Πέραν των 90 εκ. οι δαπάνες για το περιβάλλον το 2010

19:57 2/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι συνολικές δαπάνες για δραστηριότητες και ενέργειες που αφορούν περιβαλλοντική προστασία στο δημόσιο τομέα κατά το 2010 ανήλθαν σε €94,2 εκ., που αντιστοιχούν σε 0,54% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, το μερίδιο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Κύπρου που αναλογεί στις δραστηριότητες περιβαλλοντικής προστασίας κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο των κρατών-μελών

της Ευρωπαϊκής Ένωσης (0,7%).

Οι συνολικές τρέχουσες δαπάνες ανήλθαν σε €62,3 εκ., ενώ οι επενδύσεις σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό έφθασαν τα €31,9 εκ. Επιπρόσθετα, €22,9 εκ. αφορούσαν τις καθαρές χορηγίες ή χρηματοδοτήσεις για σκοπούς περιβαλλοντικής προστασίας. Τα έσοδα που προήλθαν από δραστηριότητες περιβαλλοντικής προστασίας ανήλθαν σε €0,7 εκ.

Κατά περιβαλλοντικό πεδίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πλειοψηφία των τρεχουσών δαπανών και κεφαλαιουχικών επενδύσεων αφορούσε τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων (€27,2 εκ. ή ποσοστό 28,9% επί των συνολικών δαπανών) και γενικά περιβαλλοντικά θέματα και ενέργειες προστασίας της βιοποικιλότητας (€44,4 εκ. ή 47,2%).

Η παρακολούθηση, διαχείριση και διάθεση στερεών αποβλήτων απορρόφησε €12,1 εκ. των συνολικών δαπανών, ενώ οι δαπάνες για τον έλεγχο και περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έφθασαν τα €5,0 εκ.

Για την καταστολή του θορύβου και των κραδασμών δαπανήθηκαν €3,0 εκ. και για την προστασία του εδάφους και των υπόγειων νερών €2,5 εκ.

Οι μεγαλύτερες δαπάνες πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και το Υπουργείο Εσωτερικών.

-

Keywords
Τυχαία Θέματα