Οζερσάι: Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή της διαδικασίας των συνομιλιών

15:12 5/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διαδικασία διαπραγματεύσεων να οδηγηθεί σε ένα στάδιο στο οποίο θα μπορεί να δώσει κάποιο αποτέλεσμα, διαφορετικά οι συνομιλίες, όπως συνεχίζονται σήμερα, δεν θα επιφέρουν κανένα όφελος στους Τ/κ, αλλά αντίθετα θα τους ζημιώσουν, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, συμμετέχοντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ιδιωτικού σταθμού στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Σταρ Κίπρις, ο κ. Οζερσάι αναφέρθηκε στην αναφορά του τέως Προέδρου Τάσσου

Παπαδόπουλου στο διάγγελμά του πριν το δημοψήφισμα του 2004 ότι «έχει παραλάβει κράτος και δεν θα παραδώσει κοινότητα», για να πει ότι στην πραγματικότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 ένα ενιαίο κράτος διοικείται μόνο από τη μία κοινότητα, παραβαίνοντας το ίδιο το σύνταγμα και τις διεθνείς συμφωνίες.

Χαρακτήρισε δε το παρόν στάτους κβο ως ένα σύστημα σχέσεων, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η μη λύση και το οποίο συντηρείται τόσο από κάποιους κύκλους εντός του ψευδοκράτους όσο και από την πολιτική ελίτ – κατά την έκφρασή του – στις ελεύθερες περιοχές. Ο κ. Οζερσάι απέρριψε το επιχείρημα ότι οι Τ/κ δεν μπορούν να κάνουν τίποτε χωρίς τη συγκατάθεση των Ε/κ, τονίζοντας ότι η τ/κ πλευρά μπορεί, τόσο με δικές της αποφάσεις σε συνεργασία με την Τουρκία, όσο και με διεθνείς νόμιμες ενέργειες, να καθορίσει το μέλλον της.

Κύρια αιτία για τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό είναι η συνέχιση του στάτους κβο, την οποία υποβοηθά και η μη επίτευξη θετικού αποτελέσματος από την παρούσα διαδικασία των συνομιλιών, επεσήμανε ο κ. Οζερσάι, λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά μπορεί, χωρίς τη συγκατάθεση της ε/κ πλευράς, να χαράξει καινούργια πορεία και να προβεί στα βήματα τα οποία θα αλλάξουν την παρούσα κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα