Παρέμβαση Κασουλίδη για συμφωνία ΕΕ-Iσραήλ

16:43 24/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με την “ήπια ισχύ” της, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασκήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, αποφεύγοντας οτιδήποτε θα φαινόταν ως “κυρώσεις”, οι οποίες δεν θα είχαν αποτέλεσμα με το Ισραήλ, το οποίο έχει αρκετή στήριξη από τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να μη χρειάζεται καθόλου την ΕΕ, όπως δήλωσε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης, σε παρέμβασή του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε σχετική συζήτηση που προηγήθηκε της χθεσινής επικύρωσης, από την

Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, της συμφωνίας ACAA μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ, ο κ. Κασουλίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή δεν συνιστά αναβάθμιση σχέσεων ΕE-Ισραήλ.

Η ACAA είναι ευρωμεσογειακή συμφωνία σύνδεσης μεταξύ των ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών – μελών τους με το κράτος του Ισραήλ, σχετικά με τη διαπίστωση της συμμόρφωσης και την αποδοχή των βιομηχανικών προϊόντων.

Η συμφωνία, είπε ο κ. Κασουλίδης, βασίζεται στην ευθυγράμμιση του νομοθετικού συστήματος μίας χώρας και των υποδομών της με τις αντίστοιχες κανονιστικές ρυθμίσεις της ΕΕ και είναι στο πλαίσιο της “Διαδικασίας της Βαρκελώνης”, η οποία έχει επεκταθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, όπως τονίζεται στις Συμφωνίες Σύνδεσης.

Στηρίζοντας την επικύρωση της εν λόγω συμφωνίας, ο κ. Κασουλίδης είπε πως “δεν θα ήταν πρέπον να ενσωματώσουμε πολιτικές αιρέσεις για να δώσουμε την έγκρισή μας στη συμφωνία αυτή, πέρα από το ότι η τελευταία θα πρέπει να έχει ισχύ στα μέχρι το 1967 αναγνωρισμένα σύνορα του Ισραήλ”.

Keywords
Τυχαία Θέματα