Οι πάσχοντες από ψωρίαση μπορεί να εμφανίσουν διαβήτη

12:02 22/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι πάσχοντες από ψωρίαση μπορεί να εμφανίσουν ευκολότερα διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με διεθνή μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι.

Οι ερευνητές, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Αρχεία της Δερματολογίας (Archives of Dermatology), διαπίστωσαν ότι αυτό συμβαίνει κυρίως σε πάσχοντες από βαριάς μορφής ψωρίαση, οι οποίοι διατρέχουν κατά 46% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με διαβήτη σε σχέση με τους μη πάσχοντες, λαμβανομένων υπ’ όψιν άλλων παραγόντων υγείας όπως το βάρος.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια

που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Είναι μια αρκετά διαδεδομένη δερματολογική πάθηση. Εμφανίζεται συχνά στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά και οπουδήποτε, ακόμα και στα γεννητικά όργανα. Το ψωριασικό δέρμα παρουσιάζει ένα ή όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά: λέπια, πάχυνση και φλεγμονή.

Προηγούμενες έρευνες έχουν υπαινιχθεί ότι η πάθηση συνδέεται με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος καρδιακό νόσημα, έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ενώ άλλες έρευνες έχουν ήδη συνδέσει την ψωρίαση με τον διαβήτη. “Γνωρίζαμε ήδη ότι κάποιοι από τους παράγοντες κινδύνου της ψωρίασης και του διαβήτη είναι παρεμφερείς, όπως το βάρος”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Ραχάτ Αζφαρ του πανεπιστημίου της Πενσιλβένια στην Φιλαδέλφεια. “Θεωρούμε ότι η ίδια η ψωρίαση θέτει τους πάσχοντες σε υψηλότερο κίνδυνο”.

Για τις ανάγκες της μελέτης η Αζφαρ και οι συνεργάτες της συμβουλεύτηκαν τα ιατρικά αρχεία των τελευταίων πέντε χρόνων 108.000 ενηλίκων στην Βρετανία που πάσχουν από ψωρίαση και άλλων 400.000 που δεν πάσχουν. Κανένας από αυτούς δεν είχε διαβήτη…

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα