Ομήρου: Μάστιγα της εποχής και στην Κύπρο οι καρδιοπάθειες

19:16 19/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι καρδιoπάθειες αποτελούν και για την Κύπρο τη μάστιγα της εποχής, αφού χιλιάδες Κύπριοι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω των καρδιοπαθειών, δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Εβδομάδας Καρδιάς σε συνεργασία με την Καρδιολογική Εταιρεία

Κύπρου.

Όπως είπε ο κ. Ομήρου, πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από την Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με υπεύθυνο ερευνητή τον Δρ Λοΐζο Αντωνιάδη, κατέδειξε ότι η ετήσια επίπτωση των οξέων στεφανιαίων επεισοδίων στην επαρχία Λευκωσίας είναι εκατόν εξήντα οξέα ισχαιμικά επεισόδια ανά 100 000 κατοίκους.

«Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα των ασθενών της μελέτης αυτής ήταν εντυπωσιακά χαμηλή σε σύγκριση με τη θνησιμότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Ομήρου, από την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, που είναι ο αναγνωρισμένος επίσημος επιστημονικός φορέας της Κύπρου στον τομέα της καρδιολογίας, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εξασφαλίσει πλήθος πληροφοριών και να ενημερωθεί σχετικά με τις επιστημονικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, τα επίσημα καρδιολογικά συνέδρια που οργανώνονται από την εταιρεία, τις διάφορες εκστρατείες πρόληψης καρδιοπαθειών.

Σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αναφέρουν τέσσερα εκατομμύρια θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα το χρόνο, εκ των οποίων πάνω από ενάμισι εκατομμύριο αφορούν πολίτες της ΕΕ.

«Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με το 48% όλων των θανάτων στα κράτη της Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά, περίπου το 80% των περιστατικών πρόωρης καρδιακής νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι δυνατό να προληφθούν», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι μπορεί ο γενετικός παράγοντας να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ωστόσο όλο και περισσότερα δεδομένα σήμερα επιβεβαιώνουν πως η λέξη κλειδί στην αντιμετώπισή τους είναι η πρόληψη και η αλλαγή του τρόπου ζωής μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα