Οικολόγοι: Μαζεύουν υπογραφές για τη μη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκουγιού

13:09 8/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εκστρατεία συλλογής υπογραφών με στόχο τον τερματισμό της δημιουργίας του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκουγιού απέναντι από την Κύπρο, άρχισε εδώ και λίγο καιρό το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Στην προσπάθεια του αυτή το Κίνημα ενημερώνει τους Δήμους της ελεύθερης Κύπρου οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενημερώσουν αδελφοποιημένους Δήμους στην Ευρώπη, την Ελλάδα

και τη Μέση Ανατολή, ενώ υπάρχει  και συνεργασία με τουρκικά κόμματα και τουρκοκυπριακές οργανώσεις.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης βρέθηκε χθες βράδυ στη Λάρνακα και μίλησε για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκουγιού σε συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Δήμος Λάρνακας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Περδίκης «αναπτύξαμε τους κινδύνους που θα υπάρχουν για την ασφάλεια στη περιοχή μας καθώς και για τα πυρηνικά απόβλητα και για τον κίνδυνο ενός σεισμικού επεισοδίου”. Είπε ακόμη πως αναφέρθηκαν στο τί έγινε στη Χισοσίμα και στο Τσερνόμπιλ “και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι εάν επιτρέψουμε να γίνει αυτό το πυρηνικό εργοστάσιο απέναντι από την Κύπρο θα ζούμε με την πυρηνική απειλή για τον επόμενο μισό αιώνα».

Θα πρέπει, συνέχισε «να ενεργοποιηθούμε όλοι, να μαζευτούν υπογραφές, να ενημερωθούν Δήμαρχοι από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ενώ μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους και υλικό. Θα γίνει μια εκστρατεία υπογραφών με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τουρκοκυπριακών και τουρκικών οργανώσεων» είπε.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι «οι κίνδυνοι που υπάρχουν από τη δημιουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου είναι η διαρροή πυρηνικής ενέργειας, οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος, η πιθανότητα η Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και η ρύπανση των νερών και της θάλασσας δεδομένου ότι το εργοστάσιο θα κτιστεί δίπλα από τη θάλασσα».

Σημείωσε ακόμα ότι «το Κίνημα Οικολόγων ενημέρωσε για το θέμα τους Πράσινους Ευρωβουλευτές που επισκέφθηκαν την Κύπρο την περασμένη εβδομάδα. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι υποστηρίζουν τις θέσεις του Κινήματος μας και δεσμεύτηκαν ότι θα προωθήσουν τα αιτήματα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε.

Πρόσθεσε ωστόσο πως «υπάρχουν και τα συμφέροντα στην περιοχή μας και η Τουρκία δεν αντιμετωπίζεται όπως αντιμετωπίζεται π.χ το Ιράν όπου έγινε τόση φασαρία και τόσος πόλεμος για να μην αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία το Ιράν. Εμείς θέλουμε τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς και γενικά τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσουν την Τουρκία με την ίδια αυστηρότητα που αντιμετωπίζεται το Ιράν στο θέμα των πυρηνικών».

Ο κ. Περδίκης ανέφερε επίσης ότι «πιστεύουμε πως με την προσπάθεια, την εγρήγορση και την ενημέρωση μπορούν να γίνουν πολλά. Εξάλλου η Τουρκία προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο τα τελευταία 40 χρόνια και μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να σταματήσουμε κάτι τέτοιο με την βοήθεια των φίλων μας Ευρωπαίων και άλλων. Γιατί όχι να μην καταφέρουμε το ίδιο και τα επόμενα 40 χρόνια και τα επόμενα 40 χρόνια»; διερωτήθηκε.

Το γεγονός, συνέχισε, ότι «είμαστε μια μικρή χώρα δεν θα πρέπει να μας αποτρέψει από τ

Keywords
Τυχαία Θέματα