Οικολόγοι : Έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας από ΑΗΚ

12:12 25/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σε ανακοίνωση του αναφέρει πως “η υπόθεση της αυθαίρετης και αντικανονικής τοποθέτησης των νέων κινητών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Μονής είναι ενδεικτική της έλλειψης περιβαλλοντικής ευαισθησίας και προνοητικότητας από ένα από τους μεγαλύτερους ημικρατικούς οργανισμούς της χώρας μας”.

Όπως αναφέρουν οι Οικολόγοι, σύμφωνα με τη θέση του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας (Αρ. Φακ. 83/94)

η ΑΗΚ έπρεπε να υποβάλει μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον (Ν140 (I)/2005) πριν την τοποθέτηση των γεννητριών.

“Η ΑΗΚ έχει εγκαταστήσει τις μονάδες δυναμικότητας 120 MW στη Μονή χωρίς να ενδιαφερθεί για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και ιδιαίτερα για την αύξηση των επιπέδων ηχορύπανσης στην περιοχή. Δικαίως αντέδρασαν οι κάτοικοι της περιοχής, Κοινοτική Αρχή και οι τουριστικές επιχειρήσεις”.

Σημειώνεται ότι “η μελέτη θορύβου που πραγματοποιήθηκε εκ των ύστερων από την ΑΗΚ απέδειξε ότι πράγματι υπάρχει υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου ηχορύπανσης ενώ ιδιαίτερα μέσα στο χώρο του εργοστασίου της ΑΗΚ τα επίπεδα του θορύβου καταγράφηκαν πολύ ψηλά (στα 80 dB)”.

Προστίθεται ότι αύξηση των επιπέδων ρύπων, καταγράφηκαν και εκτός των χώρων του εργοστασίου της ΑΗΚ ενώ αύξηση των ρύπων, πέρα των ορίων, σημειώνεται και στην περίπτωση των εκπομπών των καυσαερίων των γεννητριών.

“Η ΑΗΚ απέδειξε ότι δεν διαθέτει περιβαλλοντική κουλτούρα και πάγια περιβαλλοντική συμπεριφορά. Με πρόσχημα την μεγάλη ανάγκη για παραγωγή ηλεκτρισμού, παρακάμπτει διαδικασίες και επιχειρεί να δημιουργήσει περιβαλλοντικά αδιέξοδα, ενώ είχε όλη την άνεση να εκπονήσει τις αναγκαίες μελέτες (από τις 3/12/11 που πάρθηκε η απόφαση) και να συμμορφωθεί με τις περιβαλλοντικές νομοθεσίες, επιχείρησε να διαφύγει των υποχρεώσεων της, ως κοινός εγκληματίας”, καταλήγει η ανακοίνωση των Οικολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα