Οι ομογενείς συνεισφέρουν στην κυπριακή οικονομία, λέει ο Αντιπρόεδρος του ΠΣΠΕ

08:43 3/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τη συνεισφορά των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία, επεσήμανε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Χαράλαμπος Αποστολίδης, Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου του Ποντιακού Ελληνισμού και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Παναγιά Σουμελά.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία πολλών ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο κ. Αποστολίδης ανέφερε πως δεν είναι Ρωσοπόντιοι, αλλά αυτόχθονες Έλληνες, οι οποίοι παρά τις επιδράσεις που δέχτηκαν δεν απώλεσαν τον Ελληνισμό

τους.

Στην Κύπρο αλλά και ειδικότερα στην Πάφο, είπε, αυτοί οι άνθρωποι συνεισφέρουν στην κυπριακή οικονομία. Έγιναν πολλά στην Πάφο, σημείωσε, δηλώνοντας πως έχει πολύ καλή σχέση και συνεννόηση με το Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα.

«Οι Πόντιοι της Πάφου είναι μια πολυπληθής κοινότητα, συμμετέχει ενεργά, ψηφίζει, είναι εγγεγραμμένη στα παραδοσιακά και δημοκρατικά κόμματα της Κύπρου και δίνει απαντήσεις σε προβλήματα που χρονίζουν», πρόσθεσε.

Ο κ. Αποστολίδης, που επισκέφτηκε αυτές τις μέρες την Πάφο, χαρακτήρισε γενοκτονία τη σφαγή των Ελλήνων της Ανατολής που ξεκινά από τον Πόντο και φτάνει σήμερα δυστυχώς μέχρι την Κύπρο, όπως είπε.

Ανέφερε πως στην Ελληνική Βουλή έχει εισαχθεί προς ψήφιση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται η ποινικοποίηση της κακόβουλης άρνησης και προσβολής των γενοκτονιών, όπως αυτή του ολοκαυτώματος των Αρμενίων, των θυμάτων της Μικράς Ασίας, της Σμύρνης και φυσικά του Ποντιακού Ελληνισμού.

Γενοκτονία, συνέχισε, νοείται και εν καιρώ πολέμου όταν πράξεις στρέφονται κατά αμάχων και περιορίζεται η ελευθερία τους ή σκοτώνονται σωρηδόν ή θανατώνονται ή όταν ο εχθρός τους συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο ώστε να θεωρούνται όπως οι χιλιάδες αγνοούμενοι στην Κύπρο οι οποίοι πέθαναν κάτω από άγνωστες συνθήκες στα βάθη της Ανατολής.

Ιδιαίτερα, είπε, το θέμα των αγνοουμένων «που αποδεδειγμένα είχαν απαχθεί και πέθαναν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως στα εσωτερικά της Τουρκίας, νομίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο ενόψει και της ΕΕ πρέπει και από το κυπριακό κράτος να αναδειχθεί ως πράξη γενοκτονίας της Τουρκίας, απέναντι στον κυπριακό λαό και απέναντι στο κυπριακό έθνος».

Στις δηλώσεις του ανέφερε ακόμα ότι όταν στη Μητροπολιτική Ελλάδα είχαν τα κρυφά σχολεία, στον Πόντο λειτουργούσε το φροντιστήριο Τραπεζούντος που ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο το 1800 και το 1700 ακόμη.

Για μας, πρόσθεσε, αυτές είναι χαμένες και αλησμόνητες πατρίδες. «Ο Πόντιος και ο κάθε Έλληνας, ο Μικρασιάτης, ο Κύπριος, ο Θρακιώτης, ο Πελλοπονήσιος είναι άνθρωποι που μέσα από τις δυσκολίες και τις αφόρητες πιέσεις καταφέρνουν να ξεπερνούν τα προβλήματα και να μεγαλουργούν».

Ο κ. Αποστολίδης εξέφρασε αισιοδοξία ότι «το έθνος μας, εννοώντας τους Έλληνες και τους Κυπρίους, θα περάσουν την κρίση γιατί έχουμε μάθει να επιβιώνουμε, σε δύσκολους καιρούς».

Πρόσθεσε επίσης πως οι Πόντιοι έχουν περάσει τρεις γενοκτονίες, αυτή των Νεοτούρκων και του Μουσταφά Κεμάλ Πασά, αυτή του Στάλιν στη Σοβιετική Ένωση και αυτή των Γερμανών κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εκτίμησε επίσης προς όφελος της ενότητας του Ελληνισμού αλλά και της ενότητας του κυπριακού κράτους, πρέπει αυτή η ισορροπία στη συμπεριφορά να επέλθει με συντονισμένες ενέργειες των αρμοδίων φορέων.

Στον Χαράλαμπο Αποστολίδη απονεμήθηκε το Πατριαρχικό Οφίκιο του Άρχοντος Εκδίδου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Keywords
Τυχαία Θέματα