Οικονομική περισυλλογή στο Δήμο Αραδίππου

09:20 16/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η οικονομική κρίση οδήγησε πολλούς Δήμους σε οικονομική περισυλλογή, προκειμένου από τη μια να μειώσουν τα έξοδά τους και από την άλλη να αυξήσουν τα έσοδά τους, σύμφωνα με το Δήμαρχο Αραδίππου Ευάγγελο Ευαγγελίδη.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ευαγγελίδης, ο Δήμος, όταν ανέλαβε το 2011, γνώριζε ότι θα έρθουν δύσκολες μέρες και γι’ αυτό πρόσεξε από την αρχή τα έξοδα. «Φυσικά το πρόβλημα είναι τα έσοδα γιατί όσο και να προσέχει κάποιος τα έξοδά του, όταν δεν υπάρχουν έσοδα τότε υπάρχει πρόβλημα»,

σημείωσε.

«Ως Δήμος Αραδίππου λάβαμε κάποια μέτρα, με πρώτο την άνοδο της παραγωγικότητας. Μιλήσαμε με το προσωπικό μας στο οποίο καταστήσαμε σαφές ότι με τα λεφτά που παίρνουν θα πρέπει να βγαίνει περισσότερη δουλειά και αυτό σε ένα ορισμένο βαθμό το έχουμε πετύχει», είπε.

Εξήγησε ότι «ορισμένοι έκτακτοι υπάλληλοι που έρχονταν κάθε χρόνο για να βοηθήσουν στο ‘πράσινο’ έχουν απολυθεί ενώ ταυτόχρονα το κενό που δημιουργήθηκε το καλύψαμε με άλλη κίνηση. Δηλαδή εξοικονομήσαμε άτομα από την εξοικονόμηση ημερών όταν κάναμε τη συγκομιδή σκυβάλων του Δήμου 4ημερη αντί 6ημερη. Τα άτομα λοιπόν που εξοικονομήσαμε από τη μείωση της συλλογής των σκυβάλων βοηθούν στις εργασίες για το ‘πράσινο’ του Δήμου».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, «με το συγκεκριμένο μέτρο έχει μειωθεί και η χρήση των αυτοκινήτων του Δήμου που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή σκυβάλων, με συνεπακόλουθο αποτέλεσμα να υπάρχει και μείωση στη βενζίνη και στη φθορά των οχημάτων».

Ο Δήμος έχει επίσης «δημιουργήσει το λεγόμενο «Πράσινο Σημείο» στο οποίο ρίχνονται από τους δημότες όλα τα κλαδέματα και το πράσινο που έχουν να πετάξουν. Ταυτόχρονα διαπραγματευόμαστε με συγκεκριμένη εταιρεία η οποία θα παίρνει όλο αυτό το υλικό από το «Πράσινο Σημείο» και θα το μεταφέρει σε άλλο χώρο, με μικρότερη χρέωση από αυτή που πληρώνουμε τώρα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ευαγγελίδης είπε πως «δεν έχει απολυθεί κόσμος από το Δημαρχείο Αραδίππου αλλά δεν έχουν προσληφθεί άλλα άτομα στη θέση υπαλλήλων που έχουν αφυπηρετήσει. Καταφέραμε να ‘γεμίσουμε’ το κενό που έχουν δημιουργήσει οι αφυπηρετήσεις αυτές με άλλους τρόπους, οι οποίοι τελικά δεν κοστίζουν τίποτε στο Δήμο».

Αναφορικά με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, ο κ. Ευαγγελίδης είπε πως «έχουμε πει από την αρχή να παίρνουμε την ουσία στα θέματα αυτά και να μην κάνουμε εκδηλώσεις γενικά και αόριστα. Υπάρχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι οποίοι αξιολογούν πλέον τις εκδηλώσεις που πρέπει να γίνουν και έτσι διοργανώνουμε καλύτερες εκδηλώσεις και με πιο λίγα χρήματα».

Επίσης «έχουμε κάνει οικονομική περισυλλογή στα φυλλάδια ή στα έντυπα του Δήμου που στέλλονται στους δημότες και καλύπτουμε την ανάγκη αυτή με άλλους τρόπους είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, είτε γίνεται ένα μηνιαίο φυλλάδιο στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι εκδηλώσεις και ανακοινώσεις του Δήμου».

Ερωτηθείς κατά πόσον έχουν γίνει περικοπές στις υπερωρίες του προσωπικού, απάντησε πως «δεν γίνονται καθόλου υπερωρίες. Ταυτόχρονα έχουμε κάνει περικοπές σε ταξίδια Δημοτικών Συμβούλων και εδώ και αρκετό καιρό τα μόνα ταξίδια που γίνονται είναι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Ειδικά για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Δήμαρχος Αραδίππου εξήγησε ότι «υπάρχει ο φόβος μήπως γίνει κάτι με τις τράπεζες που τα χρηματοδοτούν, ειδικά όταν υπάρχουν στη μέση γερμανικές τράπεζες. Σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στη Λευκωσία διεφάνη ότι υπάρχει φόβος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα ότι δηλαδή η Deutsche Bank δημιουργήσει προβλήματα στους Δήμους».

Για το αποχετευτικό σύστημα, είπε πως «έχουμε εδώ και περίπου ένα μήνα αποστείλει επιστολή στο Δήμο Λάρνακας στην οποία περιγράφουμε τους τρόπους με τους οποίους θέλουμε να συνεργαστούμε στο θέμα αυτό και περιμένουμε απάντηση. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για συνεργασία με τη Λάρνακα αλλά κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις».

Για το ΧΥΤΥ ο Δήμαρχος Αραδίππου είπε πως «ήδη έχουν μειωθεί τα τέλη για κάθε τόνο απορριμμάτων που πληρώνουμε και είμαστε σε διαβούλευση με την κυβέρνηση για περαιτέρω μείωση. Πρόσφατα με τον Δήμαρχο Λάρνακας είχαμε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, ο οποίος αντελήφθηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τον τρόπο που φορολογεί το ΧΥΤΥ. Νομίζω ότι πολύ σύντομα θα βρούμε τον τρόπο για να μειωθούν δραστικά τα τέλη».

Keywords
Τυχαία Θέματα