Ομήρου: Δύσκολες στιγμές για την Κύπρο τη φετινή Πρωτομαγιά

21:32 30/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα ότι «η φετινή εργατική πρωτομαγιά συμπίπτει με δύσκολες στιγμές και για τους εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο, την Ευρώπη και την Κύπρο με την οικονομική κρίση να εξακολουθεί

να πλήττει σοβαρά την κυπριακή οικονομία, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες τόσο για τα δημόσια οικονομικά, όσο και για τις επιχειρήσεις και το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα της ζωής κάθε νοικοκυριού».

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΕΟΚ αφιερωμένη στην εργατική πρωτομαγιά, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «το εισόδημα μειώνεται, η ανεργία είναι πρωτοφανής, οι δημοσιονομικοί δείκτες πάσχουν, η ανάπτυξη είναι καθηλωμένη, οι υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης συνεχίζονται και η Κύπρος είναι σήμερα αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές».

Ο κ. Ομήρου είπε πως «ο κατασκευαστικός τομέας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η επενδυτική δραστηριότητα εξακολουθούν να δεινοπαθούν και απόδειξη τούτου είναι ότι οι θέσεις εργασίας περιορίζονται και η ανεργία αυξάνεται».

Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο και η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί αποφάσεις και μέτρα τώρα, απαιτεί απόφαση για στροφή σε μια αναπτυξιακή οικονομική πολιτική, με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, απαιτεί απόφαση για δημοσιονομική εξυγίανση, με ήπια προσαρμογή και με προστασία στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, απαιτεί απόφαση για αυστηρό έλεγχο των δημοσίων δαπανών».

Για μας, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, «κυρίαρχος στόχος παραμένει η ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και η αντιμετώπιση της κρίσης μέσα από τη δημιουργία των προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη».

Οπως είπε, «απορρίπτουμε φορολογικά μέτρα που πλήττουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία» και εκτιμούμε ότι «τα οικονομικά βάρη από την κρίση πρέπει να τα επωμίζονται εκείνοι των οποίων οι ώμοι είναι σε θέση να τα σηκώσουν».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι προς την κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας έχουμε προτείνει και εξακολουθούμε να προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα όπως είναι ο αυστηρός έλεγχος των δημοσίων δαπανών, η δημοσιονομική εξυγίανση
και η αναπτυξιακή οικονομική πολιτική.

Για τη μάστιγα της ανεργίας, ο κ. Ομήρου είπε ότι προτείνουμε φορολογικά κίνητρα για την πρόσληψη νέων ανέργων, ενίσχυση του προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης, περισσότερο αποτελεσματική διαχείριση της προσπάθειας επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επέκταση του προγράμματος κατάρτισης των ανέργων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η θέση μας είναι συμπαράταξη και αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους για ελευθερία, ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατικό έλεγχο και ισότητα ευκαιριών για πρόοδο και δημιουργία».

Απηύθυνε έκκληση «προς τους πολίτες σε συστράτευση για ένα νέο ξεκίνημα, για να δώσουμε όλοι μαζί τη

Keywords
Τυχαία Θέματα