Παραδόθηκαν οι επιστολές Οτσαλάν στους παραλήπτες

18:05 27/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η εικοσασέλιδη επιστολή του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν παραδόθηκε στο φιλοκουρδικό κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή την ΜΙΤ, όπως γράφουν διαφορετικές τουρκικές εφημερίδες.

Η επιστολή περιέχει τον «οδικό χάρτη» του Οτσαλάν για την επίλυση του Κουρδικού. Η «Πόστα» γράφει ότι παραδόθηκαν

τρεις επιστολές του Κούρδου ηγέτη στο BDP το οποίο άνοιξε εκείνη που το αφορά και προώθησε τις υπόλοιπες δύο στο Καντίλ ( ΡΚΚ) και στην οργάνωση του ΡΚΚ στην Ευρώπη. Η «Σταρ» αναφέρει ότι ο «οδικός χάρτης» του Οτσαλάν για την επίλυση του Κουρδικού προβλέπει τρία στάδια: Το πρώτο αφορά την κήρυξη εκεχειρίας από το ΡΚΚ, το δεύτερο την αποχώρηση των μελών του ΡΚΚ από την Τουρκία στο βόρειο Ιράκ και το τρίτο στάδιο τον πλήρη αφοπλισμό του ΡΚΚ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι στην επιστολή του προς το BDP ο Οτσαλάν ζητά την άμβλυνση των αιτημάτων του BDP και ιδιαίτερα από το αίτημα της δημοκρατικής αυτονομίας, ενώ επισημαίνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει κατά κάποιο τρόπο αποδεχθεί το αίτημα αυτό διότι έχει άρει τις επιφυλάξεις της στο θέμα της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την επιστολή Οτσαλάν, η τουρκική κυβέρνηση θα περάσει κάποιες νομικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις παράλληλα με τις κινήσεις που θα γίνουν από το ΡΚΚ

Η «Χουριέτ» αναφέρει ότι η αποχώρηση των μελών του ΡΚΚ προβλέπεται να ξεκινήσει την άνοιξη και να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι. Η «Ζαμάν» γράφει ότι ο Οτσαλάν θα κηρύξει την έναρξη της αποχώρησης των μελών του ΡΚΚ από την Τουρκία κατά την κουρδική εορτή της άνοιξης (Νεβρόζ) την 21η Μαρτίου και θα ζητηθούν από το τουρκικό κράτος εγγυήσεις για μη πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση των μελών του ΡΚΚ από την Τουρκία.

Η «Τουρκιγιέ» επισημαίνει ότι ο εορτασμός της συγκεκριμένης εορτής χωρίς απρόοπτα συνιστά ένα κρίσιμο τεστ για την επιτυχία της διαδικασίας. Η «Τζουμχουριέτ» αναφέρει ότι η αποχώρηση των μελών του ΡΚΚ που θα ξεκινήσει στο τέλος Μαρτίου, έχει καταληκτική ημερομηνία την 15η Αυγούστου 2013, ημερομηνία που ξεκίνησαν και οι επιθέσεις του ΡΚΚ ( 15η Αυγούστου 1984).

Η «Ζαμάν» γράφει ότι κατά το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας θα συσταθούν επιτροπές διαβούλευσης για τις νομικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίλυσης του Κουρδικού. Μια από τις Επιτροπές θα λειτουργεί εντός της Εθνοσυνέλευσης, ενώ οι υπόλοιπες θα διασφαλίζουν την παρουσία εξωκοινοβουλευτικών παραγόντων.

Στο μεταξύ, ο Τύπος αναφέρει ότι κατά την χθεσινή του ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα του για την επίλυση του Κουρδικού. Η κυβέρνησή του, είπε, είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για την επίτευξη της ειρήνης.

Η «Σαμπάχ» αναφέρει ότι ο Ερντογάν εξέφρασε το παράπονό του διότι τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ και οι διανοούμενοι δεν παρέχουν αρκετή υποστήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN Turk, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορική επιχείρηση σε στόχους του ΡΚΚ στα σύνορα του Ιράκ και βομβάρδισαν 7 ξεχωριστούς στόχους.

Τα πολεμικά F-16 που απογειώθηκαν από την 8η βάση αεριωθουμένων του Β Αρχηγείου Αεροπορικών Δυνάμεων που βρίσκεται στο Ντιγιάρμπακιρ, επί 2 μέρες πραγματοποιούσαν αναγνωριστικές πτήσεις στα σύνορα Τουρκίας- Ιράκ και τελικά χθες πραγματοποίησαν επιχείρηση στους στόχους που καθορίστηκαν. Η απόφαση για την αεροπορική επιχείρηση ελήφθη μετά τον εντοπισμό «τρομοκρατών» του ΡΚΚ στην πεδιάδα Ζαπ και στο σημείο μηδέν των συνόρων Τουρκίας –Ιράκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα