Ομήρου: Ο ενδιάμεσος χώρος να προχωρήσει στην προγραμματική διακήρυξη

17:53 9/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε σήμερα ότι ο ενδιάμεσος πολιτικός χώρος πρέπει να υλοποιήσει την απόφαση για διαμόρφωση μιας προγραμματικής διακήρυξης και να συνεχιστεί η συζήτηση για εξεύρεση του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2013, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την κυπριακή κοινωνία. Ταυτόχρονα, δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με το ΑΚΕΛ για

ανταλλαγή απόψεων, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλά για συμμαχία, ενώ είπε πως ο στόχος πρέπει να είναι η ευρύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση.

Σε δηλώσεις στο Παραλίμνι, κατά τη διάρκεια ολοήμερης περιοδείας στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ο κ. Ομήρου ερωτηθείς κατά πόσον ύστερα από τις πληροφορίες ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ανοίγει ο δρόμος για τα κόμματα του κεντρώου χώρου να ξεκινήσουν συζητήσεις με το ΑΚΕΛ για αναζήτηση κοινού υποψηφίου, είπε δεν γνωρίζει κατά πόσον θα είναι ή δεν θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2013, ο Δημήτρης Χριστόφιας. Πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν είναι αρμόδιος για να απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα ή και να το σχολιάσει.

”Από κει και πέρα είναι καλά γνωστές οι θέσεις μας, ότι πρέπει ο ενδιάμεσος πολιτικός χώρος να προχωρήσει, πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση που έχουμε πάρει για διαμόρφωση μιας προγραμματικής διακήρυξης”, είπε και πρόσθεσε πως αύριο στο Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ θα οριστούν οι εκπρόσωποι του Κινήματος στη Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα προχωρήσει με την προγραμματική διακήρυξη.

Βεβαίως, συνέχισε ”πρέπει να αρχίσει και η συζήτηση που αφορά τον υποψήφιο που θα εκπροσωπήσει κατά τρόπο αξιόπιστο και με δυνατότητα διείσδυσης μέσα στην κυπριακή κοινωνία, τον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο, το όραμα που θα καταθέσει για μια εναλλακτική εθνική στρατηγική, για επανοικοδόμηση του κράτους και των θεσμών”.

Ερωτηθείς κατά πόσον η ΕΔΕΚ επιθυμεί να συναντηθεί με το ΑΚΕΛ και να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ομήρου απάντησε πως ”εμείς δεν αρνούμαστε ποτέ συνάντηση με κανένα πολιτικό κόμμα. Οπως συναντηθήκαμε και με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις με οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα . Ο στόχος πρέπει να είναι η ευρύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει ή αν δεν θα υπάρξει μια συμπόρευση σε προεδρικές εκλογές, η εθνική συνεννόηση πρέπει να είναι στόχος”.

Ερωτηθείς κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί συμμαχία με το ΑΚΕΛ, απάντησε ότι ο ίδιος δεν έχει μιλήσει ”για συμμαχία με το ΑΚΕΛ. Εγώ έχω μιλήσει για συμπόρευση των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου. Εχω πει όμως ότι πραγματικά σ’ αυτή την κρίσιμη φάση των κυπριακών εξελίξεων και σ’ αυτή τη φάση των κρίσιμων περιστάσεων της κυπριακής οικονομίας, της ανάγκης επανοικοδόμησης του κράτους και των θεσμών, μία πρόταση στρατηγικού χαρακτήρα για το μέλλον της Κύπρου από τον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο, εξισορροπεί τις αντιθέσεις, αποτρέπει πολωτικές εξελίξεις στο πολιτικό μας σύστημα και συνεπώς μπορεί να αγκαλιαστεί από το σ

Keywords
Τυχαία Θέματα