Ουκρανία: Συνεχίζονται οι επαφές για εκτόνωση της κρίσης / Νέες συγκλονιστικές-σκληρές φωτογραφίες (Upd)

11:27 21/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Είδηση 11:22

Μετά το μεσημέρι θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία, την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσία, ανακοίνωσε από το Κίεβο ο Yπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Στανισλάς Σικόρσκι.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Yπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς είχε προειδοποιήσει ότι το σχέδιο συμφωνίας αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαβουλεύσεων

και “δεν μπορούμε να πούμε τίποτε μέχρι το μεσημέρι”.

“Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε οριστικό πριν από το μεσημέρι”, τόνισε ο Λοράν Φαμπιούς με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 από το Πεκίνο όπου έφθασε αφού συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κίεβο. “Ιδιαίτερα η αντιπολίτευση θέλει να έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί με ορισμένους από τους εντολείς της, πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, στο Κίεβο, η κρατική τηλεόραση έσπευσε να μεταδώσει ότι μία συμφωνία έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία και την αντιπολίτευση, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών, τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και συνταγματική μεταρρύθμιση.

Προηγουμένως, και η ουκρανική προεδρία είχε σπεύσει να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας με την αντιπολίτευση, την ΕΕ και τη Ρωσία, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται μία ημέρα μετά το λουτρό αίματος στο κέντρο του Κιέβου, όπου η αστυνομία και οι ελεύθεροι σκοπευτές του καθεστώτος άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

Είδηση 09:45

Συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία επιτεύχθηκε κατά τις ολονύκτιες συνομιλίες με συμμετοχή του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, της αντιπολίτευσης και τριών Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την προεδρική υπηρεσία Τύπου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η συμφωνία θα υπογραφεί το μεσημέρι αλλά δεν γίνονται γνωστές λεπτομέρειες. Η αντιπολίτευση και οι Υπουργοί της ΕΕ δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την επίτευξη συμφωνίας και διπλωματικές πηγές είπαν πως οι συνομιλίες υπήρξαν “πολύ δύσκολες”.

Χθες τα βίαια επεισόδια εντάθηκαν, με τους νεκρούς να φθάνουν τουλάχιστον τους 77 στο Κίεβο.

Keywords
Τυχαία Θέματα