστασιάδης, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, υιοθετηση, χωρες, το θεμα, αβερωφ, αηκ, εθνικη, ηγετης, θεμα, μμε, μωρο, οικονομια, παιχνιδια, πλαισιο, φυσικο αεριο, ωρα, cyta, αγορα, ακελ, βδομαδα, βρισκεται, γινει, γινεται, δευτερο, δηκο, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δικη, δίλημμα, διλήμματα, δις, δοθει, δρομος, εγινε, εδεκ, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, εν μερει, εξελιξη, επενδυσεις, επρεπε, ευθυνη, ευρωπη, ζαχαριας, ιδια, υπηρεσιες, ιδεολογια, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κινηση, κυπριακα, κυρια, κομμα, λογο, μπορεις, νικο, παντα, οντας, ουσια, παθος, παμε, πεμπτη, ρυθμιση, ρολο, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, συμμετοχή, τεως, τρια, ευρωκο, φυσικο, φωνη, ψηφοφορία, ασφαλεια, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, εθνικο, εθνικα θεματα, μπροστα, ουρα, πακετο, πωληση, σωστο, θελω να, θεματα, ξεκινησε, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα