Πανευρωπαϊκό πρόβλημα η φοροδιαφυγή, δηλώνει η Συμπρόεδρος των Πρασίνων

18:40 6/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πανευρωπαϊκό είναι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και πρέπει να επιλυθεί από κοινού, σύμφωνα με τη Γερμανίδα Ευρωβουλευτή, Συμπρόεδρο των Ευρωπαίων Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς, η οποία τοποθετήθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την Κύπρο, αλλά την ίδια ώρα επέδειξε δυσπιστία ως προς τα πορίσματα διεθνών εκθέσεων για θέματα χρηματοοικονομικού εγκλήματος.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο

της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, και κληθείσα να τοποθετηθεί ως προς κατά πόσο πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Κύπρο η κ. Χαρμς ανέφερε ότι «η ομάδα μου από την αρχή αυτής της χρηματοπιστωτικής και νομισματικής κρίσης ήταν υπέρ της συνέχειας της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, γι αυτό και δεν εξαιρούμε την Κύπρο».

Πρόσθεσε όμως ότι «επίσης από την αρχή, εξηγήσαμε και ακολουθήσαμε τη θέση ότι χρειάζεται μια διττή προσέγγιση». Από τη μια μεριά, είπε, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, από την άλλη μεριά χρειαζόμαστε στέρεα βάση. Και αυτό, ανέφερε, είναι που προσπαθούμε να αναπτύξουμε μαζί με τους ανθρώπους και τους πολιτικούς από την Κύπρο.

Η κ. Χαρμς συνέχισε λέγοντας ότι «στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε αυξανόμενα προβλήματα όχι μόνο λόγω της Κύπρου, γιατί πολλά είναι τα κράτη μέλη – μπορώ να ονομάσω την Αυστρία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και ακόμη και τη δική μου χώρα σ’ αυτό το πλέγμα χωρών – που υποστηρίζουν ένα σύστημα εταιρειών από τις οποίες επωφελούνται αυτοί που ενδιαφέρονται να φοροδιαφύγουν».

«Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να επιλύσει η Ευρώπη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αν δεν μπορούμε πραγματικά να έχουμε καλύτερα κοινά φορολογικά επίπεδα τότε θα αποτύχουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το πού βασίζει τις εντυπώσεις της για την Κύπρο αφού οι διεθνείς εκθέσεις είναι θετικές, η κ. Χαρμς ανέφερε ότι «σήμερα έμαθα ότι το σώμα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) που επιβλέπει την ύπαρξη τέτοιων προβλημάτων σε πολλές χώρες εξέδωσε θετική απόφαση για την Κύπρο». Θα πρέπει, πρόσθεσε, «να ελέγξω τις λεπτομέρειες αλλά πρέπει να σας πω ότι πρόσφατα εργάστηκα στο θέμα της διαφθοράς στην Ουκρανία». Σύμφωνα με την κ. Χαρμς «ένα σώμα του ΟΟΣΑ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα διαφθοράς στην Ουκρανία και μπορώ να σας πω ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο».

«Δεν θα πιστέψω σε όλες τις εκθέσεις πριν να τις ελέγξω», ανέφερε, εκφράζοντας την ετοιμότητά της «να ελέγξουμε τα προβλήματα και στην Κύπρο, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες που έχουν παρόμοια προβλήματα».

Παράλληλα, η κ. Χαρμς είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η Κύπρος δεν μπορεί από μόνη της να επιλύσει τα προβλήματα της φοροδιαφυγής ή του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος». Πρέπει, σημείωσε, «να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση», προσθέτοντας ότι «θα ήθελα να δω κάποιες ενδείξεις από την Κύπρο ότι είναι έτοιμη να εργαστεί για την καταπολέμηση αυτών των προβλημάτων». Αυτό, ανέφερε, «θα ήταν πολύ πιο βοηθητικό για την κατάσταση ως έχει, παρά το να πει κανείς ότι ‘δεν υπάρχουν προβλήματα στην Κύπρο’».

Ωστόσο, κληθείσα να δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα δράσεων που θα μπορούσε να αναλάβει η Κύπρος προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ότι δεν έχει επακριβώς υπόψη της και παρέπεμψε σε άλλο συνάδελφό της.

Keywords
Τυχαία Θέματα