Απειλές Τούρκου ΥΠΕΞ κατά της Κυπριακής Προεδρίας

18:22 23/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Απειλές κατά της Κυπριακής Προεδρίας επιστράτευσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν στις Βρυξέλλες το European Policy Center και ο τουρκικός οργανισμός Tuskon.

Στην ομιλία του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απέφυγε να αναφερθεί στο Κυπριακό, αλλά στη συνέχεια και απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι «εάν δεν υπάρξει λύση

μέχρι τις 30 Ιουνίου» τότε η Τουρκία «δεν θα έχει καμιά επίσημη ή ανεπίσημη επικοινωνία ή συνάντηση με την προεδρία», το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Διευκρίνισε παράλληλα ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις επαφές με την Κομισιόν και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε Κάθριν Άστον.

Οκ. Νταβούτογλου είπε ότι «είναι εφικτή» μια οριστική διευθέτηση του Κυπριακού μέχρι τις 30 Ιουνίου, σημειώνοντας ότι οι τρεις μήνες που μεσολαβούν μέχρι τότε «είναι αρκετοί για να εξευρεθεί λύση». Ανέφερε ότι επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα με τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος πραγματοποιεί επαφές στη βελγική πρωτεύουσα, προσθέτοντας ότι «θα τηλεφωνήσω στον Γ.Γ Μπαν Κι Μουν», προσθέτοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε τις δύο πλευρές να κάνουν περισσότερα».

Από την ομιλία του κ. Νταβούτογλου δεν έλειψαν οι αναφορές στο Σχέδιο Ανάν και στη στάση που τήρησαν οι Τ/κ και οι Ε/κ στα χωριστά δημοψηφίσματα που διεξήχθηκαν το 2004. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανάλαβε ότι η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Νταβούτογλου έλαβε μέρος σήμερα στον Υπουργικό Διάλογο Ε.Ε-Τουρκίας μαζί με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας Εγκεμέν Μπαγίς. Η ΕΕ εκπροσωπήθηκε από την κ. Άστον και τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.

Keywords
Τυχαία Θέματα