Οι γερμανικές τράπεζες προετοιμασμένες για έξοδο της Ελλάδας από ευρώ

20:43 5/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι γερμανικές τράπεζες είναι ”έτοιμες για όλα τα πιθανά σενάρια” όσον αφορά την Ελλάδα, ακόμη και αν η έκθεσή τους παραμένει ”περιορισμένη”, ανακοίνωσε την Τρίτη η εποπτική γερμανική αρχή για το χρηματοπιστωτικό κλάδο BaFin.

Ανέφερε επίσης ότι είναι πρόωρες οι ενέργειες για να δημιουργηθεί μια ένωση τραπεζών στην Ευρώπη καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής καταπιάνονται

αυτή τη στιγμή με ιδέες για να ηρεμήσουν τις αγορές από την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τις ανησυχίες για τα επίπεδα του ισπανικού χρέους.

”Γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό οι γερμανικές τράπεζες έχουν επενδύσει στα ομόλογα των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης”, δήλωσε η πρόεδρος της BaFin Ελκε Κένιγκ, στο πλαίσιο ετήσιας συνέντευξης Τύπου στη Βόννη.

”Δεν θα κάνουμε εικασίες για τη μελλοντική οικονομική πολιτική στην Ελλάδα. Αλλά είμαι σίγουρος ότι τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν εν τω μεταξύ προετοιμαστεί για όλα τα δυνατά σενάρια”, είπε η κ. Κένιγκ.

”Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση τους στην Ελλάδα είναι περιορισμένη”, πρόσθεσε.

Οσον αφορά την Πορτογαλία και την Ισπανία, ”μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς και η Bundesbank παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά. Δεν είναι καθόλου συγκρίσιμη με αυτή της Ελλάδας. Η Ισπανία υποφέρει σήμερα από τις πολύ συγκεκριμένες συνέπειες μιας έκρηξης της φούσκας των ακινήτων και όχι” από διαρθρωτικά χρέη, είπε η κ. Κένιγκ.

Η κ. Κένιγκ, που ανέλαβε ως πρόεδρος της Bafin στις αρχές του έτους, κάλεσε τους φορείς χάραξης πολιτικής να δώσουν μεσοπρόθεσμη προοπτική στις συζητήσεις τους σχετικά με τη μετακίνηση προς μια ένωση τραπεζών, θέμα το οποίο θα συζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη.

”Θα πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα αυτό βήμα-βήμα”, είπε η κ. Κένιγκ, τονίζοντας ότι η θέση της δεν είναι αντίθετη με την πολιτική του Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα