Παπαδήμος: Αναγκαίο το νέο μνημόνιο

10:26 13/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Αναγκαίο χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά και στη χθεσινή του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος, το νέο μνημόνιο. Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα είπε ότι «υπηρετεί τον κύριο και τελικό σκοπό της οικονομικής ανάπτυξης,

θέτοντας τρεις ενδιάμεσους στόχους: τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα» και πρόσθεσε για τα εργασιακά ότι οι ρυθμίσεις που προκαλούν αντιδράσεις «αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κόστους και την μείωση της ανεργίας – ιδίως των νέων- που έχει φθάσει σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο».

Όπως είπε «όσο και να φαίνεται παράδοξο, η μείωση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας, και επομένως, στην ενίσχυση του μέσου εισοδήματος των εργαζομένων», προσθέτοντας ότι «βραχυπρόθεσμα, οι νέες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το μέσο διαθέσιμο εισόδημα, αλλά μεσοπρόθεσμα θα συντελέσουν στην αύξηση της απασχόλησης. Θα αυξήσουν τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, θα περιορίσουν τις εισαγωγές, θα αυξήσουν το μέσο εισόδημα των εργαζομένων».

Ο κ. Παπαδήμος αναφερόμενος στην κριτική που δέχθηκε είπε ότι «ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις δεν άκουσα. Δυστυχώς η μόνη πραγματική εναλλακτική λύση στη σημερινή συμφωνία είναι μια καταστροφική χρεοκοπία».

Χαρακτήρισε τους βανδαλισμούς και τη βία εκτός των ορίων της δημοκρατίας λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές», σημειώνοντας ότι «σε αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν έχουμε την πολυτέλεια τέτοιων συγκρούσεων. Οφείλουμε να πάρουμε τις αποφάσεις μας σαν συγκροτημένη κοινωνία. Και όταν έρθει η ώρα, ο λαός που είναι και ο υπέρτατος κριτής, θα εκφραστεί».

Αναφερόμενος στη χθεσινή ψηφοφορία ο κ. Παπαδήμος είπε ότι εκρίνετο το αν «θα συνεχίσουμε την σκληρή προσπάθεια της εξυγίανσης και μεταρρύθμισης της οικονομίας μας» ή εάν, «από μοιραία πλάνη, λιποψυχία ή λάθος απόφαση, θα οδηγήσουμε τη χώρα σε μια καταστροφική χρεοκοπία, σε παρατεταμένη εξαθλίωση, σε έναν μοιραίο κατήφορο περιθωριοποίησης από την Ευρώπη και εξώθησης από το ευρώ».

Χαρακτήρισε την παρούσα κρίση ως τη μεγαλύτερη της μεταπολεμικής περιόδου, ενώ υπερασπίστηκε το νέο οικονομικό πρόγραμμα ως αξιόπιστο λέγοντας ότι θα οδηγήσει στην έξοδο από την δημοσιονομική και οικονομική κρίση και ότι «διασφαλίζει, όσο κανένα άλλο, τη θέση μας στο ευρώ. Που αποτρέπει μια καταστροφική χρεοκοπία». Το χαρακτήρισε «σκληρό, που συνεπάγεται οδυνηρές θυσίες για ευρύτατα στρώματα, για το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας μας, σε συνέχεια των θυσιών που έχουν ήδη γίνει», εκφράζοντας ωστόσο τη θέση ότι «θα μας βγάλει σε στέρεο έδαφος, θα οδηγήσει στην απαραίτητη εξυγίανση, μεταρρύθμιση και ανάκαμψη της οικονομίας μας, ώστε να υπερβούμε την κρίση και να περάσουμε στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ο κ. Παπαδήμος μίλησε για σημαντική πρόοδο μέχρι τώρα ενώ διέψευσε όσους λένε ότι το νέο πρόγραμμα θα αποτύχει

Keywords
Τυχαία Θέματα