Ομήρου: Μείζον θέμα οι ενέργειες της Τουρκίας για τα Βαρώσια

16:19 26/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Προσοχή ώστε να μην παγιδευτεί η πλευρά μας σε τουρκικά τεχνάσματα, άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης στον ευρωπαϊκό χώρο και διαβούλευση των πολιτικών κομμάτων, συστήνει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε σχέση με τις αναφορές περί ανοίγματος της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου από την Τουρκία.

Υπογραμμίζοντας ότι οι πληροφορίες αναφέρονται σε ”εγκατάσταση μόνο Ε/κ επιζώντων και όχι κληρονόμων τους, κάτω από τουρκική κατοχή”, ο Γιαννάκης Ομήρου, είπε ότι ”χρειάζεται μεγάλη προσοχή, να

μην υπάρξει παγίδευση σε αυτό το τέχνασμα που επιχειρεί η Άγκυρα, η κατοχική Τουρκία, να στήσει σε βάρος της εθνικής μας υπόθεσης”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, στις δηλώσεις του από τη Λεμεσό, ανέφερε πως πρόκειται για ένα μείζον θέμα και ”αν πρόθεση της Τουρκίας είναι να χρησιμοποιήσει το θέμα των Βαρωσίων, ως ένα δόλιο τέχνασμα προς εξαπάτηση της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς κοινότητας, πρέπει από τώρα να απογυμνωθεί”

Σημειώνοντας ότι ο ίδιος αναμένει την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ο Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει παράλληλα διαβούλευση των πολιτικών δυνάμεων, ενώ ο ίδιος θα συζητήσει το θέμα με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ”για να προβούμε και σε παραστάσεις προς τα Ευρωπαϊκά αλλά και Διεθνή Κοινοβουλευτικά όργανα ”.

Υπέδειξε επίσης ότι όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ”καλούν την Τουρκία ως ένα πρώτο βήμα καλής θέλησης, να παραδώσει την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι, επιζώντες ή οι κληρονόμοι τους, στα σπίτια και τις περιουσίες τους”.

”Η ίδια πρόνοια υπάρχει και στη δεύτερη συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979, Κυπριανού-Ντενκτάς, ότι δηλαδή κατά προτεραιότητα θα επιστραφεί η πόλη της Αμμοχώστου για να εγκατασταθούν εκεί οι νόμιμοι της κάτοικοι, αλλά και σε πρόσφατο ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Τουρκία να παραδώσει την πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της”, συμπλήρωσε ο κ. Ομήρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα