Οι κλιματικές αλλαγές επιφέρουν ένταση των ακραίων φαινομένων

15:00 14/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες φαίνεται να επαληθεύει τις προβλέψεις ότι οι κλιματικές αλλαγές θα φέρουν ένταση των ακραίων φαινομένων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Σίλας Μιχαηλίδης. Αναλύοντας το φαινόμενο των τυφώνων ή αλλιώς κυκλώνων, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρεται στις περιοχές που κτυπούν συνήθως και εξηγεί γιατί αυτοί επιφέρουν μεγαλύτερες καταστροφές και απώλειες ανθρώπινων ζωών στις περιοχές του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού.

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ,

ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αυτή η κατηγορία των τροπικών υφέσεων (tropical storms) εμφανίζονται σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου, Καραϊβική-Ειρηνικό Ωκεανό, Ινδικό Ωκεανό , όμως πρόκειται για τα ίδια συστήματα παρόλο που τοπικά έχουν διαφορετικές ονομασίες. Στη περιοχή των Φιλιππίνων, Ινδίας, Βιετνάμ και γενικότερα στον Ινδικό Ωκεανό ονομάζονται τυφώνες, αλλού ονομάζονται κυκλώνες.

«Αυτά τα συστήματα είναι τροπικά συστήματα χαμηλών πιέσεων που δημιουργούνται πολύ κοντά στον Ισημερινό, γύρω στις 5 μοίρες στο Βόριο ημισφαίριο και 5 μοίρες στο Νότιο ημισφαίριο, και πάντοτε πάνω από τους Ωκεανούς, ποτέ πάνω από τη ξηρά». Στη συνέχεια, όπως εξήγησε, οι τυφώνες κινούνται δυτικά και προς τον εκάστοτε πόλο, σχηματίζοντας κάτι σαν αγκίστρι.

Όπως ανέλυσε, οι τυφώνες δημιουργούνται πάντοτε πάνω από τον Ωκεανό, όπου οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ψηλές και μόνον κατά τη διάρκεια του καλοκαίρι του συγκεκριμένου ημισφαιρίου. «Όταν οι τυφώνες πέσουν πάνω στην ξηρά (κάνουν το λεγόμενο landfall) αρχίζουν οι καταστροφές, καθώς κατά κανόνα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι προκαλούν έντονη θαλασσοταραχή και καταρρακτώδεις βροχές. Τα δύο βασικά φαινόμενα που συνοδεύουν τις τροπικές υφέσεις είναι οι πολύ δυνατοί άνεμοι και οι καταρρακτώδεις βροχές», σημείωσε.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν οι κλιματικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων έχουν επηρεάσει τα φαινόμενα αυτά, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι οι επιστήμονες ανά το παγκόσμιο λόγω των κλιματικών αυτών αλλαγών αναμένουν αύξηση των ακραίων φαινομένων, και όταν λέμε ακραία φαινόμενα, εννοούμε πλημμύρες από τη μια και ανομβρίες από την άλλη. Στην περίπτωση των τροπικών υφέσεων, τυφώνων και κυκλώνων, αναμενόταν και αναμένεται ότι αυτά θα εμφανίζονται με αυξημένη ένταση, κάτι που αποδεικνύεται από τον τυφώνα στις Φιλιππίνες, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο έντονους που έχουν κτυπήσει ποτέ.

«Φαίνεται ότι επαληθεύονται οι προβλέψεις ότι οι κλιματικές αλλαγές θα φέρουν ένταση των ακραίων φαινομένων», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους που ένας τυφώνας σε αυτές τις περιοχές της Ασίας προκαλεί μεγάλο αριθμό θυμάτων, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στις υποδομές και στη μορφολογία του εδάφους. Όπως είπε, οι κατασκευές που υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές δεν μπορούν να αντέξουν τη δύναμη των ανέμων που ταξιδεύουν με ταχύτητα 120 κόμβους την ώρα, σε αντίθεση με κτήρια χωρών όπως οι ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τη μορφολογία του εδάφους, ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε ότι ένας τυφώνας συνοδεύεται από ισχυρές βροχοπτώσεις που προκαλούν πλημμύρες. Συνεπώς, οι περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο, ή βρίσκονται στο επίπεδο της θάλασσας όπως το Μπανγκλαντές, ή το έδαφός τους διαβρώνεται πιο εύκολα, είναι πιο ευάλωτες σε μεγάλες καταστροφές και σε αυτές υπάρχει μεγάλος αριθμός απώλειας ζωών.

Σε σχέση με την πρόγνωση-πρόβλεψη, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι σε όλες τις χώρες πλέον, και στον Ειρηνικό Ωκεανό και στην Καραϊβική, έχουν συστήματα που παρακολουθούν μέσω δορυφόρων τους τυφώνες από την έναρξή τους. Άρα, αυτό που ευθύνεται για τα πολλά θύματα και τις μεγάλες καταστροφές δεν είναι η έγκαιρη προειδοποίηση, αλλά κυρίως οι υποδομές, η μορφολογία του εδάφους, η ύπαρξη καταφυγίων και η ευκολία μετακίνησης των πολιτών.

«Δεν είναι θέμα πρόβλεψης, καθώς μπορεί πλέον να προβλεφθεί το πού και πότε ακριβώς θα κτυπήσει ένας τυφώνας, αλλά είναι θέμα ύπαρξης μηχανισμών αντιμετώπισής τους», κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα