Οι πολιτικές της Τρόικας οδηγούν σε βάθεμα της ύφεσης, δήλωσε ο Γ. Ομήρου

18:07 10/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Οι πολιτικές της Τρόικας οδηγούν σε βάθεμα της ύφεσης και σε φαύλο κύκλο αναπαραγωγής της κρίσης και μεγάλο θύμα αυτών των πολιτικών είναι η Κύπρος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος πρόσθεσε ότι ενώπιον αυτών των φαινομένων η ΕΕ δεν μπορεί να στέκεται αμήχανη και παράλυτη.
Μιλώντας σε πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της ΕΔΕΚ Στροβόλου,

ο κ. Ομήρου είπε πως οι λαοί και οι πολίτες αναμένουν πειστικές απαντήσεις στις ανησυχίες τους, πέρα από τα πολύπλοκα νομικά κείμενα και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων από τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα, σημειώνοντας πως το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης υφίσταται ρωγμές.

Όπως είπε, «για να πεισθούν οι πολίτες και οι λαοί να συμπορευθούν με το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, χρειάζεται μια εκ βάθρων αποσαφήνιση της πορείας προς το μέλλον», προσθέτοντας, ωστόσο, πως ο καθορισμός πορείας προς το μέλλον επιβάλλει επιλογές που δεν θα κινούνται στη λογική της υπαγωγής των πάντων στα κριτήρια της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, της μονόπλευρης λιτότητας και των συνταγών της Τρόικας.
«Είναι η ώρα», είπε, «να επιβληθεί η πολιτική επί των αγορών και η ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα των μικρών και μεγάλων κρατών, μεταξύ φτωχότερων και πλουσιότερων, μεταξύ Βορρά και Νότου. Είναι η ώρα για ενδυνάμωση του κοινοβουλευτισμού, για να ενισχυθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται στο επίπεδο της ΕΕ Είναι η ώρα στο χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης, όπου σήμερα κυριαρχούν οι αγορές να επανέλθει η δημοκρατία, οι δημοκρατικά νομιμοποιημένες εξουσίες, τα Κοινοβούλια και οι εκλεγμένες Κυβερνήσεις».

Είπε ακόμα πως «οι μέχρι τώρα προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης πάσχουν και χαρακτηρίζονται από κραυγαλέα ανισότητα και έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας», για να προσθέσει πως «τα σχέδια διάσωσης και λιτότητας πάσχουν γιατί είναι ξένα με την ανάπτυξη και έχουν καταστεί συνώνυμα με τη μαζική φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την καλπάζουσα ανεργία».
Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ ανέφερε πως τα αποφασιστικά μέτρα για ρύθμιση των αγορών απουσιάζουν και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι εκείνοι που προκάλεσαν την κρίση θα καταβάλουν το τίμημα αλλά και ότι πληρώνουν το αντίτιμο που τους αναλογεί στο κόστος εξόδου από την κρίση.

Συνέχισε λέγοντας πως «οι κυβερνήσεις οφείλουν να σπάσουν την καταστροφική αλληλεξάρτηση κερδοσκοπίας και επιτοκίων», συμπληρώνοντας πως αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα χρήματα που εξοικονομούνται με θυσίες καταλήγουν στις τσέπες των κερδοσκόπων των επιτοκίων.
Για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών, είπε πως «θα πρέπει να γίνονται κάτω από συγκεκριμένους όρους, ενώ θα πρέπει να θεσπιστεί αυστηρή οροφή στο φαγοπότι των μπόνους των τραπεζών».

Ανέφερε πως «η ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης στην Ευρώπη είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού», προσθέτοντας καταληκτικά πως «είναι επιταγή και προσήλωση προς τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. να ληφθούν αποφάσεις που θα επανοικοδομούν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στο όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα