Οικολόγοι: Να κηρυχθεί μνημείο το μεταλλείο του Μιτσερού

10:03 11/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών (Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας) διαφωνεί κάθετα με τα σχέδια της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας να ξηλώσει και να πωλήσει για παλιοσίδερα τις εγκαταστάσεις του μεταλλείου Μιτσερού.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχει ήδη ζητήσει από την Υπουργό Εσωτερικών κ. Ελένη Μαύρου να εκδώσει διάταγμα διατήρησης για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα κτίρια του μεταλλείου Μιτσερού.

Η ορθή αναπτυξιακή προσέγγιση στο θέμα αυτό είναι η προσέλκυση επενδυτών (κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση) για αναπαλαίωση, ανακαίνιση

και προβολή των εγκαταστάσεων στα πλαίσια δημιουργίας θεματικού πάρκου για τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Σχέδια γι΄αυτό το πρόγραμμα βεβαίως υπάρχουν για χρόνια, όμως και σ’ αυτή την περίπτωση λειτούργησε η γνωστή κυπριακή αναβλητικότητα. Η τακτική της «αναβολής στην αναβολή» έφερε τα πράγματα στο απροχώρητο. Ήδη τις εγκαταστάσεις λεηλατούν ασυνείδητοι συλλέκτες μετάλλων και είναι αμφίβολο εάν μπορούν να διασωθούν, αν δεν υπάρξουν άμεσες και αποτελεσματικές κινήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης.

Δυστυχώς – έστω και στο παρά πέντε – πρέπει να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν από καιρό. Οι εγκαταστάσεις του μεταλλείου Μιτσερού πρέπει να τύχουν προστασίας και όχι εκποίησης και καταστροφής.

Καλούμε την κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα