Οι υδάτινοι πόροι στο επίκεντρο των Υπ. Περιβάλλοντος της ΕΕ στην πρώτη συνάντησή τους στην Κύπρο

20:02 7/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μια διαχρονικά κυπριακή προτεραιότητα, το θέμα της βελτίωσης της διαχείρισης του νερού, απασχόλησε την πρώτη μέρα του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, του πρώτου Συμβουλίου σε επίπεδο Υπουργών που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

Το «Σχέδιο για τη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων της Ευρώπης», ένα σχέδιο, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γύρω στα μέσα Νοεμβρίου, ήταν το κύριο θέμα του Ατυπου Συμβουλίου υπό την Προεδρία του Κύπριου Υπουργού Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Σοφοκλή Αλετράρη.

Το «Σχέδιο για τη διαφύλαξη

των υδάτινων πόρων της Ευρώπης» έχει ως μακροπρόθεσμο στόχο την εξασφάλιση διαθεσιμότητας νερού καλής ποιότητας για τη βιώσιμη και δίκαιη χρήση ύδατος, σύμφωνα με τους στόχους της σχετικής Οδηγίας Πλαισίου του 2000. Βασικός στόχος της Οδηγίας είναι η αποτροπή της περαιτέρω υποβάθμισης των υδάτων και η επίτευξη ‘‘καλής κατάστασης’’ μέχρι το 2015.

Η Κυπριακή Προεδρία θα δώσει προτεραιότητα στο υπό ετοιμασία Σχέδιο με στόχο τη συμπερίληψή του στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος του Δεκεμβρίου. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Κύπριος Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι στόχος της Κυπριακής Προεδρίας ήταν η ενθάρρυνση της συζήτησης μεταξύ των Υπουργών όσον αφορά τις προτάσεις που θα περιλαμβάνει το Σχέδιο, ώστε αυτές να ληφθούν υπόψη κατά τη τελική του διαμόρφωση.

Συμπερασματικά σχόλια Προεδρίας

—————————————–

Πρωταρχική προτεραιότητα, όπως διαφάνηκε μέσα από τις συζητήσεις, αποτελεί η βελτίωση της εφαρμογής της υδατικής πολιτικής καθώς και η καλύτερη ενσωμάτωσή της σε άλλες πολιτικές της ΕΕ κυρίως στην Κοινή Γεωργική Πολιτική και την Περιφερειακή πολιτική, αλλά και στις πολιτικές ενέργειας και χρήσης γης.

Αναφερόμενος στα κύρια συμπερασματικά σχόλια της Προεδρίας από τη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο, ο κ. Αλετράρης είπε επίσης ότι στις σημερινές συζητήσεις υπογραμμίστηκε ότι δεν υπάρχει μια λύση που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες και όλες τις περιπτώσεις και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των κρατών – μελών. Τονίστηκε επίσης ότι η αξιόπιστη χρηματοδότηση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων.

Παράλληλα τονίστηκε ότι δράσεις όπως η αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση, η βελτίωση της γνώσης, η διαχείρισης του νερού, η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, η αύξηση της διαθεσιμότητας του καθαρού νερού, η βελτίωση της διαχείρισης της ξηρασίας, η αύξηση της χρήσης οικονομικών εργαλείων, η προώθηση της καινοτομίας και η ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας, αποτελούν καθοριστικές προτεραιότητες σε κοινοτικό επίπεδο για την προώθηση της ενσωμάτωσης και εφαρμογής της πολιτικής των υδάτων.

Σημειώθηκε ότι η αυξανόμενη ζήτηση νερού και οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στους υδάτινους πόρους, καθώς και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ξηρασίες, λειψυδρία και πλημμύρες. Υπογραμμίστηκε η σημασία της βελτίωσης της αποδοτικότητας στη χρήση του νερ

Keywords
Τυχαία Θέματα