Ο κόσμος ζηλεύει την Τουρκία, δήλωσε ο Ερντογάν στην ΚΕ του ΑΚΡ

17:36 21/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι διαδηλώσεις ήταν μια συνομωσία των δυνάμεων που απέτυχαν να νικήσουν το ΑΚΡ στις εκλογές, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, όπου – σύμφωνα με την εφημερίδα Χαμπερτούρκ – συζητήθηκαν ένα προς ένα τα ονόματα όλων των εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων που διαδραμάτισαν ρόλο στις διαδηλώσεις

στο πάρκο Γκεζί και οι αναφορές της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας για τον ρόλο που έπαιξαν τα διεθνή ΜΜΕ, οι χώρες που υποστήριξαν τις διαδηλώσεις, το λόμπυ των επιτοκίων, οι ομάδες κεφαλαίου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για την επικριτική στάση της ΕΕ όσον αφορά τον χειρισμό των διαδηλώσεων ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να υποστήριξε ότι ο ξένος παράγοντας ζηλεύει την αυξανόμενη δύναμη της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Χαμπερτούρκ, στη συνάντηση παρουσιάστηκε αναφορά 32 σελίδων για την αντιμετώπιση της εσωτερικής κρίσης, την οποία ετοίμασε η δεξαμενή σκέψης Institute for Strategic Thought που προεδρεύει ο αξιωματούχος του ΑΚΡ, Γιασίν Ακτάϊ.

Σύμφωνα με την αναφορά, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη με τα βήματα προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες να ξαναγράψει το Σύνταγμα. Αναφέρει επίσης ότι ο ανταγωνισμός και η έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ αστυνομίας και ΜΙΤ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς καθυστέρηση.

Επίσης ο αγώνας ενάντια στους μηχανισμούς που υποστηρίζουν πραξικοπήματα θα πρέπει να συνεχιστεί, ενώ το Ανώτατο Ίδρυμα Τουρκικής Ραδιοτηλεόρασης (RTUK) θα έπρεπε να είχε αναλάβει δράση εναντίων των καναλιών που επέδειξαν έλλειψη ευθύνης με το να μεταδίδουν ζωντανά τις διαδηλώσεις, όπως επισημαίνεται.

Εξάλλου, ο αρθρογράφος της Ζαμάν, Χουσεϊν Γκιουλέρτζιε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ, τα παγκόσμια κεφάλαια και το Ισραήλ είναι εναντίον του Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν αλλά όχι του κόμματος ΑΚΡ, καθώς γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές εκτός του ΑΚΡ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, προσπαθούν να εμποδίσουν τις προεδρικές φιλοδοξίες του Ερντογάν, γιατί δεν επιθυμούν για Πρόεδρο της Τουρκίας κάποιον που θα προκαλεί το Ισραήλ, θα αναστατώνει το ισραηλινό λόμπυ στις ΗΠΑ και θα αμφισβητεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Γκιουλέρτζε θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί δεν αποτελούν σύμπτωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα