Ο Πρόεδρος Ομπάμα νικητής της χθεσινοβραδινής τηλεμαχίας στις ΗΠΑ

07:47 17/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην πλέον ζωντανή και ενδιαφέρουσα τηλεοπτική αναμέτρηση προεδρικών υποψηφίων, ίσως και της τελευταίας 12ετίας, που διεξήχθη χθες βράδυ στο Πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναδείχθηκε ξεκάθαρα νικητής. Κι αυτό βρίσκει σύμφωνους όλους τους πολιτικούς σχολιαστές των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων, οι οποίοι τόνισαν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έδειξε στη χθεσινή του εμφάνιση το αγωνιστικό εκείνο πνεύμα που του έλειπε

πριν δύο εβδομάδες στην πρώτη τους τηλεμαχία.

Αντίθετα ο Μιτ Ρόμνεϊ είχε όλες εκείνες τις αδυναμίες του Ομπάμα στην πρώτη τους αναμέτρηση, χάνοντας όλες τις προσωπικές τους αντιπαραθέσεις – και υπήρχαν αρκετές – δείχνοντας αδύναμος να ολοκληρώσει τα επιχειρήματά του στο χρόνο που είχε διαθέσιμο.

Τα αποτελέσματα των τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων για το νικητή της βραδιάς, έδειξαν νίκη τον Ομπάμα. Δημοσκόπηση του CBS μεταξύ αναποφάσιστων έδειξε τον Ομπάμα νικητή με 37% έναντι 30% του Ρόμνεϊ. Δημοσκόπηση του CNN μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων αναδεικνύει νικητή τον Ομπάμα με 46% έναντι 39% του Μιτ Ρόμνεϊ.

Η τηλεμαχία έγινε με τη μορφή λαϊκής συνέλευσης (town hall), με συντονίστρια τη δημοσιογράφο του CNN Candy Crowley. Δέκα αναποφάσιστοι ψηφοφόροι απηύθυναν ερωτήματα στους υποψηφίους με τη συντονίστρια να υποβάλλει συμπληρωματικές ερωτήσεις. Η θεματολογία εστιάστηκε στην εσωτερική πολιτική, με αιχμή την οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την μεταναστευτική πολιτική, την οπλοκατοχή, την ενέργεια και τα γυναικεία θέματα. Μία μόνο ερώτηση έγινε για την ασφάλεια της χώρας και αφορούσε τη Λιβύη.

Στο θέμα της απασχόλησης, ο Πρόεδρος Ομπάμα εμφανίστηκε πιο συγκεκριμένος από τον Ρεπουμπλικανό του ανθυποψήφιο, παραθέτοντας τα τρία σημεία της πολιτικής του για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα ήγειρε και το θέμα των φοιτητικών δανείων που απασχόλησε το Κογκρέσο το καλοκαίρι. Παράλληλα επέκρινε την οικονομική πολιτική του αντιπάλου του επισημαίνοντας ότι ευνοεί μόνο την ανώτερη τάξη. Ο Μιτ Ρόμνεϊ μίλησε για ουσιαστικά αύξηση της ανεργίας επικρίνοντας την πολιτική Ομπάμα.

«Ο Ρόμνεϊ επένδυσε σε εταιρείες που δημιουργούν θέσεις εργασίας στην Κίνα και σε εταιρείες κατασκευής συστημάτων παρακολούθησης που πουλούν προϊόντα στην Κίνα», απάντησε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Ρόμνεϊ επανέλαβε επιμένοντας ότι επί προεδρίας Ομπάμα η μεσαία τάξη συνθλίβεται από την πολιτική του Προέδρου, ενώ αυξήθηκε η φτώχεια κι ανεργία.

«Ο Ομπάμα προσπάθησε αλλά οι πολιτικές του δεν απέδωσαν. Είναι εξαίρετος ρήτορας, αλλά η πολιτική του δεν αποδίδει», είπε.

Στο θέμα της ενέργειας ο Ρόμνεϊ επιτέθηκε στον Ομπάμα γιατί μείωσε στο μισό τον αριθμό των αδειών εξόρυξης πετρελαίου. Ο Ομπάμα έπληξε τον Ρόμνεϊ στο θέμα της χρήσης άνθρακα, λέγοντας ότι ως κυβερνήτης φωτογραφήθηκε μπροστά σε εργοστάσιο που χρησιμοποιούσε κάρβουνο, διατυπώνοντας κατηγορίες για μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Στην αιχμή του Μιτ Ρόμνεϊ για τις υψηλές τιμές των καυσίμων, ο Ομπάμα απάντησε ότι η πολιτική του αντιπάλου του ίσως ρ

Keywords
Τυχαία Θέματα