‘Ο Πρόεδρος να εξηγήσει γιατί δεν προάσπισε τα συμφέροντα της χώρας’

15:13 2/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να εξηγήσει στον κυπριακό λαό γιατί την ώρα που συναινούσε στο μεγάλο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων δεν προάσπισε τα οικονομικά συμφέροντα αλλά και την εθνική κυριαρχία της χώρας».

Σε δηλώσεις του στη Βουλή και αφού ανέφερε ότι οι επιθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ

προς τον Αθανάσιο Ορφανίδη καταδεικνύουν τη συνέπεια του ΑΚΕΛ και της ηγεσίας του, οι οποίοι, όπως είπε, λειτουργούν ως οδοστρωτήρες για οποιονδήποτε έχει διαφορετική άποψη από αυτούς, διερωτήθηκε τι έπραξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας την ώρα που οι Ελληνες συνάδελφοι του Γιώργος Παπανδρέου και Λουκάς Παπαδήμος, παρά τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόντουσαν λόγω της κρίσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, έδωσαν την μάχη και κατάφεραν να προστατεύσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ελλάδας από τις επιπτώσεις στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, εξασφαλίζοντας 50 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση την ελληνικών τραπεζών.

«Τι έπραξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας για να προστατεύσει τη χώρα του σε μια συνεδρία στο Συμβούλιο Κορυφής, όπου είχε και το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Γιατί δεν ζήτησε να προστατευτεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου» διερωτήθηκε, αναφέροντας ότι τα 50 δις ευρώ που δόθηκαν για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ελλάδας θα μπορούσαν να ήταν 52 δις ευρώ για να προστατευόταν και ο κυπριακός χρηματοπιστωτικός τομέας.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι είναι ασήκωτες οι πολιτικές ευθύνες αναφέροντας πως ακόμα και αν ο Πρόεδρος ισχυριστεί ότι δεν το γνώριζε, δεν απαλλάσσεται των ευθυνών του. «Ούτε και χωρεί δικαιολογία ότι προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε διότι είχε το αναφαίρετο δικαίωμα της αρνησικυρίας» συμπλήρωσε.

«Δεν απαιτώ από ένα Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δεν είναι οικονομολόγος να γνωρίζει λεπτομέρειες. Όμως, ένας ηγέτης μια χώρας της Ευρωζώνης έχει υποχρέωση να μαθαίνει τα σημαντικά από τους εξειδικευμένους συμβούλους του», ανέφερε.

Εξήγησε δε ότι οι ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου για άντληση επιπρόσθετων κεφαλαίων για ικανοποίηση των απαιτήσεων της ΕΚΤ, δεν αφορούν μόνο το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, αλλά και 841 εκ. ευρώ επιπρόσθετα κεφάλαια που πρέπει να αντλήσει το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα ως αποτέλεσμα της απομείωσης των κυπριακών ομολόγων εξαιτίας των συνεχιζόμενων υποβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας, αναφέροντας ότι οι σύμβουλοι του Προέδρου το γνώριζαν αυτό και ότι και ο ίδιος ο Πρόεδρος όφειλε να είχε πληροφορηθεί.

Ανέφερε ακόμη ότι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα έχει έκθεση στα κυπριακά ομόλογα της τάξης των 2,342 δις ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου 617 εκ. ευρώ και η Λαϊκή Τράπεζα 211 εκ. ευρώ, εξηγώντας πως λόγω των υποβαθμίσεων αλλά και των επιπτώσεων που αυτές είχαν στη δευτερογενή αγορά της διαπραγμάτευσης των κυπριακών ομολόγων, το Σεπτέμβριο του 2011, η ΕΚΤ καθόρισε τα αναγκαία κεφάλαια που έπρεπε να βρουν οι τράπεζες μας και ο Συνεργατισμός, ως αποτέλεσμα της απομείωσ

Keywords
Τυχαία Θέματα