Οδηγίες ασφάλειας για το καλοκαίρι

10:22 30/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Γραφείο Τύπου της Μονάδας Λ. & Ν. Αστυνομίας με σκοπό την ενημέρωση του κοινού, δίδει τις ακόλουθες απλές αλλά σημαντικές οδηγίες, τόσο προς τους κολυμβητές και όσους ασχολούνται με τις καταδύσεις, όσο και προς τους χειριστές ταχυπλόων και κυβερνήτες ακτοπλοϊκών σκαφών, με σκοπό την αποφυγή οποιονδήποτε δυσάρεστων συμβάντων, που μπορούν να προκληθούν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, από αμέλεια ή άγνοια ή από παραβάσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Κάθε χρόνο κατά τη θερινή

περίοδο ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, εκδίδει το περί Προστασίας των Λουομένων στη Θάλασσα Διάταγμα το οποίο δημοσιεύεται στη Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας που καθορίζει τις θαλάσσιες περιοχές που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους λουόμενους και οι οποίες οριοθετούνται με σημαντήρες που τοποθετούνται παράλληλα των ακτών.

Επίσης στο Διάταγμα καθορίζονται και οι δίαυλοι διέλευσης σκαφών οι οποίοι οριοθετούνται και αυτοί με σημαντήρες που τοποθετούνται κάθετα προς τις ακτές. Το περί Προστασίας των Λουομένων στη Θάλασσα Διάταγμα του 2012 τέθηκε σε εφαρμογή στις 4 Μαΐου και ισχύει καθημερινά μεταξύ των ωρών 0700 – 2100. Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του υπό αναφορά Διατάγματος, απαγορεύεται αυστηρά η διέλευση, στάθμευση ή/και ο ελλιμενισμός οποιουδήποτε σκάφους (κωπήλατου, ιστιοφόρου, μηχανοκίνητου) εντός της περιοχής που έχει κηρυχθεί αποκλειστικά για χρήση από λουόμενους. Επίσης καθόλη της διάρκεια εφαρμογής του Διατάγματος απαγορεύεται η αλιεία εντός των περιοχών λουομένων, καθόλο το 24ωρο.

Χρήσιμες οδηγίες για τους κολυμβητές.

 Δεν απομακρύνομαι κολυμπώντας από την ακτή, όταν μάλιστα δεν ξέρω καλό κολύμπι.
 Δεν κολυμπώ έξω από τις σημαδούρες που υπάρχουν παράλληλα της ακτής και οριοθετούν τις περιοχές λουομένων.
 Δεν κολυμπώ εντός των διαύλων διέλευσης σκαφών που υπάρχουν κάθετα προς τις ακτές για χρήση από τα σκάφη.
 Δεν κολυμπώ εάν δεν έχουν περάσει 3-4 ώρες από το φαγητό.
 Δεν κολυμπώ εάν έχω καταναλώσει αλκοόλ.
 Δεν κολυμπώ όταν δε νιώθω καλά ή όταν είμαι κουρασμένος.
 Δεν κολυμπώ όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.
 Δεν κολυμπώ σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι επικίνδυνη.
 Δεν κάνω βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζω το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού, ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.
 Δεν σπρώχνω και δεν βυθίζω τους άλλους στη θάλασσα. Προσέχω τον εαυτό μου και προειδοποιώ τους άλλους για τυχόν απότομη αλλαγή στο βάθος της θάλασσας.
 Προτιμώ τις παραλίες που επιτηρούνται από ναυαγοσώστες.
 Προτιμώ να κολυμπώ με παρέα.

Χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς.

 Ποτέ δεν αφήνω τα παιδιά μου χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά στο νερό.
 Ποτέ δεν εφησυχάζουμε επειδή τα παιδιά μου χρησιμοποιούν μπρατσάκια, τροχούς ή άλλου είδους φουσκωτά βοηθήματα. Τα παιδιά μπορούν εύκολα να παρασυρθούν από τα κύματα χωρίς να το αντιληφθούν.

Χρήσιμες οδηγίες για όσους ασχολούνται

Keywords
Τυχαία Θέματα