Ο Προϋπολογισμός 2014 οδηγεί στην εσωτερική υποτίμηση του ευρώ και σε ύφεση, δηλώνει ο Κουτσού

17:28 18/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Συμμαχία Πολιτών απορρίπτει και τη φιλοσοφία και τη λογική που διέπει τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2014, ο οποίος, όπως δήλωσε ο Βουλευτής Αμμοχώστου της Συμμαχίας Πολιτών, Νίκος Κουτσού, οδηγεί στην εσωτερική υποτίμηση του ευρώ και στην ύφεση.

Σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, ο κ. Κουτσού αναφέρθηκε και στο εθνικό πρόβλημα της Κύπρου, δηλώνοντας πως “ο μόνος

τρόπος για να ανοίξει ο δρόμος λύσης του Κυπριακού είναι να δημιουργήσουμε πολιτικό κόστος στην Τουρκία και αυτό μπορεί να γίνει μόνον μέσω μιας διεκδικητικής στρατηγικής, παρεμποδίζοντας την οποιαδήποτε πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας; αυτής με την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Αναφερόμενος στην παρούσα οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, ο κ. Κουτσού δήλωσε ότι η Συμμαχία Πολιτών απορρίπτει “τη μνημονιακή πολιτική, που παράγει νέους ανέργους και διευρύνει την κοινωνική δυστυχία”.

“Καταψηφίζουμε την πολιτική που οδηγεί την Κυπριακή Δημοκρατία σε επικίνδυνες ατραπούς και τον κυπριακό λαό στην απόγνωση και αντιστεκόμαστε στην άνιση και άδικη κατανομή των βαρών της οικονομικής κρίσης σε βάρος των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων του λαού”, είπε ο κ. Κουτσού, τονίζοντας πως “στην Πολιτική δεν υπάρχουν μονόδρομοι, αλλά υπάρχουν Επιλογές”.

Όπως ανέφερε, “η συζήτηση για τους προϋπολογισμούς είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια συζήτηση επί του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής, ιδιαιτέρως σε αυτές τις πολύ κρίσιμες στιγμές που διανύει η πατρίδα μας, τις κρισιμότερες μετά το 1974, όπου ο πολιτικός διάλογος για τους προϋπολογισμούς αποκτά μεγαλύτερη σημασία”.

“Οι μεγάλες προκλήσεις για την Κύπρο μας, η οικονομική κρίση και η κοινωνική δυστυχία που εξαπλώνεται ραγδαία, μας ανησυχούν”, δήλωσε ο κ. Κουτσού, αναφερόμενος στις περιπτώσεις που ακούει και βλέπει καθημερινώς, “ότι νέοι Κύπριοι επιστήμονες, με αξιόλογες σπουδές και όρεξη για εργασία και ζωή, μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά ή δεν επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά τις σπουδές τους”.

“Ανησυχώ”, πρόσθεσε, “διότι βλέπω καθημερινώς ολοένα και περισσότερες οικογένειες να μην τα βγάζουν πέρα με την οικονομική κρίση και να βυθίζονται στην απόγνωση”.

“Η τυφλή υλοποίηση των επιταγών της Τρόικας μετατρέπει την Κυπριακή Δημοκρατία σε μιαν αποικία χρέους με ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες για τον κυπριακό λαό”, είπε ο κ. Κουτσού.

Η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί πως “η αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου πρέπει να αποτελέσει και βασικό άξονα στον ολικό επανασχεδιασμό της οικονομικής μας πολιτικής”.

Χρειάζεται, δήλωσε, “μια νέα οικονομική πολιτική, με αναπτυξιακή κατεύθυνση που θα αποκαθιστά το κράτος δικαίου και θα προσφέρει διέξοδο στα τραγικά αδιέξοδα που μας οδηγεί η μνημονιακή πολιτική της Κυβέρνησης”.

“Εξ αιτίας των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας”, συνέχισε, “χρεωκόπησαν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου και ο Συνεργατισμός, ξεπουλήθηκαν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα σε τιμή ευκαιρίας, χάθηκε η ρευστότητα από την αγορά, χρεωκόπησαν εταιρείες, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την εργασία τους, μειώθηκαν τα έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, αποκλείσθηκε οικονομικά η Κυπριακή Δημοκρατία από τον υπόλοιπο κόσμο και παγιδεύθηκε στη μέγγενη της Τρόικας”.

“Δυστυχώς η Κυβέρνηση”, είπε ο κ. Κουτσού, “μετά την αυτοκτονική απόφαση για κούρεμα καταθέσεων, δεν λαμβάνει οποιαδήποτε αναπτυξιακά μέτρα, παρά μόνον αρκείται σε ευχολόγια και αοριστολογίες και παρουσιάζει έναν Προϋπολογισμό, από τον οποίο απουσιάζει η αναπτυξιακή προοπτική και η εφαρμογή του οποίου δεν πρόκειται να επιλύσει τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας”.

Κυπριακό
Ανησυχία εξέφρασε ο κ. Κουτσού και για τις “κοινωνικές και τις εθνικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, την ώρα κατά την οποία συνεχίζεται η κατοχή, ενώ συνεχίζεται ο εποικισμός και η τουρκική επιθετικότητα για την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, για το φυσικό αέριο”.

“Και δυστυχώς”, πρόσθεσε, “επιτρέπουμε να υποθηκεύεται η μόνη άμεση ελπίδα του κυπριακού λαού μπροστά σε αυτά τραγικά αδιέξοδα, επιτρέπουμε στην Τουρκία και στους συμμάχους της Τουρκίας να διασυνδέουν την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μας με τη λύση του Κυπριακού”.

Όπως ανέφερε ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, “είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι γίνεται μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Κύπρος και η Ελλάδα, να εκμεταλλευτούν την οικονομική εξάρτηση που τις καθιστά ευάλωτες σε πιέσεις και εκβιασμούς, για να κλείσουν το Κυπριακό με μια λύση τουρκικών προδιαγραφών”.

“Αυτό, το οποίο σήμερα οι ξένοι διαβλέπουν ως μίαν `μοναδική ευκαιρία`, είναι οι συνθήκες που καθιστούν την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού ω μοναδική ευκαιρία για την Τουρκία και είναι οι ίδιες συνθήκες που το καθιστούν για εμάς μεγάλη παγίδα”, δήλωσε ο κ. Κουτσού.

“Οι πρόσφατες εξελίξεις για επανέναρξη των συνομιλιών”, είπε, “δημιούργησαν στην αρχή κάποιες προσδοκίες, ότι θα μπορούσαν επιτέλους να ξεκαθαρίσουν βασικά ζητήματα και αρχές που αφορούν το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες, αλλά, δυστυχώς, αυτές οι προσδοκίες διαψεύστηκαν ενωρίς με την υπαναχώρηση του Προέδρου”.

“Ως Συμμαχία Πολιτών”, είπε ο κ. Κουτσού, “θεωρούμε ότι το έγγραφο, το οποίο κατέθεσε η δική μας πλευρά, είναι απαράδεκτο, διότι στην ουσία οδηγεί στην υιοθέτηση τουρκικών θέσεων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα