ΠΑΣΕΧΑ: Ορθή η αναπομπή για το διορισμό μελών του ΔΣ της ΚΤ

13:13 22/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

O Παγκύπριος Σύνδεσμος Επενδυτών Χρηματιστηριακών Αξιών (ΠΑΣΕΧΑ) με σημερινή του ανακοίνωση χαρακτηρίζει ορθή την αναπομπή του νόμου που ψήφισε η Βουλή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με βάση τον οποίο η Βουλή αξιώνει να προηγείται διαβούλευση και συγκατάθεση της επιτροπής Οικονομικών για την επιλογή των ατόμων που θα διορίζονται στο Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας.

“Πέραν

του γεγονότος ότι πίσω από τις ενέργειες συγκεκριμένων βουλευτών κρύβονται ταπεινά κίνητρα, ο συγκεκριμένος νόμος παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών σύμφωνα με προφορική γνωμάτευση που έλαβε ο ΠΑΣΕΧΑ από πρώην δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αν οι προθέσεις των συγκεκριμένων βουλευτών ήταν γνήσιες τότε γιατί δεν προχώρησαν σε ανάλογες προτάσεις στο παρελθόν;” διερωτάται ο Σύνδεσμος.

Ο ΠΑΣΕΧΑ θεωρεί πως “η σύγκριση της πρακτικής που ισχύει με τους ημικρατικούς οργανισμούς που έγινε από συγκεκριμένο βουλευτή ο οποίος επιθυμεί διακαώς τη χειραγώγηση των ερευνών που διενεργεί η ΚΤ, είναι τουλάχιστον ατυχής καθώς δεν λαμβάνει υπόψη καθόλου τις σχετικές πρόνοιες του συντάγματος”.

“Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που και η Νομική Υπηρεσία έκρινε πως ο νόμος που ψηφίστηκε είναι αντισυνταγματικός.Ο ΠΑΣΕΧΑ θεωρεί πως η διακυβέρνηση της ΚΤ θα πρέπει να αναβαθμιστεί κατά τρόπο όμως που να είναι συνταγματικά συμβατός και που δεν θα επηρεάζεται η ανεξαρτησία της εποπτικής αρχής”.

Ο ΠΑΣΕΧΑ εισηγείται τέλος όπως τεθούν κριτήρια για τον διορισμό μελών του ΔΣ της ΚΤ κατά τρόπο ανάλογο που ισχύουν στη νομοθεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα οποία θα πρέπει να αποσκοπούν στην επάρκεια, ανεξαρτησία και αξιοπιστία των ατόμων που θα διορίζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα