Ο Ερογλου εκτιμά ως σημαντική την αναμενόμενη έκθεση Ντάουνερ

18:32 23/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η συνέχιση, χωρίς χρονοδιάγραμμα κατάληξης, των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στους Τουρκοκυπρίους, ενώ κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί στους Ελληνοκυπρίους, υποστήριξε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου εκτίμησε ως σημαντική την αναμενόμενη εντός της προσεχούς εβδομάδας έκθεση του Αλεξάντερ Ντάουνερ, Ειδικού Συμβούλου για το Κυπριακό του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν.

Ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι αναμένει πως ο κ. Ντάουνερ θα ετοιμάσει την έκθεσή του, λαμβάνοντας υπόψη τη στάση των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις και κατά πόσον η κάθε πλευρά έθετε προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εάν βελτίωνε αυτές τις προτάσεις.

Ο κ. Ντάουνερ, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, είναι ένα πρόσωπο που διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών επί 10 – 12 έτη και θα ετοιμάσει μίαν αμερόληπτη έκθεση.

Οπως ανέφερε ο κ. Ερογλου, έχει ήδη εκφράσει τις απόψεις του στον κ. Ντάουνερ στη διάρκεια συνάντησής τους και η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί μη συμφωνηθέντα θέματα, εάν θα συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη.

Στη χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, είπε ο κ. Ερογλου, ήταν φανερό πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε μίαν πολυμερή διάσκεψη και για το θέμα αυτό έχει ήδη ληφθεί απόφαση στο Εθνικό Συμβούλιο.

Επίσης, ο κ. Ερογλου υπενθύμισε ότι ο κ. Μπαν είχε πει στις δύο πλευρές πως η 1η Ιουλίου 2012 είναι το φυσικό χρονοδιάγραμμα κατάληξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και ότι δεν θα είναι δυνατό να υπάρξει επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών μετά την ημερομηνία αυτή.

Keywords