Παροχή φθηνών δανείων ως κίνητρο για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, μελετά η Ευρωζώνη

21:16 22/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ενδεχόμενο παροχής φθηνών δανείων σε κυβερνήσεις ως κίνητρο σε χώρες για να προβούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που να φέρουν αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμο στάδιο, μελετούν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, που εισαγάγει για πρώτη μια συζήτηση για δημοσιονομικές μεταβιβάσεις .

Το έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων των ανώτερων αξιωματούχων της ευρωζώνης που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 26 Νοεμβρίου για να προετοιμάσει την επόμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19 – 20 Δεκεμβρίου.

Τα δάνεια θα είναι μέρος των λεγόμενων συμβατικών ρυθμίσεων, που θα είναι νομικά δεσμευτικές συμβάσεις με τους στόχους της οικονομικής μεταρρύθμισης και των μακροοικονομικών στόχων που θα ενεργοποιούν την πληρωμή των δόσεων του συμφωνηθέντος δανείου. Ωστόσο, τα δάνεια δεν θα διατίθενται σε χώρες που παρουσιάζουν υπερβολικές μακροοικονομικές ανισοσκέλειες ή βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Τα δάνεια θα είναι ελκυστικά επειδή θα φέρουν επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνο που μια κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει στην αγορά. Στην ουσία η ιδέα αυτή ισοδυναμεί με επιδοτούμενο δανεισμό, τελικά, που ανέρχονται σε επιμερισμό του κινδύνου μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών μελών και ένα βαθμό τη μεταφορά χρηματοδοτικών πόρων – μια ιδέα στην οποία αντιστέκεται εδώ και καιρό η Γερμανία.

” Τα δάνεια σημαίνουν μόνο περιορισμένων δημοσιονομικών μεταβιβάσεων μεταξύ των χωρών “, αναφέρει το 9σέλιδο έγγραφο, που κατέχει το Reuters . “Πράγματι , το στοιχείο μεταφοράς θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα χαμηλότερο επιτόκιο από το επιτόκιο της αγοράς των περισσότερων κρατών-μελών, συλλαμβάνοντας τη θετική εξωτερικότητα των μεταρρυθμίσεων για την ΕΕ στο σύνολό της “, ανέφερε .

Για να είναι δικαιούνται δανεισμού, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν ένα νομικά δεσμευτικά σχέδια μεταρρυθμίσεων που στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθούν από τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης. Οι όροι θα είναι ανώτεροι από τα άλλα μακροοικονομικά προγράμματα , όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των νέων εξουσιών δημοσιονομικής εποπτείας της ευρωζώνης .

Το μέγεθος του δανείου δεν θα πρέπει να συνδέεται με το κόστος της μεταρρύθμισης και θα πρέπει να νοείται ως γενική υποστήριξη για την οικονομία. Ωστόσο δεν ξεκαθαρίζεται τι χρονοδιάγραμμα θα συνοδεύει τα δάνεια ή ποιο θα είναι το όριο για κάθε δάνειο.

“Το συγκεκριμένο ποσό της χρηματοδότησης δεν θα πρέπει να συνδέεται με το άμεσο κόστος των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες σε γενικές γραμμές είναι δύσκολο να μετρηθούν,” αναφέρει το έγγραφο .

Keywords
Τυχαία Θέματα