Ο Γενικός Εισαγγελέας για την υπόθεση A&M και Διοικητή ΚΤ

12:52 12/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η καχυποψία του απλού πολίτη και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς φαίνεται να έχει φτάσει σε τόσο ψηλά επίπεδα έτσι ώστε να δυσκολεύεται ή να θεωρεί ακόμη και αδιανόητο το ότι ένας ανεξάρτητος κρατικός αξιωματούχος, όπως είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, μπορεί να επιτελεί τα καθήκοντά του με πραγματική ανεξαρτησία μακριά από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ή σκοπιμότητες, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης σε σχέση με το θέμα του παραιτηθέντος Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εργασιών της Βουλής, ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε πως “έχω ήδη αναφέρει ότι η δική μου απόφαση περί μη προώθησης ποινικής δίωξης εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και άλλων εμπλεκομένων στην υπό διερεύνηση υπόθεση πλαστογραφίας συμβολαίων είχε αυτή την κατάληξη με καθαρά νομικά κριτήρια”.

Επρόκειτο, σημείωσε, για ένα ογκώδη φάκελο με υλικό που είχε συλλεγεί από την ανακριτική ομάδα επί πολλούς μήνες.

“Το μελέτησα, στάθμισα κάθε παράγοντα σχετικό και ιδιαίτερα την απόδειξη στην οποία είχε κατάληξη η Αστυνομία με τη σύσταση προς τη Νομική Υπηρεσία γιατί ασφαλώς δεν ήταν δεσμευτική, σύμφωνα με την οποία υπήρχαν πολλοί κίνδυνοι στο να αχθεί η απόφαση αυτή ενώπιον του Δικαστηρίου όσον αφορά την απόδειξή της και το αποδεικτικό υλικό που ήταν διαθέσιμο”, πρόσθεσε.

Επαναλαμβάνω, ανέφερε ο κ. Κληρίδης, αυτό δεν ήταν κάτι το δεσμευτικό, το έλαβα όμως σοβαρά υπόψη αφού δικαιολογείτο από το σύνολο του υλικού που περιείχετο μέσα στον αστυνομικό φάκελο.

“Έχει λεχθεί ότι κάθε υπόθεση που άγεται στα δικαστήρια έχει τους κινδύνους της. Βεβαίως αυτό είναι σωστό. Πρόκειται όμως για μια ιδιάζουσα περίπτωση πολύ σοβαρής φύσεως και το δημόσιο συμφέρον είναι προεξάρχον για μια τέτοια περίπτωση και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη”, είπε.

Δεν επρόκειτο, συνέχισε, για περίπτωση απλής πλαστογραφίας όπως κάποιοι το έχουν παρουσιάσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπου αποδεικνύεται με την απλή μαρτυρία ενός γραφολόγου. “Όποιος έχει δει αυτό το πράγμα – και το έχω ακούσει δυστυχώς -σημαίνει ότι δεν έχει καν μπει στον κόπο να γνωρίζει τα γεγονότα που συνθέτουν αυτή την περίπτωση”, σημείωσε.

Υπέδειξε ότι ούτε περί πλαστογραφίας υπογραφής επρόκειτο, ούτε περί πλαστογραφίας οποιουδήποτε άλλου στοιχείου μέσα στα συμβόλαια με την έννοια αυτή. Υπήρχαν, εξήγησε, υπογεγραμμένα δύο συμβόλαια και με τους όρους τους οποίους περιείχαν. Η διαφορά έγκειτο στην ένθεση ημερομηνίας στο δεύτερο συμβόλαιο, η οποία ημερομηνία ήταν προχρονολογημένη, πρόσθεσε.

Αυτό το γεγονός, σημείωσε, προβλημάτισε και έδιδε μια διαφορετική εικόνα στο συμβόλαιο. Το αν υπήρχε, πρόσθεσε, η αναγκαία από το νόμο προαπαιτούμενη πρόθεση καταδολίευσης ως απαραίτητο στοιχείο για τη στοιχειοθέτηση αδικήματος πλαστογραφίας, αυτό ήταν που έπρεπε να διακριβωθεί και να σταθμιστεί.

“Υπήρχαν στοιχεία τα οποία στάθμισαν, υπήρχαν άλλα τα οποία συνηγορούσαν υπέρ του εναντίον. Τα στάθμισα όλα και πήρα αυτή την απόφαση. Ήταν απόφαση δική μου και αναλαμβάνω όλη την ευθύνη”, πρόσθεσε.

Πέραν τούτου, είπε, δεν έχω να πω οτιδήποτε άλλο περί της ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί, έχει συνδεθεί η απόφαση αυτή με άλλα γεγονότα τα οποία έχουν ακολουθήσει τη δική μου απόφαση και αφορούν στην υποβολή παραίτησης από τον Διοικητή στο οικονομικό μέρος της όποιας συμφωνίας είχε επέλθει κλπ.

Η απόφαση αυτή περί μη προώθησης ποινικής δίωξης εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, διευκρίνισε, αφορά αποκλειστικά και μόνο τη διερευνηθείσα υπόθεση περί του ενδεχομένου διάπραξης πλαστογραφίας σε σχέση με τα δύο έγγραφα-συμβόλαια στα οποία έχω αναφερθεί.

Δεν έχει καμιά σχέση, σημείωσε, με τυχόν ευθύνη της εποπτικής Αρχής της οποίας προΐστατο ο Διοικητής ή του ιδίου ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου στη Δημοκρατία σχετικά με τις συνεχιζόμενες ανακρίσεις που σχετίζονται με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας.

“Δεν λέγω ότι υπάρχουν στοιχειοθετημένα στοιχεία για εκείνες τις υποθέσεις. Αυτό που λέγω είναι ότι βρίσκονται υπό διερεύνηση και βρίσκεται υπό διερεύνηση το όλο φάσμα της εποχής εκείνης από όλους τους εμπλεκομένους φορείς και η απόφαση αυτή που αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν έχει να κάμει τίποτα με τα άλλα θέματα τα οποία συνεχίζουν να βρίσκονται υπό εκκρεμότητα”, κατέληξε ο κ. Κληρίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα