Ομήρου: Φωτεινό παράδειγμα ο Κυριάκος Μάτσης

20:32 15/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Φωτεινό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και υποταγής σε ένα σκοπό ανώτερο από την ίδια τη ζωή, αποτελεί η θυσία του Κυριάκου Μάτση, ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 1959, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου.

Σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του στην απογευματινή Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Ομήρου είπε

ότι “ο αγώνας του Μάτση ξεκίνησε μέσα από τις φοιτητικές διαδηλώσεις και συνεχίσθηκε με την ένταξή του, από τους πρώτους, στις τάξεις των αγωνιστών της κυπριακής ελευθερίας”.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Μάτσης δεν λύγισε από τα βασανιστήρια που υπέστη ως φυλακισμένος των αποικιοκρατών ούτε υπέκυψε στον πειρασμό της δωροδοκίας, με την απάντηση που έμεινε στην ιστορία: “Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετής”.

“Ο ήρωας από το Παλαιχώρι”, είπε ο κ. Ομήρου, “αφού δραπέτευσε, συνέχισε να πολεμά εναντίον των Άγγλων και, στις 19 Νοεμβρίου 1958, όταν το κρησφύγετό του στο Δίκωμο προδόθηκε, πρώτα φρόντισε να γλιτώσουν οι σύντροφοί του, να καταστραφούν τα σημαντικά έγγραφα της οργάνωσης και, ακολούθως, έπεσε μαχόμενος, παίρνοντας και αυτός με τη σειρά του τη θέση του στο Πάνθεον των Ηρώων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα