Οι Οικολόγοι θεωρούν παραμονή του κ. Ντάουνερ πολύ επικίνδυνη εξέλιξη

15:12 31/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί την παραμονή του κ. Ντάουνερ «πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για τις διαπραγματεύσεις» και ζητά και αναμένει από την Κυβέρνηση «να κάνει τις απαραίτητες και αποτελεσματικές αυτή τη φορά ενέργειες, ώστε να αντικατασταθεί ο κ. Ντάουνερ πριν είναι αργά».

Σε δηλώσεις της, η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου είπε πως το Κίνημά της «είχε εκφράσει πολλές φορές την άποψη ότι ο κ. Ντάουνερ πρέπει να απομακρυνθεί, αφού επανειλημμένα με τις τοποθετήσεις του και τις ενέργειες του απέδειξε

ότι κάθε άλλο παρά εργάζεται αντικειμενικά (και αποτελεσματικά), για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

«Οι συνεχόμενες ατυχείς τοποθετήσεις του κ. Ντάουνερ και οι πρακτικές που χρησιμοποιεί έχουν ξεσηκώσει πολλές φορές θύελλα αντιδράσεων από όλους τους πολιτικούς χώρους», είπε σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση και υπενθύμισε το ψήφισμα της Βουλής (μετά από εισήγηση των Οικολόγων) του Φεβρουαρίου 2012, το οποίο ζητούσε την απομάκρυνση του κ. Ντάουνερ».

«Δυστυχώς και ακόμα χειρότερα, μαζί με τον κ. Ντάουνερ μας μένει και το σχέδιο συγκλίσεων και αποκλίσεων του, το οποίο περιλαμβάνει τις απαράδεκτες υποχωρήσεις του τέως Προέδρου Δ. Χριστόφια, το οποίο εμείς ως Οικολόγοι, είχαμε επανειλημμένα ζητήσει να απορριφθεί από το Εθνικό Συμβούλιο, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν έγινε», πρόσθεσε.

Είπε ακόμα πως «η μη απόρριψή του από το Εθνικό Συμβούλιο επιτρέπει στον Ντάουνερ να το χρησιμοποιεί ως βάση για έναρξη των συνομιλιών», για να προσθέσει πως «επανειλημμένα επίσης προειδοποιήσαμε για τα χρονικά περιθώρια, τα οποία προσπαθούν να επιβάλουν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Αναφερόμενη στο χθεσινό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, όπου τέθηκε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για έναρξη των συνομιλιών τον Οκτώβριο, ανεξάρτητα αν θα έχει γίνει μέχρι τότε η κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα, η κ. Χρυσοστόμου είπε: «Στο ίδιο ψήφισμα περιλαμβάνεται και έμμεση, πλην σαφής, στήριξη του Ντάουνερ από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Είναι σαφές ότι οι προσπάθειες της Κύπρου για απομάκρυνση του Ντάουνερ, όχι μόνο απέτυχαν, αλλά έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα».

Οι Οικολόγοι αναμένουν απαντήσεις στο θέμα των εξαιρέσεων

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναμένει απαντήσεις στο θέμα των εξαιρέσεων από το κούρεμα και θεωρεί πως η Βουλή πρέπει άμεσα να συνεδριάσει και να απαιτήσει να μάθει, ονομαστικά πλέον, ποιοί εξαιρέθηκαν από αυτό το καταστροφικό κούρεμα του 47.5%.

Σε δηλώσεις της, η Εκπρόσωπος Τύπου Ελένη Χρυσοστόμου είπε ότι «στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, δεν υπάρχουν ούτε ιερές αγελάδες αλλά ούτε προνομιούχοι και διερωτήθηκε «σε ποιούς έδωσε εξαίρεση ο Διοικητής και γιατί;».

«Δεν μιλούμε για τα θύματα της ΗΛΙΟΣ ούτε του Μαρί. Μιλούμε για πληροφορίες που αφορούν μεγαλοκαταθέτες, ημικρατικούς οργανισμούς κλπ. Λαμβάνοντας υπόψη τους όρους του Eurogroup, το οποίο ζήτησε κεφαλαιουχική επάρκεια μόνο 9%, μας κάνει να διερωτόμαστε γιατί η Κεντρική Τράπεζα δέχτηκε να γίνει η συμφωνία στο 12%, παραβιάζοντας έτσι τους όρους αυτούς», πρόσθεσε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως «η μακριά διάρκεια της αποδέσμευσης κεφαλαίων (2 χρόνια), θα πλήξει περαιτέρω την οικονομία, αφού η ρευστότητα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα», προσθέτοντας πως «ναι μεν θέλουμε μια ισχυρή Τράπεζα Κύπρου, αλλά επίσης η χώρα χρειάζεται και μια ισχυρή οικονομία».

Σύμφωνα με την κ. Χρυσοστόμου, «η έλλειψη ρευστότητας καθιστά την επανεκκίνηση της οικονομίας αδύνατη και φυσικά για ακόμα μια φορά πλήττονται οι μικρομεσαίοι».

Όσον αφορά το ενδιαφέρον των κομμάτων για την τροποποίηση του νόμου περί εξυγίανσης, η κ. Χρυσοστόμου είπε πως «η Βουλή μπορεί να πει mea culpa, οι Οικολόγοι όμως όχι», για να προσθέσει πως το κίνημά της δεν ψήφισε το νόμο περί εξυγίανσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα