Οικολόγοι: Ανησυχία αν δεν μεταβληθεί η στάση της τρόικας

15:35 12/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι, επί τη βάσει της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους επικεφαλής των πιστωτών της Κύπρου, έχουμε πολλά να ανησυχούμε και ελάχιστα να ελπίζουμε, εάν δεν μεταβληθεί η στάση και φιλοσοφία της Τρόικας σε αριθμό, καίριας σημασίας ζητημάτων, δήλωσε σήμερα το μέλος του Οικονομικού Επιτελείου των Οικολόγων Νίκος Παυλίδης.

Η Κύπρος, όπως αναφέρεται στην επιστολή Αναστασιάδη, σημείωσε, έγινε

αντικείμενο άνισης και άδικης μεταχείρισης, αφού, με την επιμονή του Eurogroup πωλήθηκαν τα παραρτήματα της Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής στην Ελλάδα, χωρίς να αναλαμβάνει η Τράπεζα Πειραιώς την υποχρέωση ELA που αντιστοιχούσε στα πωληθέντα καταστήματα, ύψους 3.8 δις ευρώ για την Λαϊκή, το οποίο μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Κύπρου.

“Η φιλοσοφία αυτής της πώλησης – να αποφευχθεί δηλαδή η μετάσταση συστημικού κινδύνου σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης – ήταν απούσα κατά τη λήψη της απόφασης του κουρέματος των Ελληνικών ομολόγων, που κόστισαν στην Κυπριακή Δημοκρατία 4.5 δις ευρώ που αναλογούν στο 25% του ΑΕΠ της Κύπρου”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει περαιτέρω, συνέχισε ο κ. Παυλίδης, ότι η παροχή 9 δις ευρώ ELA στη Λαϊκή, έγινε υπό «ιδιαίτερα αμφισβητούμενες περιστάσεις».

Είπε ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, επαναλαμβάνει την έκκληση του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μην παραμείνει σε λεκτικούς αφορισμούς αυτών των περιστάσεων.

“Η Κυβέρνηση να εξετάσει με κάθε σοβαρότητα τη λήψη νομικών μέτρων σε σχέση με την παροχή αυτή, σε μια αφερέγγυα Τράπεζα. Συμφωνούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι το άμεσο, κύριο ζητούμενο πρέπει να είναι η μακροπρόθεσμη, βιώσιμη και διατηρήσιμη λύση για την Τράπεζα Κύπρου, και όχι η διατήρηση περιορισμών κεφαλαίου που δημιουργεί ασφυκτικό κλοιό στην οικονομία”, σημείωσε.

Η αντιμετώπιση των μέχρι τώρα εκκλήσεων της Τρόικας προς τις εύλογες ανησυχίες της Κυβέρνησης, είπε, αντανακλούνται από το γεγονός ότι, όπως αναφέρεται στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη, ο Υπουργός Οικονομικών είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς τους επικεφαλείς της Τρόικας στις 19 Μαΐου, για την οποία ακόμα να λάβει απάντηση.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, συμπλήρωσε ο κ. Παυλίδης, θεωρεί ότι κάθε προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί, προς το σκοπό της μεταβολής των αρνητικών δεδομένων, τα οποία όχι μόνον υπάρχουν στο Μνημόνιο, αλλά δημιουργούνται και διογκώνονται μέρα-με-τη-μέρα, με την εφαρμογή του Μνημονίου από την Τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα