Ομήρου και Σβόμποντα συζήτησαν Τρόικα και Κυπριακό

19:57 30/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το ρόλο της Τρόικας στην Κύπρο και την ανάγκη δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού, συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, οι οποίοι συμφώνησαν ότι τα σχέδια διάσωσης οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση και ότι θα πρέπει να διοριστεί εκπρόσωπος της ΕΕ για το Κυπριακό.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση,

ο κ. Ομήρου είπε ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει “αναλυτικά την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο μετά την υπαγωγή της χώρας μας στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση”.

“Βρεθήκαμε στο ίδιο μήκος κύματος, σε απόλυτη συμφωνία, ότι ο δρόμος που ακολουθείται σήμερα στην Ευρώπη με τα σχέδια διάσωσης και τις ανάλγητες αποφάσεις και τα ανάλγητα μέτρα που επιβάλλει η Τρόικα, όχι μόνο δεν οδηγούν στην ανάκαμψη από την ύφεση, όχι μόνο δεν οδηγούν στο δρόμο της ανάπτυξης, αλλά βυθίζουν τις χώρες μας, δηλαδή τις χώρες που είναι υπό μνημόνιο, σε βαθύτερη ύφεση, σε εκτόξευση της ανεργίας, και σε κοινωνική δυστυχία”, είπε ο κ. Ομήρου.

Ανέφερε ότι, “πέραν τούτου, η Τρόικα είναι ένα μη δημοκρατικά νομιμοποιημένο όργανο, στο οποίο συμμετέχει μάλιστα και ένας έξω-ευρωπαϊκός θεσμός, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί αυτόν το ρόλο”.

“Θέλω να ελπίζω ότι με την αποφασιστική συνδρομή της Συμμαχίας Σοσιαλιστικών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υπάρξει ένας καινούργιος θεσμός, δημοκρατικά νομιμοποιημένος, ο οποίος θα έχει ευαισθησίες κοινωνικές και θα οδηγήσει τις χώρες μας στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”, είπε.

Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι ευχαρίστησε τον κ. Σβόμποντα “για το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Ομάδα της οποίας προΐσταται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζουν δραστικές αλλαγές στην ΕΕ, πέρα από τις λογικές τις μονόπλευρης λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, πολιτικές ανάπτυξης, πολιτικές δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας”.

Ανέφερε ότι είχε, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Σβόμποντα για το Κυπριακό και να τονίσει ότι “για την έναρξη οποιωνδήποτε νέων διαπραγματεύσεων θα πρέπει να διαμορφωθεί μια κοινή διαπραγματευτική βάση, η οποία όμως να είναι απολύτως σαφής και να μην επιδέχεται οποιασδήποτε αμφισβήτησης, με κατοχύρωση της μίας, μόνης και αδιαίρετης κυριαρχίας, της μίας και μόνης ιθαγένειας, και της μίας διεθνούς νομικής προσωπικότητας, και βεβαίως με πλήρη συμμόρφωση της λύσης με τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου”.

“Με την ευκαιρία, έθεσα ξανά το θέμα της πιο ενεργούς εμπλοκής της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση, με το διορισμό μιας ευρωπαϊκής πολιτικής προσωπικότητας υψηλού κύρους, αντικειμενικότητας εγνωσμένης και αμεροληψίας, για να ενεργεί ως ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ και να εποπτεύει και να επαγρυπνεί ότι η λύση θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο”, είπε.

Πρόσθεσε ότι ήγειρε, επίσης, “το θέμα μιας παράλληλης διαδικασίας, της διαδικασίας της διεθνούς διάσκεψης, για να έρθει η Τουρκία εκεί, η οποία είναι εκείνη που θα αποφασίσει και όχι οι Τουρκοκύπριοι για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, για τη διεθνή πτυχή, δηλαδή, που είναι η αποχώρηση στρατευμάτων, η απομάκρυνση των εποίκων και η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960″.

Ο κ. Σβόμποντα είπε ότι “επιμέναμε όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συστήσει μια ειδική ομάδα ατόμων που θα χειριστούν την Τρόικα και τις επιπτώσεις της”, προσθέτοντας ότι “έχουμε ειδικό εισηγητή από την πολιτική μας ομάδα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για τις κοινωνικές επιπτώσεις της Τρόικας”.

“Αυτά είναι τα δύο στοιχεία για τα οποία επικρίνουμε πάρα πολύ την Τρόικα – τη μη δημοκρατική συμπεριφορά από τη μία, και από την άλλη τις πολύ αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις πολλών από τις απαιτήσεις τους”, είπε.

Ο κ. Σβόμποντα αναφέρθηκε σε σχόλια ότι με την Τρόικα υπάρχει η αίσθηση της κατοχής, σημειώνοντας ότι “η χώρα είχε αρκετή κατοχή από την τουρκική πλευρά και δεν χρειάζεται άλλη κατοχή από την Τρόικα”.

Πρόσθεσε ότι “είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι αυτού του είδους οι δραστηριότητες που πολύ συχνά απαιτεί η Τρόικα, υπό την έννοια της περικοπής των κοινωνικών δαπανών, τη βοήθεια στους τυφλούς – ότι και να είναι, είναι απαράδεκτο”.

“Δεύτερον, και θα ασχοληθούμε με αυτό το ζήτημα τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ελπίζω ότι μπορούμε να φθάσουμε σε ένα τέλος, είναι η έλλειψη διαλόγου μεταξύ κάποιων ατόμων που έρχονται ως κατοχική δύναμη και την ενδιαφερόμενη χώρα”, είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Σβόμποντα εξέφρασε την ελπίδα ότι “μπορεί να επιτευχθεί κάποια πρόοδος μεταξύ των δύο πλευρών” όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν, και εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στην προοπτική μιας διεθνούς διάσκεψης.

“Εμείς, ως πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις ερχόμενες εβδομάδες θα εγείρουμε το θέμα του ειδικού αντιπροσώπου και θα απαιτήσουμε από τον Πρόεδρο Μπαρόζο και τον βαν Ρομπέι μία κοινή πρωτοβουλία για από κοινού διορισμό μιας εξέχουσας προσωπικότητας με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, είπε.

Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό ηγέρθη και την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

“Θεωρώ ότι είναι απολύτως απαραίτητο να καταστεί ξεκάθαρο σε όλους ότι η ΕΕ χρειάζεται μία χώρα με μία φωνή και με ολόκληρο το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ισχύ. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει μια χώρα όπου το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν εφαρμόζεται. Για αυτό, οποιοδήποτε και να είναι το οικοδόμημα που θα προκύψει και οποιαδήποτε και αν είναι η τοπική ή περιφερειακή αυτονομία των δύο πλευρών, δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει ή να παρεμποδίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ας ελπίσουμε ότι μπορούν να γίνουν κάποια βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά παράλληλα χρειαζόμαστε διεθνή συμφωνία όσον αφορά τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού”, είπε.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι “θα είμαστε ενεργοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο” για στήριξη των πολιτών της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα