Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής επικρίνει την Κομισιόν

12:23 11/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

O Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος επικρίνει την Κομισιόν για την άρνησή της να δημοσιεύει και στις 23 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα έγγραφα για τις δημόσιες διαβουλεύσεις.

Επανερχόμενος στο ζήτημα που ανέκυψε ύστερα από σχετική καταγγελία Ισπανού δικηγόρου, ότι η Κομισιόν δημοσιεύει μόνον στα αγγλικά ή σε πολύ περιορισμένο αριθμό γλωσσών, τα έγγραφα των δημόσιων διαβουλεύσεων

που διεξάγει, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες, δεν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ αποτελεσματικά, από τη στιγμή που τα έγγραφα των δημόσιων διαβουλεύσεων, δεν είναι διαθέσιμα σε όλες τις επίσημες γλώσσες.”

Υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα ψήφισμα, με το οποίο κάλεσε την Επιτροπή να επανεξετάσει την απόφαση της να μην δημοσιεύει και στις 23 γλώσσες τα έγγραφα των δημόσιων διαβουλεύσεων, έστω και αν αυτά προορίζονται για το ευρύ  κοινό, τονίζοντας ότι συμμερίζεται πλήρως τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου.

“Οι πολίτες δεν μπορούν να συμμετέχουν αποτελεσματικά σε μια διαβούλευση αν δεν καταλαβαίνουν το τι ακριβώς αφορά αυτή”, είπε.

Το ιστορικό
——
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει τακτικά δημόσιες διαβουλεύσεις, προκειμένου να επιτρέψει στους πολίτες, ενώσεις, και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να συμμετάσχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα τα έγγραφα της δημόσιας διαβούλευσης θα πρέπει να αναρτώνται στην ιστοσελίδα “Η φωνή σας στην Ευρώπη».

Τον Οκτώβριο του 2010, ένας Ισπανός δικηγόρος απευθύνθηκε στο Διαμεσολαβητή, διαμαρτυρόμενος ότι πολλές δημόσιες διαβουλεύσεις δημοσιεύονται μόνο στην αγγλική γλώσσα, φέροντας ως παράδειγμα τις διαβουλεύσεις σχετικά με τη νέα εταιρική σχέση και την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων.

Ο Ισπανός δικηγόρος υποστήριξε, μάλιστα, ότι η γλωσσική πολιτική της Επιτροπής ήταν αυθαίρετη και αντίθετη προς τις αρχές της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της μη διάκρισης.

Ο Διαμεσολαβητής συμφώνησε με την άποψη του καταγγέλλοντος ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορεί να αναμένεται να συμμετάσχουν σε μια διαβούλευση, που δεν θα είναι σε θέση να κατανοήσουν. Σύμφωνα με το Διαμεσολαβητή, η πολυγλωσσία είναι απαραίτητη για τους πολίτες, προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης, η οποία κατοχυρώνεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περιοριστική γλωσσική πολιτική της Επιτροπής συνιστά κακοδιοίκηση και κάλεσε το ίδρυμα να δημοσιεύει έγγραφα της δημόσιας διαβούλευσης του σε όλες τις 23 γλώσσες της ΕΕ ή να παρέχει μετάφραση κατόπιν αιτήματος.
Η Κομισιόν αρνήθηκε να δεχθεί τις συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, υποστηρίζοντας ότι η αρχή της πολυγλωσσίας εξαρτάται από τους χρονικούς περιορισμούς και τους διαθέσιμους πόρους. Σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν υπάρχει νόμιμο δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στα έγγρα

Keywords
Τυχαία Θέματα