Παπαδάκης: Η ΕΔΕΚ δεν θα αποδεχθεί μνημόνιο νεοφιλελεύθερων συνταγών

12:12 1/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ΕΔΕΚ δηλώνει για μια ακόμα φορά ότι δεν θα συναινέσει σε πολιτικές που θα φορτώνουν στους ώμους των εργαζομένων και των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων τις συνέπειες της κρίσης, ούτε και θα αποδεχθεί ένα μνημόνιο νεοφιλελεύθερων και νεοσυντηρητικών συνταγών, δήλωσε ο Γραμματέας της Κ.Ε. Δημήτρης Παπαδάκης. Παράλληλα, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ευθυνοφοβία

και θρασύτητα.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι η Κυβέρνηση, που οδήγησε το λαό στη χειρότερη οικονομική κρίση μετά το 1974, επιχειρεί να παρουσιαστεί ως ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Αντί αυτοκριτικής και παραδοχής των βαρύτατων ευθυνών της για την αποφυγή έγκαιρης λήψης μέτρων, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χριστοφίδης προσπαθεί να μετακυλήσει τις ευθύνες μιλώντας για δήθεν συμπόρευση των σοσιαλιστών με νεοφιλελεύθερες πολιτικές», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση παραγνωρίζει και διαγράφει το γεγονός ότι είναι η ίδια που οδήγησε στη σημερινή νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, την οποία ετοιμάζεται να επιβάλει η Τρόικα. Ανέφερε επίσης ότι την Τρόικα την προσκάλεσε στην Κύπρο η ίδια η Κυβέρνηση, την οποία εκπροσωπεί ο κ. Χριστοφίδης. «Η προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών συνιστά ευθυνοφοβία και θρασύτητα», είπε.

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε εξάλλου πως η ΕΔΕΚ, σε πλήρη συμπόρευση με τις θέσεις των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, απαιτεί πολιτικές για την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Αναφερόμενος στην ανεργία, ο κ. Παπαδάκης είπε πως χωρίς ανάπτυξη δύσκολα επιλύεται το πρόβλημα της ανεργίας. «Η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας, ως αποτέλεσμα της ανικανότητας της Κυβέρνησης να διαχειριστεί την οικονομική κρίση, η έλλειψη ρευστότητας, τα υψηλά επιτόκια και γενικότερα η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα αποτελούν τροχοπέδη στην επιχειρηματική πρωτοβουλία», δήλωσε.

Επικαλούμενος τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο του 2012 στην Κύπρο ανήλθε στο 10,5%, είπε πως ο δρόμος για την οικονομική εξυγίανση προϋποθέτει το σωστό μίγμα από μέτρα συγκράτησης των δαπανών, διόρθωσης των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας και ώθησης της ανάπτυξης.

«Περικοπές των μισθών και αυξημένες φορολογίες οδηγούν στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα, τα κυβερνητικά έσοδα και να μειώνονται οι θέσεις εργασίας», είπε και ανέφερε πως η ΕΔΕΚ στηρίζει τη δημιουργία ενός σύγχρονου αναπτυξιακού οικονομικού μοντέλου που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδα από την κρίση.

«Μέτρα αυστηρής και μονόπλευρης λιτότητας βυθίζουν περισσότερο τη χώρα στην ύφεση», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα