Ομήρου: Το Κυπριακό βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού

12:42 26/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το Κυπριακό βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού εξαιτίας της άτεγκτης στάσης της τουρκικής πλευράς δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος τόνισε ότι δεν πρόκειται κάτω υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης να σκύψουμε τον αυχένα και να κάμψουμε τις αντιστάσεις μας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε Φοιτητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

για το Κυπριακό και την Οικονομία εκφράζοντας βαθιά απογοήτευση που η ΕΕ δεν τήρησε στάση αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία την ώρα της βαθειάς οικονομικής ύφεσης.

Σημείωσε ότι για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας υπάρχουν ευθύνες όπως το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα και αυτές πρέπει να κατανεμηθούν.

Για τα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα μέσω του Μνημονίου ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι εξουθενωτικά, χωρίς ανάπτυξη και δεν συμβαδίζουν πάνω στις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η Τρόικα συμπεριφέρεται ως όργανο αποικιοκρατικό απαιτώντας από τους δανειστές της ανάλγητα μέτρα που οδηγούν στην ανεργία, στην δυστυχία και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι όσο κι αν επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Τρόικα άλλο τόσο αυξάνονται οι συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η ανεργία και οι ουρές στα κοινωνικά παντοπωλεία.

Αναφορικά με την εξέλιξη της εύρεσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ο κ. Ομήρου κάκισε την στάση της Τουρκίας η οποία όπως είπε, παραβιάζει τους Διεθνείς Κανόνες για το Δίκαιο της Θάλασσας και απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία εάν ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα στην δική της ΑΟΖ.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία αμφισβητεί ακόμη και αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα και στέλνει το ωκεανογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός» για σεισμικές έρευνες στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Για τις εδώ και 40 χρόνια συνομιλίες για λύση του Κυπριακού ο κ. Ομήρου είπε ότι είχαν διαχρονικά την μορφή των διακοινοτικών συνομιλιών, των απευθείας των εκ του σύνεγγυς καταλήγοντας πάντα σε αδιέξοδο εξαιτίας της στρεψοδικίας της Άγκυρας και της επιμονής της σε χαλαρή ομοσπονδία, με μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και διαιώνιση της παρουσίας και της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η προ πενταετίας συνομιλίες Χριστόφια – Ταλάτ κατέληξαν σε αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας η οποία προχώρησε ένα ακόμη βήμα πάρα πέρα δίνοντας ράπισμα στην ΕΕ εγκαταλείποντας το τραπέζι των συνομιλιών επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε τα ηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πρόσθεσε ότι τώρα επανάρχισαν οι συνομιλίες και είναι κρίσιμης σημασίας να υποστηριχθούν από το εσωτερικό μέτωπο προς τα έξω οι θεμελιώδεις αρχές της μιας κυριαρχίας, μιας ιθαγένειας και μιας διεθνούς προσωπικότητας.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στο δημοψήφισμα του 2004 και είπε ότι το σχέδιο Ανάν απερρίφθη από τον κυπριακού ελληνισμό ως άδικο και ετεροβαρές γιατί δεν διαλάμβανε την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά την παρθενογένεση ενός νέου κράτους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η καταψήφιση του σχεδίου Ανάν από τους Ε/κ δεν ήταν και άρνηση προς την λύση αλλά ήταν άρνηση προς το γεγονός ότι το σχέδιο Ανάν δεν εξασφάλιζε την ιστορική συνέχεια του κυπριακού ελληνισμού στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα